14. februar, 2013
Gostilna Portus

V toplejših mesecih leta večino kar samo odnese proti Obali. Kako tudi ne, ko pa je, odkar je avtocesta povezala našo deželo, do nje tako blizu. Iz prestolnice dobro uro, od drugje nekaj več. Na poti na morje se lahko ustavimo na Uncu, kjer le streljaj od avtoceste stoji gostilna Portus.
V Portusu se, že zaradi naših poti, ki so močno vezane na morje, ustavimo večkrat na leto. Novo poslopje s prostornim parkiriščem je bilo zgrajeno z mislijo na prostornost, a so veliki dvorani s poslikavami in domiselnimi štukaturami pridali pridih domačnosti.

 

Dovolj prostora za avtodome

Bolj kot preprost dostop do gostilne, ki leži ob glavni cesti proti Cerknici in je od avtocestnega izvoza Unec le slabih 500 metrov, navduši prostorno parkirišče, kjer boste zlahka pustili avtodom. Deset jih lahko sprejmejo, če je potreba, tudi kakšnega več. Po kosilu ali večerji pa ne bodo prav nič zamerili, če vam težka glava ne bo pustila naprej in boste prespali na parkirišču.

 

Gostilniška tradicija

Štetje se pri Bavdkovih ne začne z odprtjem gostišča na Uncu, saj je bil gostilničar že Birtov oče Bojan, ki je vodil v rodnem Svetem Vidu nad Cerknico imenitno gostilno. Ta je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja slovela daleč naokrog po ocvrtih bikovih prašnikih, ki so jih pripravljali po družinskem receptu. Jed, ki na obraz mnogih privabi nasmešek, je ime gostilne ponesla daleč naokrog. Za sladokusce pa so imeli še enega asa v rokavu: žabje krake. Žabe je domača otročad lovila kar po okoliških mlakah.
Stojan Bavdek je gostilno na današnji lokaciji odprl pred leti, gostišče pa je kmalu postalo priljubljeno pri tranzitnih gostih, ki hitijo mimo po avtocesti, ki povezuje notranjost Slovenije z morjem, in tudi tistih, ki se podajo raziskovat Cerknico z okolico.

 

Preverjeni recepti

Kot rečeno, ima gostilna dolgo tradicijo, ki se ji Stojan Bavdek ne izneveri. Določene jedi, ki jih je pripravljal že njegov oče, je nadgradil ali lepše rečeno, prilagodil »modernemu« sladokuscu. Vse ocvrte jedi pripravijo z domačimi drobtinami. Bikovi prašniki in žabji kraki še vedno prepričajo, odlični so polnjeni lignji. Ljubitelje nežnejših jedi bodo navdušili njoki v smetanovi omaki z žafranom, ki se stopijo v ustih.
Od sladic priporočamo skutino torto in odlične palačinke. Kot pri vseh jedeh tudi pri sladicah »pretiravajo« z odmerkom: ena porcija palačink bo več kot dovolj za dva nadobudneža.
Polnih želodcev ne pozabite kupiti katero od domačih salam, ki jih Stojan Bavdek dela sam, prodaja pa celo preko meja naše dežele. Medvedova, divjačinska, konjska ali salama iz divjega prašiča bodo lep spomin na postanek pri Bavdkovih.

 

Pice na tisoč in en način

Komur ne dišijo domače jedi, naj izbere katero od pic. Naslov sicer malce pretirava, pa vendar ponujajo več kot 50 vrst pic, s katerimi lahko zadovoljijo še tako zahtevnega gosta. Krušna peč in iznajdljivost picopeka sta zagotovilo, da ne boste odšli lačni ali razočarani, kartonska škatla pa vas bo rešila iz zadrege, če ne boste zmogli pojesti velikanke.

 

Zanimivosti v okolici

Ni nujno, da se na Uncu ustavite samo zaradi polnjenja želodčkov. Bližnja in bolj oddaljena okolica nudi množico naravnih in kulturnih znamenitosti. Blizu, tja bi se lahko odpravili tudi peš ali pa s kolesom, je Rakov Škocjan, zavarovani krajinski park, kjer je reka Rak poskrbela za množico naravnih znamenitosti: Mali in Veliki naravni most, pa Zelške jame in rečno dolino, ki jo ob visoki vodi poplavi. Aktivnejši lahko cesto, ki obkroža dolino, izkoristite za lahkoten tek v senci stoletnih dreves.
Cerknica z jezerom je oddaljena dobrih deset kilometrov. Presihajoče jezero je očaralo že velikega polihistorja Janeza Vajkarda Valvazorja, danes pa privablja ribiče in kolesarje. Prvi ob njem najdejo svoj notranji mir, drugi pa kolesarijo po cestah, ki objemajo jezero in nemalokrat »zaidejo« v senco mogočnih gozdov, ki obkrožajo dolino. V muzeju Cerkniškega jezera si obiskovalci lahko ogledajo »živo« maketo jezera in se poučijo o naravnih zakonih, ki vladajo tod.

 

Gostilna Portus, prva v nizu predstavljenih »postojank« ob poti, se izkaže kot domačna in moderna hkrati, jedi so pripravljene z občutkom in nadvse okusne. Dovolj za krajši ovinek z avtoceste.

 

 

Gostilna in Pizzerija Portus

Unec 19, Unec
T: 031 251 020


N 45°49'12.19 / E 14°17'23.78
N 45.820052° / E 14.289939°


Odprto vse dni v tednu. Od ponedeljka do sobote vas pričakujejo od 10:00 do 23:00, ob nedeljah in praznikih pa še uro bolj zgodaj.


Parkirna mesta za avtodome: 10


Posebnosti: slastni bikovi prašniki in žabji kraki na več načinov, velike porcije.