20. avgust, 2014
Kampiranje v dežju

Še danes se živo spomnim, kako smo šli prvič kampirat s čisto novim šotorom, mizo, stoli, visečimi omarami in podobnim, kar se je pač dalo poceni kupini v takratni Češkoslovaški. Debelo platno šotora, palice, da se reče, pa kamp lopata, ki sem si jo neizmerno želel. Oče mi je dovolil z njo izkopati kanal okrog šotora, kot velevajo kamp pravila, jaz pa sem v otroško-delovni vnemi izkopal pravi pravcati jarek. Vse je torej bilo tako, kot mora biti, le dežja ni bilo od nikoder, čeprav sem si ga neizmerno želel. Saj veste, imeli smo jarek, ta pa je bil ves čas dopusta prazen.

 

Dež na dopustu ni prav hudo zaželjen. Popoldanska topla ploha na štirinajst dni ne zmoti dopusta, močnejše deževje pa, vse prepogosto pa mi in okolica temu ne posvečamo dovolj pozornosti. Dokler ni prepozno, seveda. Površine šotorov in prikolic so večje, zato je več tudi vode s streh. Velike asfaltirane površine in trdo zbite urejene parcele niso prav navdušene nad požiranjem vode, ta raje odteka na sosednjo ali zastaja na naši parceli. Oglasi za kamp opremo zagotavljajo nepropustnost in visoke vodne stolpce, ampak saj veste, reklama je zgolj reklama.


Letos je bilo nenavadno mokro poletje z nevihtami, ujmami in dežjem, vremenom torej, ki je mnogim predčasno prekinilo dopust, poškodovalo avtomobile, opremo in plovila, pa tudi ljudi. Tudi avtorju članka se je prvič v zadnjih 20 letih zgodilo, da je moral svoj dopust predčasno prekiniti zaradi slabega vremena. Kombinacija majhnih otrok, bivalnika brez predprostora, parcele ob cesti (viseče nekoliko proti parceli, seveda), ohladitve, dveh deževnih dni in slabe napovedi za nadaljnih 5 je privedlo do hitrega odhoda domov. Tudi rezervni dopust se je končal podobno, le da je takrat za povrh pihal še močan veter. Deževni dnevi so sicer lahko prav prijetni, saj si vzamemo čas za branje knjig, poležavanje in preprosto počnemo »nič«. Težje je to dopovedati otrokom, ki jih poležavanje in branje ne zanimata, zato je slabo vreme na družinskem dopustu ponavadi res slabo. Kako se torej lotiti dopusta, na katerem nas bo morda presenetilo tudi slabo oziroma deževno vreme?

 

Izbira kamp prostora


Redki so kampi, v katerih je še mogoče kampiranje »kjerkoli«, kajti večina ima že določene parcele. Vseeno pa si parcelo in njeno okolico dobro oglejte in pomislite na vse vremenske situacije, ki vas lahko presenetijo. Smeri neba, drevesa za senco in pot sonca v sončnih dneh, naklon terena, morebitne ceste ali ploščadi nad parcelo ter morebitne znake posledic dežja pa za primer slabega vremena. Parcela mora nekoliko viseti, ker se boste sicer zbudili v jezeru. Cesta ali ploščad tik nad parcelo lahko poskrbita za pravi zbiralnik vode, ki se bo slej ko prej razlil (po Murphyju) prav čez vašo parcelo in vam vztrajno dovajal nove in nove litre vode ob vsakem dežju. So tla peščena ali zemljasta, prekrita z iglicami borovcev ali porasla s travo, zbita ali mehka? Voda se na vsakih tleh obnaša nekoliko drugače. Če ne prej, se boste pravila o tem, kam mora biti obrnjen vhod v šotor, sami naučili ob prvem dežju: če šotor stoji na nagnjenem terenu, je vhod vedno spodaj. V šotor se torej »gor pleza« in ne »dol spušča«. V nasprotnam primeru se bo poleg vas v šotor dol spustila tudi voda, ki bo pritekla po klancu, šotor pa bo slej ko prej naredil preval nazaj in škode ne bo malo. Dobro je vedeti tudi to, da prostora pod bivalnikom ali prikolico dež sicer ne doseže, ampak bo tam shranjene stvari zmočil ali odnesel priložnostni hudournik, če prej ne boste poskrbeli za odtočne kanalčke ali druge podobne ovire.

