20. april, 2019
Od Podčetrtka do Rogaške Slatine - s kolesom

Na tokratni aktivni izlet smo se popeljali na vzhod Slovenije, v prijazno deželo termalnih vrelcev med Rogaško Slatino in Podčetrtkom. Tik pred odprtjem, ravno ob pričetku Evropskega tedna mobilnosti, smo vrteli pedala po novo urejeni kolesarski poti med obema zdraviliškima krajema, ki poteka po dolini obmejne reke Sotle.

Za obisk teh krajev si vzemite več kot le en sam dan. Preveč lepega je za videti in obiskati, da bi si lahko privoščili naglico. Avtodom lahko pustimo v kampu Natura pri letnem vodnem parku Aqualuna ali pa na parkirišču pred penzionom Amon.

 

PODČETRTEK


V središču kraja, ob krožišču pri piramidi, je informativni center, kjer vas bodo bogato založili z informativnim gradivom. Proti jugu se od tu »odpre« dolina, v kateri se boste zlahka zadržali ves dan. Pravljična dolina, ki jo zaokrožuje prečudoviti samostan Olimje, poleg katerega se nahaja tudi čokoladnica, je pravi raj za otroke in tiste, ki smo otroci po srcu. Zelenje in neokrnjena narava sta dom dežele pravljic in domišljije, kjer domujejo liki iz slovenskih pravljic in povesti. Naslednji obvezni postanek je na Jelenovem grebenu, kjer so nas pričakali jeleni damjaki v družbi muflonov. V osem hektarov veliki obori se prosto pase jelenjad, ki obiskovalcem jé iz roke.
Pot nadaljujemo po prijetni dolini proti minoritskemu samostanu Olimje, ob katerem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja. Samostan je postavljen na mestu nekdanjega gradu Attemsov, v njem pa deluje ena najstarejših lekarn v Evropi. Freske v prostorih lekarne so stare več kot tristo let. Kolo lahko prislonimo ob leseno ograjo, ki obdaja samostanski zeliščni vrt, v katerem raste več kot 250 vrst zdravilnih zelišč. Lučaj daleč je znamenita čokoladnica, kjer razvajajo z ročno izdelanimi čokoladnimi dobrotkami. Tradicija same izdelave je dolga poldrugo stoletje, danes pa vas v odlično založenem butiku sprejmeta potomca gospoda Videtiča, gospod Urban in njegova žena Mateja.
Z Olimja se spustimo nazaj proti Podčetrtku in pri pokopališču zavijemo desno. Slabih petsto metrov nas loči od penziona Amon. Penzion slovi po golfišču in restavraciji, na velikem parkirišču pa lahko, ob prijavi na recepciji, tudi prenočimo (več informacij ob koncu prispevka!). Med vožnjo navzdol pa se lahko ustavimo tudi pri Halerju, kjer varijo naravno kvašeno pivo po nemškem - starograjskem receptu. 
Med obiskom Podčetrtka nikakor ne smemo pozabiti na grad, ki čepi visoko nad kampom Natura. Do zadnje velike vojne je bil v lasti grofov Attemsov, danes pa, kot veliko drugih po državi, žalostno propada. Do gradu se vzpnemo po ne preveč zahtevni cesti, gori pa nas pričaka veličasten razgled na spodaj ležečo dolino.

 

DESET KOLESARSKIH POTI

 

Na območju Obsoteljskega in Kozjanskega je urejenih deset kolesarskih poti. Nekaj jih je povsem nezahtevnih, recimo jim družinskih: Rogaška (1), Kolesarska pot po Rogatcu in Rogaški Slatini (4), Kolesarska pot ob Vonarju (8) in Virštajnska (9), ostale so zahtevnejše, s strmejšimi vzponi in večjo višinsko razliko. Vse oznake so povzete iz karte kolesarskih poti

 

