9. maj, 2014
Vabilo na 18. JUBILEJNO Caravanovo karavano

Druženje, že osemnajsto po vrsti, bo potekalo od petka, 23. pa do nedelje 25.5.2014 v severozahodnem delu Slovenije, na stičišču predalpskega in dinarskega sveta. Za Caravanov srebrni jubilej (25 let) smo izbrali mesto ob srebrnem studencu, Idrijo.

 

Več informacij in prijave o letošnji karavani na spletni strani www.caravan.si.

 

Idrija, se je razvila zaradi izkopavanja živosrebrove rude in zato se njen razvoj in zgodovina razlikujeta od drugih mest na Slovenskem. Program 18. Caravanove karavane smo pripravili v sodelovanju s Tinetom in Stanko Bašelj. Za pomoč in trud pri organizaciji se jima iskreno zahvaljujemo.

 

Petek 23.05.2014:


Med 17.00 in 18.00 uro: Dobimo se na parkirišču Kmečkega Hrama FORTUNA po domače » PR ŠPIČK« na Razpotju Naslov: Idršek 1a, Idršek, 5281 Spodnja Idrija Koordinate: N-46.02786 E-14.04776
Ob 19.00 h: Večerja v kmečkem hramu Fortuna Jota in klobasa in pehtranova potica Jota VEGI in pehtranova potica
Pijača ni vključena v ceno večerje.
Ob 20.00 h: Degustacija Možen nakup izdelkov: domače mesnine, domači kruh, siri in drugi mlečni izdelki
_____________________________________________________

 

Sobota 24.05.2014

 

Ob 8.00 h: Zajtrk v lastni režiji (avtodom ali v hram Fortuna)
Ob 8.30 h: Odhod z avtobusom v Idrijo
Ob 9.00 h: Staro mestno jedro Idrije in Grad Gewerkenegg (vodeni ogled s kustosom), ki je ohranil zgodovinsko ime Gewerkenegg, kar v nemškem jeziku pomeni rudniški grad. Sezidan je bil v letih 1522–1533 za potrebe Rudnika živega srebra. V njem so sprva shranjevali žito in živo srebro, kasneje pa je več kot 400 let nudil prostore rudniški upravi. Tekom stoletij so bili v njem nameščeni tudi različni uradi, šole in stanovalci. Renesančni grajski kompleks s tremi okroglimi vogalnimi stolpi in čelnim stolpom je sredi 18. stoletja doživel baročno predelavo – uredili so notranje arkadno dvorišče in ga poslikali z dekorativnimi freskami.Sledi ogled Cerkve Svete Trojice Po legendi je leta 1490 škafar, izdelovalec lesenih posod, v potoku na območju sedanje Idrije odkril svetlikajočo se snov, za katero se je kasneje ugotovilo, da je živo srebro. Na tem mestu so rudarji v spomin na odkritje že leta 1500 postavili kapelico in kasneje cerkev Svete Trojice.
Ob 13.00 h: Kosilo v gostišču Barbara Gostišče se nahaja na mirni lokaciji, skoraj v središču mesta v več kot 500 let stari rudarski hiši v kateri se je rodil slovenski Leonardo da Vinci Stanko Bloudek (v restavraciji si lahko ogledate, zakaj ga imenujejo slovenski Leonardo da Vinci). V pritličju hiše je danes muzejski rudnik Antonijev rov,zgoraj pa je v treh nadstropjih gostišče BARBARA. Kosilo odrasli: Gobova ali goveja juha, idrijski žlikrofi, pečenka, solata, sladica Kosilo VEGI: Gobova juha, idrijski VEGI žlikrofi, sirova omaka, solata, sladica Kosilo otroci: Pomfrit, dunajski, solata in sladica ali špageti bolognese, solata in sladica Pijača ni vključena v ceno kosila.
Ob 14.30 h: Ogleda Antonijevega rova in Akvarija M Idrija Antonijev rov je najstarejši ohranjeni vstop v Rudnik živega srebra v Idriji in eden najstarejših v Evropi. Poimenovan je bil po Sv. Antonu Padovanskemu, ki je veljal za jamskega patrona in zaščitnika pred nesrečami. Ogledali si bomo stare načine rudarjenja: ročnega odkopavanja, nakladanja in prevažanja rude v vozičkih. Vsa dela so prikazana z originalnimi orodji, kopijami starih orodij in lutkami. Skupna dolžina odprtih rovov na tem nivoju je okoli 300 metrov.Akvarij M Idrija velja za najlepši in najraznovrstnejši javni akvarij v Sloveniji. Zagotovo vas bodo še posebej navdušili 1500 L tropski morski akvarij in 1100 L biotop reke Amazonke, 1800 L paludarij, ki je pravi izsek dela podvodnega in nadvodnega sveta Južne Amerike ter mnogi ostali biotop akvariji; Avstralija in Nova Gvineja, reka Kongo, jezera Malawi in Tanganyika, akvarij za mesojede piraje, reka Rio Negro,... Več kot 170 vrst sladkovodnih in morskih rib.
Ob 16.30 h: Ogled Idrijskijskega kamšta Črpanje jamske vode zavzema v rudarstvu in tehniki nasploh nadvse pomembno mesto. Ker je rudnik stalno sledil vrhunskim dosežkom tehnike, so v okviru velikopotezne modernizacije rudnika po podržavljenju konec 16. stoletja zajezili reko Idrijco nad Divjim jezerom in izdelali 3,5 km dolg kanal, imenovan Rake, za pogon kamšti v centru Idrije.
Ob 17.30 h: Odhod iz Idrije z avtobusom,vrnemo se k avtodomom
Ob 18.30 h: Večerja v kmečkemu hramu FORTUNA in Animacijski program Obara z žganci in ocvirkova potica VEGI - Zelenjavna juha in orehova potica Pijača ni vključena v ceno večerje.
Ob 20.00 h: - Tekmovanje v balinanju - Delavnica »Naredi si svoj žlikrof sam«.
Najboljši trije balinarji in izdelovalci žlikrofov bodo nagrajeni z nagradami naših sponzorjev 18. Caravanove karavane.
___________________________________________________________________________________________

