13. marec, 2013
111 let Boschevih vžigalnih svečk

Boscheve inovacije omogočajo zanesljiv vžig motorjev z notranjim zgorevanjem že od leta 1902

  • Trenutna ponudba Boschevih izdelkov obsega okoli 1250 vrst vžigalnih svečk
  • Praktično vsi proizvajalci motornih vozil danes zaupajo Boschevim vžigalnim svečkam
  • Sodobne vžigalne svečke ščitijo motor in katalizator


Sedmega januarja 1902 so Robertu Boschu odobrili patent za visokonapetostni magnetnik, ki je deloval v kombinaciji z vžigalno svečko. To je iznajdba, ki je prva zagotovila zanesljiv vžig mešanice goriva in zraka v motorjih z notranjim zgorevanjem, kar pomeni, da so Boscheve vžigalne svečke prispevale k tehnološkemu preboju v avtomobilski industriji.

Boscheve svečke že 111 let igrajo pomembno vlogo v razvoju visoko zmogljivih, gospodarnih in okolju prijaznih motorjev. Danes praktično vsi proizvajalci motornih vozil uporabljajo Boscheve vžigalne svečke kot opremo za prvo vgradnjo.

Tudi v motorjih za plovila, vodnih skuterjih, gozdarski in vrtnarski opremi, statičnih bencinskih motorjih, vodnih črpalkah in zasilnih generatorjih so uporabljene Boscheve svečke.

111 let – 11 milijard Boschevih vžigalnih svečk
V zadnjih 111 letih so pri Boschu razvili več kot 20 000 različnih vrst vžigalnih svečk in jih skupaj izdelali več kot 11 milijard. Poleg proizvodnih obratov v Nemčiji jih trenutno izdelujejo tudi v Braziliji, na Kitajskem, v Indiji in Rusiji. Boschevi inženirji v tesnem sodelovanju s proizvajalci motorjev po vsem svetu dosledno razvijajo vžigalne svečke že od njihove iznajdbe.

Trenutno ponudba Boschevih vžigalnih svečk obsega okoli 1250 vrst s 26 različnimi razporeditvami elektrod. Zahvaljujoč inovativnim kombinacijam materialov, kompleksnim konstrukcijskim podrobnostim in najsodobnejšim proizvodnim tehnikam Boscheve vžigalne svečke omogočajo čisto in gospodarno zgorevanje v bencinskih motorjih ter ščitijo tako motor kot katalizator vozila. Med vozniki že dolgo veljajo za simbol kakovosti in zanesljivosti.

Bralci nemške avto-moto revije »Auto Motor und Sport« na primer za »Najboljšo znamko« v kategoriji vžigalnih svečk že od leta 2005 brez prekinitve izbirajo Bosch.


 

111 let Boschevih svečk

 

Pregled
•1902: Robert Bosch pridobi patent za visokonapetostni magnetnik, ki deluje v kombinaciji z vžigalno svečko.
•1914: Prva Boscheva tovarna vžigalnih svečk odprta v Stuttgartu.
•1927: Bosch predstavi koncept »Termičnega razpona«. Pri Boschu še vedno uporabljajo enako standardno meritev termične zmogljivosti vžigalne svečke. Pomembna je za zagotavljanje optimalne kalibracije v vsakem motorju.
•1939: Odprta tovarna vžigalnih svečk v Bambergu.
•1968: Izdelana milijarda vžigalnih svečk.
•2012: Izdelanih 11 milijard vžigalnih svečk.
•2013: 111. obletnica Boschevih vžigalnih svečk.