20. november, 2013
GoPro HD Hero: Male kamere, ki so osvojile svet

Ko je pred skoraj 15 leti Nick Woodman na surferskem dopustu prišel na idejo, da bi mu prav prišel fotoaparat pripet na zapestje, ni vedel, da je to ideja njegovega življenja. Le malo potem se je rodila znamka GoPro, katere večinski lastnik je še vedno Nick, danes ne več le surfer, ampak najmlajši ameriški miljarder.

Pravzaprav je takrat na Baliju razmišljal o nosilcu za poceni fotiče znamk Kodak ali Fuji, tiste vodotesne za enkratno uporabo, v katerih je bil film s 24 posnetki. Zamislil si je zapestni trak, na katerega bi tak fotoaparat pripel in ga med surfanjem imel poklopljenega nad zapestjem. Ko bi mimo njega val jahal kakšen kolega, bi aparat prevzdignil, pomeril in sprožil. Tako bi lahko surfer surfal in fotkal, brez da bi vmes moral iz vode.

 

GoPro kamereGoPro kamereGoPro kamere

 

NORA IDEJA PADE NA PLODNA TLA

 

Ideja je bila dobro sprejeta med njegovimi kolegi in kmalu je iz samo nosilca zrasla v cel komplet - fotoaparat za pripenjanje na zapestje. Nick je tvegal, ko je težko zbranih 5000 dolarjev poslal neznani tovarni na Kitajskem, kjer so mu obljubili izdelavo po njegovem načrtu. A zaupanje se mu je obrestovalo, ko je nazaj dobil soliden izdelek, za tiste čase celo napreden, ki ga je kupcem najprej ponudil v televizijski prodaji. V oddaji je nastopil sam in demonstriral uporabnost fotoaparata na zapestju. Očitno je Ameriko prepričal, saj je prodaja rastla in znamka GoPro je kmalu ponudila tudi prvo malo videokamero. Nicku se je pridružilo nekaj poslovno naravnanih kolegov in skupaj so ustvarili še cel asortiman različnih nosilcev, s tem pa so kamero z zapestja prenesli tudi na športno opremo, avtomobile, plovila, letala in drugam na telo uporabnika …

Popularnost kamere, ki so ji hitro dali naziv “akcijska”, ker se je uporabljala pretežno za snemanje športne akcije iz perspektive športnika, je vztrajno rasla. Woodmanovo podjetje je tako lahko investrialo v razvoj še naprednejše različice, takrat pa je to pomenilo, da mora biti sposobna zapisovati kvalitetno sliko v formatu 1080 pik po krajši stranici slike, torej polni HD. V tako majhno napravo je bilo takšne specifikacije seveda težko stlačiti, brez da bi žrtvovali kvaliteto, a jim je uspelo in s kamero GoPro HD Hero so začeli padati rekordi. Takrat je postalo jasno, da gre za produkt, ki bo spremenil trg digitalnih foto in video naprav. Ta je namreč vztrajno padal, predvsem po zaslugi vse bolj sposobnih pametnih telefonov in brez vdora akcijskih kamer, bi se verjetno že sesul. Danes prodaja kamer GoPro in delno njenih posnemovalcev predstavlja ogromen delež prodaje foto-video oddelkov velikih trgovin z elektroniko, podjetje Nicka Woodmana s sedežem v Kaliforniji, pa ima po svetu zaposlenih že preko 1000 ljudi.

 

KAMERE ZA VSE ZAHTEVE

 

Kameri HD Hero je na prestolu sledila HD Hero 2, nato Hero 3, pa 3+ in od letošnjega oktobra že četrta generacija. Od tretje generacije dalje GoPro ponuja nekaj različic vsake kamere, od tiste za manj zahtevne uporabnike, do tiste za profesionalce, ki zahtevajo brezkompromisno sliko. Z zadnjo generacijo je prišla na police najbolj široka paleta naprav, od povsem asketske s preprostim imenom GoPro Hero (124,95 eur), do zloglasne GoPro Hero 4 Black Edition (479,95 eur), ki glede na svojo majhnost zmore neverjetno kvaliteto slike in zapisuje tudi v formatu 4K, v polnem HD pa kar s 120 sličicami na sekundo, torej lahko sliko pri urejanju, brez izgube kvalitete, upočasnite kar do 4-krat. Gre za pravo profesionalno napravo, ki je v prvi vrsti namenjena tistim, ki od video produkcije živijo.