ROGAŠKA SLATINA

Eno najstarejših zdravilišč v tem delu Evrope, prvič pa so mineralno vodo iz teh krajev v pisnih virih omenili že konec 16. stoletja. Bojda je voda mednarodno zaslovela po zaslugi hrvaškega bana Petra Zrinjskega, ki si je s pitjem popravil zdravje.
Zdravilišče so ustanovili leta 1803, torej pred 212-imi leti. Že prvo leto je bil v njem na voljo zdravnik, pričeli pa so tudi s prodajo zdravilne vode v steklenicah. Danes kraj stavi predvsem na hotelski zdraviliški turizem. Osnova le-tega je naravno bogastvo – zdravilna mineralna voda Donat Mg, ki jo uvrščajo med najbogatejše tovrstne vode z magnezijem na svetu. V kombinaciji s pitno kuro Donata Mg in raznovrstnimi terapijami, ki jih nudi sodobni Medical center, bodo tukaj zagotovo poskrbeli za vaše zdravje, lepoto in sprostitev!
Rogaško Slatino lahko izkoristimo za daljše postanek, saj je v središču veliko simpatičnih lokalov , lahko pa si vzamemo čas za daljši postanek in si ogledamo lokalne znamenitosti ali celo okopamo. Če pa ste lačni, zavijte v restavracijo Sonce z več kot dvestoletno tradicijo. Že od nekdaj so znani po odlični kuhinji, v ponudbi pa imajo tudi linijo vin Mijošek lastne pridelave. Pri njih lahko poskusite domače specialitete, lahko pa se pustite presenetiti z ribijimi jedmi in dobrotami s sredozemskim pridihom.
V neposredni bližini hotelskega kompleksa so pred tremi leti odprli kulturno središče Anin dvor, kjer so uredili pet bogatih zbirk: steklarsko, grafično (Rogaška Slatina na grafikah), domoznansko, vodno in parkovno. Anin dvor je odprt vse dni v tednu, razen ponedeljka.
Zelo zanimiv je tudi paviljon kaktej, ki se nahaja v Cerovcu pod Bočem in ponuja na ogled več kot 7000 kaktej in sočnic iz vseh kontinentov. Bodičaste lepote lahko tudi kupite, vrtnarka Lučka Lipnik, pa vam bo zaupala tudi skrivnosti negovanja.
V Rogaški Slatini ni kampa ali urejenega postajališča, a nas je prijazna gospa Nada Lončar iz informacijske pisarne usmerila v hotel Sava. Tam so nam na recepciji pojasnili, da lahko z avtodomom parkiramo na njihovem velikem parkirišču ob plačilu turistične takse in parkiranja (več informacij ob koncu prispevka!).
V bližnji okolici se nahaja kar nekaj prijetnih domačij, kjer smo avtodomarji dobrodošli. V Zgornjem Sečovem vas pričakujejo na turistični kmetiji Pomona, ki ima v ponudbi tudi center dobrega počutja. Pri Marjanci boste lahko pomagali peči kruh in uživali v domačih jedeh, v ponudbi pa imajo tudi wellness. V gostišču Jurg v Malih Rodnah (ob panoramski cesti) slovijo po kulinarični ponudbi, ki se prilagaja letnim časom, zelo dobro pa je založena tudi hišna vinoteka.

V Kristan vrhu, skozi katerega vodi tudi kolesarska pot številka 1, stoji Bajsova domačija, kjer boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji ribjih jedi, saj so znani po postrveh. V hišni oljarni si lahko ogledate proizvodnjo domačega bučnega olja.
Polni vtisov se lahko v Podčetrtek vrnemo po isti poti, lahko pa se še malo »pretegnemo« in se na izhodišče zapeljemo preko goric nad dolino, od koder je čudovit pogled v vse smeri.


REGENERACIJA

 

Po končani turi si lahko odpočijete v Termah Olimia s celovito in kakovostno wellness ponudbo in z najprestižnejšim Centrom dobrega počutja Orchidelia, ki je zadnjih nekaj let vedno znova izbran za najboljši slovenski wellness, zdravstvenimi programi, vodnimi doživetji, razvajanjem v svetu savn, različno paleto kulinaričnih užitkov, možnostjo rekreacije, čistim zrakom in mirom, sestavljajo mozaik prerojenega življenja v Termah Olimia in Podčetrtku.

V poletnem času navdušuje zunanji Termalni park Aqualuna, ki se nahaja poleg kampa Natura. Z bazeni in številnimi vodnimi atrakcijami vabi na vodno zabavo in sprostitev prav vse generacije.