14. april, 2014
SUP – stand up paddling: Surfanje (tudi) brez valov

Začelo se je! Dnevi so že dolgi, po nedavnem preskoku na poletni čas so postali še daljši. Dolgi dnevi pa kar kličejo po rekreaciji, doma ali na dopustu. Ste se že naveličali monotonega teka in vam brcanje v pedala na kolesu tudi ne diši več? Skrajni čas torej, da se začnete spogledovati z nečim novim. Ste že pomislili na surfanje? Je to sploh rekreacija za povprečnega človeka? Vsekakor, če na surfanje pogledamo malce drugače. Vzemite si nekaj minut svojega časa in spoznajte surfanje za vsakogar. Surfanje z veslom, za katerega ne potrebujete valov.

 

SUP malo bolj na hard ...

Ste morda v zadnjem času na Ljubljanici, Dravi, na Blejskem ali Bohinjskem jezeru, na Obali, srečali nenavadna plovila? Dekleta in fante, ki na velikih surf deskah in z veslom v roki premagujejo vodne razdalje? Če je tako, ste srečali SUParje.

 

SUP?

 

Koncept je sila preprost in pravzaprav poznan že od nekdaj. Malce starejši se boste spomnili buma, ki ga je sprožilo jadranje na deski pred tremi desetletji. Takrat je veljalo, da ima vsaka tretja družina v Evropi doma jadralno desko. In ko ni pihalo, smo pograbili veslo, se usedli na desko in veselo veslali med morskimi otočki. V zadnjih letih pa se je zgodila prava evolucija tovrstnega veslanja. Teorija evolucije pravi, da se je človek dvignil na noge. In zgodilo se je prav to. Najprej se je zgodilo na bolj eksotičnih destinacijah, v zadnjih nekaj letih pa je trend zagrabil tudi v vodnih športih konzervativnejše Evropejce. In da, tudi Slovence.
SUP je angleška kratica za stand up paddling, kar v našem nerodnem prevodu pomeni veslanje na deski stoje. Oh ja, slovenski jezik je prelep, a za novodobne športe nima pravih besed. Zato se bomo držali izraza SUPanje. Ker boljšega še nimamo.

 

SUPSUPSUPSUP

 

Rojstni kraj so, seveda, Havaji

 

Če se malce poglobimo v spletne zapise, bomo naleteli na izvor SUPanja. Menda so havajski staroselci že dolgo tega stali na velikih lesenih plohih in se po vodi poganjali z nekakšnimi vesli. Vseeno je to bolj špekulacija kot kar koli drugega, a prav gotovo so se v zgodovini našli ljudje, ki so na svojih, z vesli gnanih plovilih včasih vstali in veslo v vodo namakali z višine namesto sede.
Prava, dokumentirana zgodovina SUPanja pa sega bližje v zgodovino. Prvi »sodobni« SUParji so bili zapečeni havajski mladci na havajski plaži Waikiki, učitelji surfanja, ki so svoje tečajnike, ki so jih učili surfanja na valovih, želeli slikati in jim poleg tečaja surfanja ponuditi tudi fotografijo, da bi se ti lahko po vročih havajskih počitnicah pohvalili pred sodelavci v dolgočasni pisarni. Ker surfaškim mladcem čolni niso bili prav domači, so zagrabili največje surf deske, ki so jih našli, se povzpeli nanje ter se s fotoaparatom okoli vratu in z veslom v roki podali na ocean in veselo fotografirali svoje varovance.
Vse se je torej začelo v zgodnjih petdesetih letih, v povojnem turističnem navalu na Havaje. A zanimivo, do novega tisočletja se veslači na surf deskah niso več prav pogosto pojavljali na vodi. Morda je bil razlog tudi v razvoju vodotesnih fotoaparatov ...

 

 

SUPSUPSUPSUP

 

Naključna SUP revolucija

 

Če je millenium bug prizanesel računalnikom, pa ni prizanesel surferjem. Poletje leta 2000 na Havajih velja kot eno najdaljših obdobij popolnoma brez valov. Kaj hujšega za zažgane surferje, ki živijo za tisti neverjetni občutek drsenja po strmini vala. Treba je bilo najti nov način, kako preživeti surfaško abstinenco. Surferske legende, kot so Laird Hamilton, Dave Kalama, Rick Thomas, Archie Kalepa, Brian Keaulana, Mel Pu'u in Bruce de Soto so se v brezvalovnem obdobju spomnili na beach boyse iz petdesetih in oživili to »starodavno legendo«. Zagrabili so vesla in začeli veslati.
SUPanje se je izkazalo za odlično alternativo surfanju, ko ni valov. S tem so ohranjali formo za dneve, ko so valovi butali ob havajske obale, obenem pa odkrivali popolnoma nove dimenzije surfanja. Od takrat se je šport začel razvijati z neverjetno hitrostjo. Tako danes praktično vsa podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo surfov in jadralnih desk, v svojo ponudbo vključujejo tudi SUP deske. Te so malce večje, širše in predvsem stabilnejše. Kot vsak radikalni šport pa je tudi ta našel svojo rekreativno različico. Tako danes ni več presenečenje, če pod Tromostovjem v Ljubljani srečamo surferje. Takšne z veslom.

