27. februar, 2016
Laika združila vso proizvodnjo na enem mestu

V Toskani, južno od Firenc, je skoncentrirana skoraj vsa italijanska proizvodnja počitniških vozil. Tu že od leta 1964 deluje Laika, najuspešnejši italijanski proizvajalec počitniških vozil. V novi tovarni, ki so jo odprli zadnji petek v mesecu februarju v kraju San Casciano Val di Pesa, so vso proizvodnjo avtodomov in predelanih kombijev Laika združili na enem mestu. Investicija je veljala 40 milijonov evrov.

 

Laika - San Casciano Val di Pesa

 

26. 2 2016 je bil za Laiko poseben dan. Po dolgih desetletjih delovanja na kar osmih različnih lokacijah so združili proizvodnjo in upravo v najsodobnejšem objektu s površino 30 tisoč kvadratnih metrov. Na otvoritvi je bil poleg častnih gostov iz vse Evrope in predstavnikov specializiranih uredništev tudi italijanski ministrski predsednik Matteo Renzi.

Gradnja sodobne tovarne je trajala dobri dve leti. Vgrajeni materiali so osdobni, energijsko varčni, zasnova zgradbe pa naj bi čim manj obremenjevala okolje, v katerem se nahaja. Kljub arheološkim najdbam iz obdobja Etruščanov in Rimskega imperija je bila zgradba zgrajena v roku, najdbe pa bodo predstavljene v novem arheološkem parku v neposrednji bližini tovarne.

Laika je del mega koncerna Erwin Hymer Group, nemški lastniki pa v znamko polagajo upe za širitev v zgornjem srednjem razredu avtodomov, kjer je bila Laika že sedaj prepoznavna in med kupci dobro sprejeta. Koncern iz Bad Waldseeja ima letni promet 1,4 milijarde evrov, združuje pa med drugim znamke kot so Hymer, Bürstner, Laika, Carado, Niesmann+Bischoff in Dethleffs. Hymer je v lastništvu Laike prisoten že 16 let, njihov cilj pa je po besedah Andréja Mietheja, generalnega direktorja Laike, doseči 10% tržni delež na italijanskem trgu

Z izgradnjo nove tovarne pa so v koncernu pridobili še eno pomembno konkurenčno prednost. Proizvodnja je zasnovana tako, da lahko po potrebi v tovarni izdelujejo tudi vozil adrugih blagovnih znamk koncerna. Na otvoritvi sta bila navzoča tudi predstavnika družine Hymer, gospa Carolina Hymer in gospod Christian Hymer

 

Matteo renzi - Otvoritev LaikaCarolina Hymer - Otvoritev Laika


Po besedah Martina Brandta, predsednika uprave Erwin Hymer Group, so s to naložbo dosegli še hitrejšo in bolj prilagodljivo proizvodnjo počitniških vozil, dolgoletne izkušnje zaposlenih pa so oplemenitili z naprednim proizvodnim procesom in avtomatizacijo.Tako lahko po besedah gospoda Brandta jamčijo tudi za visoko stopnjo kakovosti proizvedenih vozil.

 

 

Na prireditvi ob odprtju pa smo izvedeli še eno zanimivost – jeseni bodo na sejmu počitniških vozil v Parmi (Il Salone del Camper) predstavili novo blagovno znamko počitniških vozil, ki so jo poimenovali Etrusco.