17. februar, 2016
Lesena kolesarska čelada

Pri Cellutechu so se odločili, da izdelajo koncept čelade, pri čemer so v celoti uporabili različne tipe materialov celuloze, pridobljene iz lesne kaše. Celuloze je v okolju več kot dovolj.
Rasmus Malbert iz oblikovalskega studia Materialist je združil znanje z Jesperjem Jonssonom, ki je ustanovil zagonsko podjetje Cellutech. Čelada je bila izdelana v okviru projekta Ekoportal2035, s katerim so želeli predstaviti potencial lesne biomase v prihodnosti.
Zunanji ščit čelade je v celoti narejen iz lesa, za notranjost, ki je prirejena blaženju v primeru udarca, pa so uporabili edinstven material (podoben stiroporu), izdelan iz nanoceluloze. Ta je povsem naraven material, ki ga mnogi povezujejo z novo industrijsko revolucijo. Material je namreč biorazgradljiv in se lahko pridobiva iz lesne biomase ter lesnih in celuloznih odpadkov. Je nekajkrat lažji in močnejši od jekla in še pomembneje, narejen je iz obnovljivih virov, biorazgradljiv. Pri izdelavi čelade so uporabili papirnate trakove iz posebnega težkega japonskega papirja, ki jih pridobivajo iz lesnih odpadkov.