17. april, 2020
Ormoške lagune

Le streljaj iz Ormoža leži na levem bregu Ormoškega jezera naravni rezervat, 55 hektarjev veliko mokrišče, ki je nastalo z delovanjem človeka. Lagune oziroma bazeni so ostanek nekoč cvetoče industrije predelave sladkorja, bazeni pa so nekoč služili za odlaganje odpadnih vod proizvodnega procesa predelave sladkorja.
Dostop zna marsikoga zmesti, še posebej, če se boste tja odpravili z vozilom. Najlažje je do tja priti skozi industrijsko cono, ki se nahaja v smeri Središča ob Dravi, bližji pa je dostop mimo vinske kleti Jeruzalem in mejnega prehoda. Tik pred mejnim prehodom zavijemo levo, se prebijemo skozi šikano ob obmejnih objektih ter se po novi dvopasovnici usmerimo do konca. V križišču se držimo desne in se ob nasipu akumulacijskega Ormoškega jezera pripeljemo do parkirišča. Isto pot bo vsak zmogel tudi s kolesom, peš pa zna biti, še posebej, če boste s seboj vzeli naraščaj, malo dolgočasno in predvsem daleč.
Ormoške lagune, štiri so, ležijo na območju rečnega ekosistema Drave ob Ormoškem jezeru, rezervat pa sestavljajo plitvi bazeni s trstišči in sestoji rogoza, ki jih obdaja poplavni gozd, redek ostanek mehkolesne rečne loke v Sloveniji.

Ormoške lagune

Mokrišče je izjemnega nacionalnega in mednarodnega pomena za številne ogrožene vrste ptic, ki so jih tu našteli skoraj 30 različnih vrst. Med njimi so tudi ogrožene in redke vrste kot so čapljica, mala tukalica, kostanjevka, polojnik, rdečenogi martinec in navadna čigra.
V času selitve se redno pojavlja 30 vrst, njihovo število v selitvenem obdobju pa lahko doseže tudi več deset tisoč ptic, med katerimi so najštevilčnejši močvirski martinci in togotniki. Ker je vlažne življenjske prostore najlažje upravljati s pašo, s katero preprečujejo zaraščanje, so tu spomladi 2014 naselili vodne bivole.

Opazovalnice

Ob lagunah so uredili opazovalnice. Te so v odsluženih ladijskih kontejnerjih (škoda, da so ohranili staro zunanjost z napisi ladijskih prevoznikov), ki so jim dodali opazovalne line (okna), na stena pa so izobesili pojasnjevalne table. Zelo lep pogled na lagune in živelj v njih pa je tudi z lovske opazovalnice na robu parka.

Lovska opazovalnica