23. oktober, 2013
17. tradicionalna Caravanova karavana: Po Dolenjski

Ljubljansko podjetje cravan prireja od leta 2004 dvakrat letno Caravanovo karavano. Jesenska je potekala od petka, 11.10. do nedelje 13.10. na Dolenjskem v občini Mirna.

Program 17. jubilejne Caravanove karavane so pripravili v sodelovanju z županom g. Dušanom Skerbišem in njegovimi sodelavci, sredstva in priložnostna darila pa so prispevali njihovi dolgoletni patnerji – ADRIA MOBIL d.o.o.o. in BKS Bank.

 

17.Caravanovi karavani se je pridružil tudi g. Dammertz, ki dela študije za postajališča avtodomov. Na željo naročnika jih tudi opremi in izvaja marketing. Vsak od udeležencev je prejel voucher za petdnevno brezplačno (gratis tudi elektrika in voda) bivanje v enem od njegovih štirih postajališč v Nemčiji.

 

Udeleženci 17. Caravanove karavane 

 

Zbrali so se na parkirišču pod domom Partizan na Mirni, ki je bil naslednje dni njihov zapik. ADRIA MOBIL je za 17. Caravanovo karavano posodila testni avtodom Coral 670 SL (letnik 2014), ki je bil tekom celotne karavane na ogled morebitnim kupcem. Po pozdravu župana, predstavitvi občine Mirne, so prisluhnili ženskemu pevskemu zboru Zimzelen. Občina jih je pogostila s slastnimi picami in sledilo je predavanje Aleša Gučka »Po smučinah od pradavnine«. Aleš Guček je nekdanji alpski reprezentant, učitelj smučanja in občasno prisoten na Caravanovih karavanah od leta 2005, ko bili v Pakoštanih. Predavanje je bilo odprto tudi za javnost in obenem priložnost za druženje z domačini.

 

V soboto so si ogledali freske v cerkvi sv. Janeza Krstnika na Mirni. Današnjo cerkev so zidali v drugi polovici 15. stoletja - do leta 1463 je bilo zgrajeno svetišče s tristranim zaključkom in zvezdasto rebrastim obokom, ladja pa je bila končana do leta 1498. Spodnji del zvonika je stal že okrog 1165. leta. Kasneje so cerkev še dvakrat temeljito predelali. Na stropu prezbiterija in ladje so se ohranile freske dveh povsem različnih stilnih obdobij. Prve so delo mojstra Bolfganga iz okoli 1465-1470, druge so iz začetka 16. stoletja in so delo več delavnic, med njimi tudi Podpeškega mojstra. Te z znamenjem enoroga namigujejo na znamenito plemiško rodbino Galenbergov in z masko norca naznanjajo prihod renesančnega humanizma ter nudijo gradivo za zgodovino gledališča.

 

Spoznavanje Občine Mirna so nadaljevali z avtobusom v podzemno zidanico KOLENC (degustacija) in naprej na Ranč Aladin – vodeni ogled več kot 60 živali (tudi kamela, nosati medved, kenguru ...) in pokušina divjačinskih dobrot. Pot je naprej vodila na kosilo v Kočo Plaz Debenec, kjer se vsako leto 1. Maja, že 32 let, zberejo delavci ob prazniku dela. Priljubljena izletniška točka postaja čedalje bolj prepoznavna med pohodniki, jahači, ljubitelji narave in okusne hrane. V prihodnje naj bi na Debencu ponovno stal razgledni stolp, s katerega bo prečudovit razgled na Mirnsko dolino.

 

Caravanovi karavanarjiMirna na Dolenjskemna potiPogled z gradu

 

Popoldne jih je po gradu Mirna – Speči lepotici, vodil župan Dušan Skerbiš.

Grad Mirna se v pisnih virih prvič omenja leta 1165. Prvi lastnik gradu je bil koroški vojvoda Ulrik, ki ga je leta 1250 predal oglejskim patriarhom, ti pa so vanj namestili Mirnske gospode, ki so v takratni Evropi sloveli kot eni najmočnejših iz stranske veje dinastije kneginje svete Heme Breško - Selške. Grad je imel tudi mogočno obrambno obzidje s strelnimi linami in obrambnimi stolpi. Na božični dan 1942 so grad požgali partizani, da se v njem ne bi naselil okupator. Od leta 1962 za grajske ostaline in njihovo obnovo skrbi danes 83-letni dr. Marko Marin, grad pa počasi dobiva nazaj staro podobo. Dr. Marin je zaslužni profesor na AGRFT, častni krajan KS Mirna in častni občan Občine Trebnje.

 

Družabni večer sta popestrili dve originalni kmečki ženski (Stand-up komičarki) s pripovedovanjem o svojem življenju in Ranč Aladin s preizkusom ročnih spretnosti. V ta namen je na piknik pripeljal tudi kravo.

 

V nedeljo so imeli Malo šolo badmintona. Trenerji Mirnskega kluba s predsednikom slovenske državne reprezentance Dušanom Skerbišem mlajšim so prikazali igro in prisotne “naučili” pravilnega igranja priljubljene igre kampistov. Z avtodomi so 17. Caravanovo karavano nadaljevali na Staro Goro, kjer so kosili na turistični kmetiji Štolfa. Po kosilu so si morali ogledati tudi vinsko klet in seveda degustirati njihova vina.

 

Polni vtisov in nakupljenih dobrot so se odpeljali vsak na svoj konec v pričakovanju naslednje 18. Caravanove karavane naslednjo pomlad, ko bo Caravan praznoval 25. obletnico svojega delovanja.