20. oktober, 2013
Klinec, Medana

Sredi vinorodnih gričev Goriških Brd leži vasica Medana, ki se vleče vrh Medanskega hriba. Prijazna vas, ki je bila prvič omenjena pred več kot 850 leti, je rojstni kraj pesnika Alojza Gradnika (na to vas opominja spomenik pred gradom Dobrovo). Vsakokrat, ko nas pot zanese v ta prelepi kotiček Slovenije, se ustavimo na domačiji Klinec, kjer nas vedno odlično postrežejo.

Nedvomno drži, da so najbolj gostoljubne prav družinske gostilne. Domačija Klinec, prava družinska domačija, kjer se okrog miz in kuhinje suče vsa družina, slovi po odličnih vinih in še boljših jedeh. Upal bi si zatrditi, da od tu le redkokdo odide lačen ali razočaran. Ker so se pri Klincu med prvimi odločili, da se pridružijo projektu Agrocamping, s katerim bomo povezali slovenske turistične kmetije, kjer smo dobrodošli z avtodomom, se je bilo še toliko lažje ustaviti pri njih.

 

Vasica s čudovitim razgledom

 

Parkirišče pri cerkvi - cca 50m od domačije Klinec

 

Ko pustite svoj avto ali avtodom na parkirišču za vaško cerkvijo, se vam niti malo ne sanja, kakšen razgled se ponuja z vrta domačije Klinec. Pogled seže daleč v Italijo, ki je tu le lučaj daleč, ob lepem vremenu so Dolomiti kot na dlani. Tu ne boste nahranili le svojega želodca, temveč tudi dušo!

 

Domača proizvodnja vin in pršuta

 

Medana je v ne tako daljni preteklosti premogla eno samo gostilno, danes pa vas slovi daleč naokrog kot romarski kraj za ljubotelje žlahtne kapljice. Kako tudi ne, ko pa so vsi okoliški griči posejani s trto. Nam sta se k hrani podali domači malvazija in quela. Slednja je rdeče vino, »sestavljajo« jo cabernet sauvignon, cabernet franc in merlot, zori pa v češnjevih sodih.

 

 

In kaj smo pojedli?

 

Za uverturo domači pršut, ki ga Uroš Klinec pusti zoreti tri leta, da dobi tisti značilni, sladkast okus. Naravnost odličen je in kar stopi se v ustih. Zraven se podajo domači siri, ki pomagajo žeji. Bolj razvajeni se odločijo za odlični carpaccio.

 

Odlični karpačo

 

Sledi frontalni napad brbončic: domači njoki v kremni omaki z žajbljem, prav tako domača pašta s kancem golaža, rižotka z jurčki, za spremembo pa še zelenjavni krožnik. Saj veste – je treba jesti tudi zelenjavo.

 

Njoki z žajbljem v kremni omakiZelenjava na žaru
Domača pasta z golažemPanakota in tortica

 

Kljub temu da sem naštel množico jedi, smo se najedli ravno prav in še za sladico je ostalo prostora. Tu se nismo predali ekperimentom, temveč posegli po klasiki: panakoti in rezinici čokoladne torte. Po štiriurnem basanju z dobrotami nas je počasi premagal spanec – prespali smo v Dobrovem pred graščino, slab kilometer iz Medane. Kot že večkrat poprej. Lahko pa bi kar na parkirišču pred Klincem, ki pa malce visi.

 

Zanimivosti v okolici

 

Goriška Brda so prečudovit košček Slovenije. Vinorodni griči, s katerih je veličasten pogled tako v Slovenijo kot po Italiji, so dom nekaj desetin vasi in vasic, ki tičijo vrh grebenov in vabijo, da jih obiščemo. Tu so grad v Dobrovem, pa cerkev v Spodnjem Cerovem, ki je obdana z verigo, razgledni stolp in še bi se našlo. Kdor bo imel po druženju z družino Klinec slabo vest, pa se lahko« sprehodi« na bližnji Sabotin.