 

Mali šport je postal velik

 

S širjenjem ponudbe opreme se tudi med rekreativci vsak športni trend hitro razširi. A SUPanje je šlo še dlje, saj ga niso »zagrabili« le tisti, ki so se že do sedaj ukvarjali z deskarskimi športi. Danes je SUPanje druga vodna revolucija. V Nemčiji, na primer, se bo kaj kmalu zgodilo podobno kot z jadranjem na deski v osemdesetih. SUPanje postaja eden najbolj množičnih športov oziroma rekreativnih dejavnosti. Ne le v Nemčiji, tudi v Sloveniji.

 

Čar deske in vesla

 

Če za jadranje na deski potrebujemo veter, za surfanje valove, za SUPanje potrebujemo zgolj vodno površino, SUP desko ter veslo. Nato se lahko začne naša nova vodna avantura. SUPanje je lahko povsem turistično, ko z veslom v roki raziskujemo morsko, rečno ali jezersko obalo. Če smo valovarski navdušenci, lahko s SUPom zajahamo valove, kot surferji, ki jih vidimo na slikah, posnetih na bolj eksotičnih lokacijah po svetu. Lahko pa SUPanje izkoristimo kot izjemno učinkovito rekreativno vadbo, saj pri veslanju stoje aktiviramo pravzaprav vse mišice v svojem telesu. Šport je tako primeren za vse, od radikalnih surferjev pa do družin, ki z deskami in veslom popestrijo poletno dogajanje.

 

Kaj potrebujemo

 

SUPanje je kljub vedno večji priljubljenosti še vedno precej drag šport. Komplet deske in vesla, to je osnovna oprema za SUPanje, bo našo denarnico olajšal vsaj za kakih 700 evrov. Toliko stane začetniški komplet s stabilno in robustno desko, ki je odporna proti udarcem. Če pa želimo malce več, se cene lahko povzpnejo tudi krepko prek tisoč evrov za desko (posebne SUP deske za valove ali tekmovalne deske za mirno vodo, izdelane iz lahkih in trdnih materialov) in tudi do petsto evrov za veslo, izdelano iz karbonskih vlaken.
Glede oblačil in druge opreme pri SUPanju ni treba komplicirati. Če SUPamo poleti, bodo kopalke povsem zadostovale. Če pa se bomo z veslom in desko na vodo spravili tudi v hladnejših pogojih, pa oblačila postanejo vedno pomembnejša. Za veslanje na mirnih vodah ni težav, v hladnem vremenu se oblecimo tako, kot za kak drug šport: oblačila, ki odvajajo znoj od telesa in ki ne prepihajo. Na noge pa vseeno nataknimo neoprenske copate, ki nas bodo ščitili pred hladno vodo. Če pa je voda bolj razburkana, pa bo smiselno investirati v neoprensko obleko. Za vsak primer, če nas ravnotežje pusti na cedilu ...
Čeprav SUPanje na prvi pogled ni videti naporno, že zelo hitro ugotovimo, da smo aktivirali praktično celo telo. Kot pri vsaki rekreaciji zato ne pozabite na hidracijo. Plastenko z vodo si lahko privežete na desko, lahko pa si v kolesarskem slogu omislite nahrbtnik z mehom, v katerega si pripravite vodo ali izotonični napitek. Po uri ali dveh boste tega zeloooo veseli. Seveda pa ne pozabite na zaščito pred soncem.

 

Napihljivo desko lahko pospravimo kamor koli

 

Morda se zdi, da SUPanje predstavljamo kot šport, ki nima pomanjkljivosti. A ni tako. Zatakne se pri opremi. Deske so velike in nerodne, na avtodomu je transport možen le na strešnih nosilcih. Dolžine desk se namreč začnejo tam pri dveh metrih in pol, to so deske, namenjene SUPanju na valovih. Rekreativne deske pa so dolge tam od treh metrov naprej ter široke 70 ali več centimetrov. Še hujše so tekmovalne deske, dolge prek štirih metrov. Prav zato je zelo zanimiv koncept napihljive SUP deske, ki jo skupaj z zložljivim veslom lahko spravimo v malce večji nahrbtnik.

 

SUP komplet

 

Seveda, pravi SUParji bodo rekli, da napihljiva deska pač ni »tisto pravo«, a tehnologija je močno napredovala in napihljive deske se že lahko kosajo s svojimi »trdimi« sorodnicami. In kaj je najboljše? Zložen napihljiv SUP bo v avtodomu zavzel približno toliko prostora kot plinska jeklenka.

 

Ne spreglejte akcije skupaj z ekipo SURFSHOP LJUBLJANA! Z revijo AVTO-DOM pod pazduho vam bodo priznali 35% popust pri nakupu kompleta napihljive SUP deske JP Allround AIR 10.2 x 4! Kul, mar ne?