12. julij, 2017
Concorde z novimi asistenčnimi sistemi Iveco

Prestižni avtodomi Concorde bodo v sezoni 2018 serijsko opremljeni z dvema novima asistenčnima sistemoma AEBS in ACC – prvi prinaša pomoč pri zaviranju, drugi pa služi ohranjanju razdalje med vožnjo s tempomatom. Na testnem poligonu Iveco/Magirus v Ulmu so predstavili delovanje obeh sistemov na primeru avtodomov Concorde, katerih vožnja se je s tem še bolj približala vožnji z osebnim avtomobilom.

 

Concorde v sezoni 2018 z asistenčnimi sistemi Iveco


Sistem ACC (Adaptive Cruise Control) deluje kot zavora, ki med vožnjo s tempomatom neprestano »premleva« podatke o razdalji do pred nami vozečega vozila, s pomočjo pridobljenih podatkov pa določa, kdaj bo vozilo zaviralo in s tem preprečilo nalet. Sistem tudi prilagaja hitrost vožnje glede na hitrost pred nami vozečih vozil, s čimer ohranja varnostno razdaljo. Vgrajeni radar znamke Wabco je nameščen v odbijaču integrircev Concorde.
Sistem AEBS (Advanced Emergency Braking System) deluje kot že dolgo znani ABS, a je nadgrajen. Vgrajena elektronika zazna nevarnost nesreče in z delovanjem poskuša preprečiti nalet oziroma nesrečo. Namenjen je kot pomoč vozniku, ki v dani situaciji ne bi bil zmožen pravilno odreagirati oziroma ustaviti vozila.
Oba sistema bosta nedvomno veliko doprinesla k varni vožnji avtodomov, mi, ki vozimo »običajne« avtodome, pa čakamo trenutek, ko bodo ti sistemi na voljo tudi v cenovno dostopnejših vozilih.