18. marec, 2013
Pavšal v hrvaških kampih: pregled cen 2013

Slovenski prikoličarji so že tradicionalno pavšalisti. Tako zaradi »sindikalne« zgodovine kot zaradi bližine predvsem hrvaškega morja. Ljubljančani in drugi zahodni Slovenci se največ odločajo za Istro in severni Kvarner, predvsem otok Krk, medtem ko v Dalmaciji pogosteje srečamo mariborske in druge vzhodne registracije. Očitno stvar cestnih povezav, ki so še kako pomembne za podaljšane konce tedna spomladi in septembra.

 

Se pavšal splača?

 

Pavšal je sorazmerno velik izdatek, ki ga je treba poravnati običajno spomladi, torej kar nekaj mesecev pred glavno sezono. Na izbiro so ponavadi tri možnosti:
-nekateri kampi nudijo možnost obročnega odplačevanja vse do poletja,
-imamo dovolj prihrankov in plačamo pozimi (ter izkoristimo pripadajoče ugodnosti – pri nekaterih kampih tudi 10 % popusta) ali
-si za izkoristek ugodnosti predplačila denar sposodimo na primer na 12 mesečnih obrokov, kar nas bo še najmanj bolelo, če nimamo prihrankov. 

 

Če vam ustreza celo poletje hoditi za konce tedna in počitnice v isti kamp, ste že kandidat. Cene pavšala so približno enake dvema mesecema bivanja po dnevni tarifi. Če ste upokojeni in boste lahko uživali na toplem od maja do septembra, ponekod tudi dlje, ste si že odgovorili na vprašanje. Ne pozabite namreč, da bodo vaši domači števci za elektriko, vodo in plin medtem skoraj mirovali, v kampu pa so ti energenti že vključeni v pavšal! Cena hrane je v trgovinah podobna, pa še vnuke si boste lažje nakopali na glavo …
Če pa nimate na voljo 60 dni letno za bivanje na morju (ali pa si želite tudi kam drugam v isti sezoni), bo pavšal upravičen, če si ga boste delili s sorodniki in prijatelji. Dve ali tri družine pa kaj hitro porabijo skupaj vsaj 60 dni. Le vnaprej si pošteno razdelite najbolj zaželene termine, da teh prijateljev ne izgubite …

 

Prikolica ali mobilna hišica?

 

Vse bolj aktualna dilema pavšalistov, ki si želijo spremembe ali pa so vanjo primorani. Zaradi obveznega zimskega umikanja na depoje, ki se uveljavlja v hrvaških kampih v zadnjih letih, veliko starih in nevoznih prikolic konča na odpadu. Menjava je zato nujna. Prva izbira so seveda rabljene ali nove prikolice. Vendar ob cenah novih, solidno opremljenih in dovolj velikih počitniških prikolic, ki se gibljejo med 13 in 18 tisočaki, vse več kupcev razmišlja o udobnejši alternativi.
Medtem ko večje počitniške prikolice nudijo le 10 do 12 kvadratnih metrov notranje površine in največ po štiri fiksna ležišča, so mobilne hiške vsaj dvakrat večje, saj večinoma merijo od tri do štiri metre v širino ter od osem do devet v dolžino. Cene popolnoma opremljenih hišk pa se začnejo že pri 16 tisočakih, brez prevoza in montaže. Za montažo in carinsko-špedicijske stroške na Hrvaško je v povprečju treba odšteti še tisočaka, strošek prevoza pa je odvisen od oddaljenosti lokacije od tovarne. Zaradi teh dodatnih stroškov, ki jih pri nakupu in namestitvi prikolice sicer ni, je nakup hišice (finančno) upravičen, če bo ostala v istem kampu vsaj tri do pet let. Največja težava pa je, da jih ni mogoče postaviti v veliko kampov na Hrvaškem, zato je izbira precej omejena.
Zapriseženi prikoličarji in tisti, ki radi vsako leto ali dve kamp zamenjate, pa boste seveda še naprej žrtvovali udobje v korist mobilnosti in neodvisnosti.

 

Kam pozimi?

 

Nekateri pavšalisti po sezoni »vlačijo« prikolico in vso ropotijo domov. Če gre za potrebo po servisu, je to verjetno najboljša rešitev, čeprav tudi na hrvaški obali vznikajo zametki servisov počitniških vozil. Kdor pa meni, da bo s tem kaj prihranil, se verjetno moti. Prevoz domov (in naslednjo sezono nazaj na morje) bo počasnejši in malo dražji, predvsem pa manj varen in bolj naporen, kot če bi se vračali samo z avtom. Doma je treba prikolico tudi nekam shraniti. Za to običajno ni prostora, če pa že je, nam na dvorišču tak »bel zavitek« krade prepotreben prostor. Če moramo parkirišče čez zimo še plačati, pa sploh ni več izračuna. Nedvomno je najbolj praktična rešitev – če se nameravamo naslednjo sezono vrniti v iste kraje ali celo v isti kamp – prikolico z vsemi pritiklinami pustiti na internem depoju kampa ali pa v katerem izmed registriranih in ustrezno varovanih depojev, kjer zimovanje stane nekje od 150 do 250 evrov.

 

Torej, ne pozabite pravočasno urediti vsega potrebnega na vaši prikolici. Kupite morebitne manjkajoče kline, vrvi, predprostor ali drugo opremo še pozimi, ko trgovci ponujajo zanimive zimske ali predsezonske popuste. Tudi za servis poskrbite čim prej, ko še ni predsezonskega navala, da boste dobro in pravočasno postreženi in bo dovolj časa, da morebitni tovarniški rezervni deli prispejo v Slovenijo, sploh če vaš model prikolice ni več v redni proizvodnji. Predvsem pa, pravočasno – in zato bistveno ceneje – si izberite kamp svojega dopustovanja. Ob zgodnji prijavi in predplačilu lahko lepo prihranite, odvisno od cenovne politike posameznega kampa.

 

Zbrali smo cene pavšalov 2013 v hrvaških kampih, ki so nam jih posredovali do zaključka redakcije, predvsem pa so nas zanimale ugodnosti ob predplačilu.

 

Informativni cenik pavšalov v hrvaških kampih 2013 (excel datoteka).