 

Nedelja 25.05.2014

 

Ob 9.30 h: Odhod z avtodomi na ogled Rupnikove linije. Sistem utrdb, ki jih je v tridesetih letih 20. stoletja gradila starojugoslovanska vojska, se je razprostiral po celotnem ozemlju stare Jugoslavije. V letih 1937 do 1941 je bila zgrajena celotna linija, od Radovljice preko Ratitovca, Blegoša, Hlavčih njiv, Žirovskega vrha, Golega vrha, Sv. treh kraljev, Vrhnike proti Dalmaciji. Gradilo jo je nad 60.000 vojakov in civilistov. Skozi Poljansko dolino je bila zahodna obrambna linija najbolj dograjena. Zgrajenih je bilo več sto bunkerjev, med njimi tudi trije podzemni obrambni bloki, t.j. Hlavče njive, Hrastov grič in Goli vrh, ki so bili strateško ključnega pomena za obrambo pred morebitnimi vdori italijanskih vojakov proti Ljubljani. Med temi naštetimi velikimi objekti so gradili manjše protipehotne bunkerje za dva do sedem vojakov. Med vsemi objekti so napeljali bodečo žico, v dolinah pa postavili tudi protitankovske ovire.
Ob 12.30 h: Kosilo v Lovski koči Divjačinski golaž. Pijača ni vključena v ceno kosila.


Naši dolgoletni sponzorji Caravanove karavane: - Adria Mobil d.o.o., ki nam vedno zagotovi testna vozila Adria,za tradicionalne Caravanove karavane in uporabna darila Adria. - BKS Leasing d.o.o., ki bo pokril stroške avtobusnega prevoza in podaril nekaj daril. - Caravan d.o.o., ki poskrbi za organizacijo in stroške kustosa

Vsekakor se bomo potrudili, da vam bo druženje na naši 18. Caravanovi karavani - Caravanov SREBRNI jubilej (25. Let) ob SREBRNEM studencu ostalo v lepem in trajnem spominu.

Da bomo program lahko kvalitetno izvedli, vas prosimo, da nam izpolnjen obrazec PRIJAVA oz. potrditev udeležbe vrnete najkasneje do petka 16.05.2014:na faks: 01/518-36-36 ali 01/518-38-00, na e-mail: avtodomi@caravan.si