Vmes so v trenutni ponudbi še tri kamere, Hero 3 White, Hero 3+ Silver in Hero 4 Silver. Prvi dve sta dobra in preizkušena zapuščina prejšnjih generacij, tretja pa je verjetno najbolj uporabna od vseh GoPro kamer in kamera, ki za svojo ceno naprednemu amaterju ponudi največ. Zakaj? Snema v uporabnih ločljivostih do 2,7k (tudi 4K a le z 12 sličicami na sekundo), pri 1080p ali 1440p (polni HD in visok polni HD) pa ponudi izjemno sliko. Poleg tega ima vgrajen LCD zaslon na hrbtni strani kamere, kar jo loči od vseh drugih GoPro kamer do sedaj. Ta je občutljiv na dotik in deluje po principu potegov (swipe), kot smo tega vajeni iz pametnih telefonov. Na ekranu lahko spremljate sliko, kot jo vidi in snema naprava, upravljate s kamero in pregledujete že posneto. Enak ekran lahko na vse ostale GoPro kamere (razen modela Hero) priklopite kot dodatek, a ta ni poceni, kamero pa tudi odebeli in doda nekaj teže.

No, številke in tehnične lastnosti kamer, ki so že serijsko opremljene z vodotesnim ohišjem (do 40 metrov), vseeno niso edina reč, ki GoPro postavlja tako daleč pred druge proizvajalce. Tehnologija, ki je vgrajena v te kamere je seveda dostopna tudi drugim, a razliko naredi tudi način kako se ta tehnologija uporabi. Tu pride na oder programska oprema in širina uporabe. Slaba programska oprema lahko še tako dobro tehnologijo popolnoma izniči. Pri GoProju se tega zavedajo že od začetka, zato njihove kamere pilotira daleč najnaprednejši “software”, ki menda predstavlja 2/3 cene in med drugim omogoča tudi resnično delujoče brezžično povezovanje kamere s pametnimi telefoni in tablicami. Tako lahko s kamero upravljamo na daljavo kar s svojim telefonom (dokupiti se da tudi poseben daljinec), ob tem pa na telefonu tudi gledamo kaj snemamo, pregledujemo posnetke in najboljše takoj delimo dalje. S tem so GoPro kamere postale več kot le akcijske kamere, Nick Woodman pa je ob neki priližnosti dejal, da so to življenske kamere, saj z njim lahko beležimo vse kar živimo.

 

ŠIROKA PALETA DODATKOV

Dodatki za kamere GoPro

 

Že na začetku smo omenili, da je ideja pravzaprav zrasla na konceptu nosilcev, pritrjevanja in s tem široke uporabnosti kamere. Tega se GoPro drži še danes, saj ponuja več kot 60 lastnih možnosti razširitve območja uporabe (na voljo pa je še ogromno GoPro kameram namenjenih produktov drugih proizvajalcev). Razni nosilci, s katerimi lahko kamere pritrdimo praktično kamorkoli želimo, pa dodatki, ki omogočijo dodatne funkcije, so tisto, kar GoPro kamere dela najbolj vsestranske na svetu. Ko temu prištejemo še brezplačno programsko opremo za enostavno in hitro obdelavo posnetkov in mobilno aplikacijo, pa miljone uporabnikov po vsem svetu, ki se povezujejo preko internetnih kanalov, dobimo zaokroženo okolje v katerem se izredno dobro počuti tako kamera, kot njen uporabnik.

 

Več o kamerah GoPro najdete na spletni strani www.gopro.com.
Med drugim lahko izdelke GoPro kupite na www.supa.si.