7. februar, 2023
Grelna ponjava za počitniško vozilo

Zima je letos v večini države nasula precej snega, ta pa lastnikom počitniških vozil mnogokrat povzroča preglavice. Ne samo na cesti, temveč tudi, ko je vozilo parkirano. Sneg na strehi je dodatna obremenitev podvozja in konstrukcije vozila, odstranjevanje snega pa je lahko precej nevarno početje.

 

 

Nedavno sneženje je s podrtjem streh po Sloveniji pokazalo, da se veliko ljudi ne zaveda teže snega in obremenitev streh z njim. Ste vedeli, da ima novozapadli sneg gostoto med 10 in 60 kg/m3, vlažen pa celo od 60 do 150 kg/m3? Pri deset centimetrov debeli snežni odeji na strehi vašega počitniškega vozila (vzemimo povprečno površino 12 kvadratnih metrov) to prinese med 12 in 72 kilogrami dodatne obremenitve pri suhem snegu ter med 72 in 180 kilogrami pri mokrem. In to pri debelini vsega 10 centimetrov. Kaj pa ko zapade 20, 30 ali celo več centimetrov snega?


Zato se priporoča čiščenje snega s strehe takoj, ko prične snežiti, s čimer se izognemo nastajanju debele snežne odeje. Kidanje snega s strehe pa je zamudno in nevarno početje. Večina streh počitniških vozil ni pohodnih, prav tako je na strehi kup opreme: strešne line in okna, klimatske naprave, antene, oddušniki … Vse to otežuje odstranjevanje snega. Prav tako je nevaren že sam dostop. Zanj potrebujemo čvrsto lestev, obutev s podplatom, ki ne drsi, treba je paziti tudi na strehi, ki se, ko je mokra, spremeni v drsalnico.

 

ELEGANTNA REŠITEV

Med razmišljanjem o zgoraj naštetih težavah je nastala ideja o precej elegantni rešitvi. Grelna ponjava, ki jo razpnemo prek strehe počitniškega vozila, poskrbi, da se sneg ne more oprijeti površine strehe, hkrati pa sproti tali novozapadli sneg.

 

Grelna ponjava

 

Na voljo je v treh različnih dolžinah, ki so prilagojene streham počitniških vozil, vedno pa je široka 260 centimetrov. Na streho zaradi kompaktnosti preprosto napnemo, ob straneh pa jo pritrdimo z vrvicami. Ker je največja grelna moč omejena na 250 vatov na m2, jo zlahka priklopimo na domače električno omrežje. Grelna ponjava omogoča tudi regulacijo s časovnikom, s katerim lahko, na primer v primeru napovedi sneženja, ponjavo vklopimo ob napovedani uri in s tem privarčujemo električno energijo.

 

Grelna ponjava


Več informacij o grelni ponjavi na spletnem naslovu

 

LETAK