1. april, 2015
Vedno mamljiva Istra

Ko se doma narava komaj prebuja, so v Istri že odcveteli mandlji, ljudje pa že pridno nabirajo šparglje (divje beluše). Sonce že pridobiva na moči in prvi pogumneži se predajajo poležavanju na plaži. A Istra niso samo plaže. Istra je košček Zemlje s častitljivo tradicijo, bogato zgodovino in prijaznimi ljudmi! Obiščite jo!

 

 

MESTNI BISERI

 

Istro Slovenci dobro poznamo, saj je zahvaljujoč dobrim cestnim povezavam zelo blizu. In zato primerna tudi za izlet konec tedna. Obala je razčlenjena, na polotokih, ki so nekoč bili otoki, pa čepijo simpatična obalna mesteca, ki vabijo k raziskovanju. Novigrad, Poreč, Vrsar in Rovinj imajo bogato zgodovino, obiskovalci pa nadvse radi zavijejo med ozke uličice in se predajo vdihavanju tradicije. Pulj, prestolnica Istre, vzame več kot en dan, najlepši pa je v času poletnega festivala, ko vse mesto diha s prireditvami.

 


Če lahko za obalna mesta rečemo, da so biseri, bo krajem v notranjosti bolj pristajala oznaka dragulji. Čudovita mesteca vrh holmov morda koga spominjajo na kraje v Toskani, a nekateri od teh krajev imajo še veličastnejšo (in mnogo bolj skrito) zgodovino. Buzet je svetovna prestolnica tartufov, Motovun je naravnost »srčkan«, Grožnjan pa je središče likovne umetnosti. V Istri resnično lahko preživite ves dopust ali pa vse konce tedna v letu! Zanimivosti vam ne bo zmanjkalo ...

 

 

ČISTO MORJE IN LEPE PLAŽE

 

Severni del Jadranskega morja, ki obliva Istro je primeren za vodne športe in se ponaša s prelepimi plažami. Precej divje so tiste na koncu Istre, na polotoku Kamenjak, pa v bližini Barbarige, ki so samotne tudi v sezoni. V okolici turističnih naselij je veliko plaž, ki se ponašajo z Modro zastavo in poleg morja ponujajo tudi bazenske komplekse. V Istri pa sta tudi dva velika vodna parka – prvi v bližini Novigrada, drugi pa v Poreču.

 

MNOŽICA KAMPOV VABI K OBISKU

 

 

Istra je eden najbolj razvitih kampističnih delov Jadranske obale in v Evropi nasploh. Množica kampov si sledi od Kanegre na zahodni pa vse do Opatije na vzhodni obali. V Istri boste našli male družinske kampe, kjer je prostora le za nekaj deset gostov, pa vse do velikih kampov, ki sprejmejo nekaj tisoč ljudi in ponujajo vso potrebno oskrbo od trgovin do zabaviščnih centrov. Vsega skupaj je v Istri več kot 70 kampov!