 

Materiali šotorov, baldahinov in ponjav


Sodobni šotori, baldahini, predprostori in ponjave so izdelani iz umetnih materialov, ki (naj bi) uspešno odbijajo vodo. Nepropustnost je dodatno zagotovljena še s posebno obdelavo ali premazi, za »ziher« pa jih še sami impregniramo s pršili ali v posebnih kopelih. Pa pomaga? Verjeti je treba, potem je vse lažje, mnogi pa imajo za vsak slučaj s seboj še kos »polivinila«, če sodobna tehnika slučajno odpove. Prav tako se rado pozabi, da ima vodotesnost oziroma vodoodpornost novega platna določeno življensko dobo. Če želimo deževje preživeti na suhem, je potrebno za platno ustrezno skrbeti, saj so dež, sonce, umazanija in mehanske poškodbe neprepustnosti hitro kos. Najprej je treba platno temeljito očistiti, ga pregledati (poškodbe), potem pa ga ustrezno zaščititi s pršilom ali v kopeli impregnacijskega sredstva. Posebno pozornost morate nameniti šivom (in zadrgam), kajti tu neredko zamaka, prav za zaščito šivov pa je na trgu množica različnih sredstev. Pri zlaganju pazite na pregibanje, kajti če ga boste vsako leto zložili po isti črti, bo tam kaj kmalu vodna špranja.

 

Zlomljena tenda

 

Oblačila


Kopalke, natikači, pokrivalo, očala, majica in kratke hlače, to je zlatih šest za lepo vreme. Ko pa pridejo oblaki, pa ne bo odveč še nekaj dodatnih kosov oblačil. Resda niste iz sladkorja in dež ne škodi, vendar so tople poletne plohe eno, mrzel naliv s padcem temperature zraka pa drugo. Dežniki so načeloma precej nerodni, vseeno pa je zložljiv dežnik dobra rešitev, še posebej, ker se pod enega lahko stisneta dva. Pelerine in vetrovke naj bodo iz tankih in lahkih materialov, ki ne zavzamejo veliko prostora in teže. Pod vetrovko oblecite še tanjši pulover ali jopico, da ne boste sredi poletja pili toplih čajev in ležali v postelji. Nikar ne pozabite na noge oziroma stopala. Če po dežju hodite v natikačih, vas bo v noge kaj hitro zeblo. Obrišite in ogrejte jih, ko zaključite z deževnim sprehodom.

 

Ukrepi in ravnanje


Starejši bralci še pomnijo kratico NNNP, ki je pomenila pripravljenost na vse in vsakogar. Vsaj del tega je priporočljivo vzeti s seboj tudi na kampiranje, da ne bo kasneje slišati »Pa sem ti rekla!«, »Ja kaj si pa mislil?«, »A si prvič v kampu?« in podobno. Jarek iz začetka članka je bil včasih skopan okoli vseh šotorov in predprostorov, danes pa jih kopljejo le še redki. No, letos so ta običaj mnogi spet obudili, kajti po nekaj urah dežja in vodi pod šotorom oziroma v predprostoru se je kanal oziroma jarek (globok približno 10 cm) izkazal za odlično varovalno rešitev. Seveda je treba skopati tudi stranske jarke, po katerih bo voda odtekala iz glavnega, sicer bo veselja hitro konec. Pomaga tudi, če na spodnji rob predprostora zložite plastenke z vodo, ki držijo stranske stene napete in preprečujejo vetru dvigovanje spodnjega dela platnene stene. Napetost platna je ključ do učinkovitega odtekanja vode, zato je treba šotor dobro namestiti, naravnati vse palice, zabiti vse kline (!) in poskrbeti, da nikjer ni ohlapnih delov. Ko boste prvič dočakali dežne kaplje, si po nekaj minutah dežja dobro oglejte streho predprostora, šotora, paviljona in šotora zunanje kuhinje, če se v katerem od vogalov ne nabira voda. Kjer se je začela nabirati voda jo morate takoj izliti in mesto ustrezno napeti, da bo sproti odtekala. Morda si (še) ne predstavljate, vendar se lahko v takem akumulacijskem jezeru hitro nabere nekaj deset litrov vode, kar je enako nekaj deset kilogramom, tej teži pa palice in platno ne bodo dolgo kljubovali. Če se da, preverite stanje streh tudi ponoči, če je treba tudi večkrat.
Ponjave, s katerimi so opremljeni bivalniki, imajo običajno dve podporni nogi. Lastniki bivalnikov tovrstne ponjave pred dežjem preventivno pospravijo (navijejo), ker so sicer odlična zabava za veter, nekateri pa jih dobro pritrdijo (privežejo) in sprednji del nekoliko nagnejo. En padec gre torej od vpetja na bivalnik proti koncu ponjave (ta je logičen vsem), treba pa je zagotoviti tudi stranski padec, torej mora biti ena podporna noga malenkost krajša od druge. Če tega ne naredite, se bo voda kaj hitro začela nabirati na ponjavi in zjutraj vas bodo pričakali zlomljeni nosilci ter strgano platno. Pa še prijazen nasvet: če med deževjem sosedovih ni doma, vi pa ste opazili, da se jim na strehi nabira voda, poskrbite za težavo. Prihranili jim boste veliko nevšečnosti, obenem pa vam bodo iz srca hvaležni. No, vsaj večina je takšnih.
Pri ukrepih in ravnanju velja opozoriti tudi na druge sestavne dele neviht, veter in strele. Pospravite, privežite, zaklenite, položite na tla, naredite vse, da veter stvari ne bo nosil naokrog. Ne gre le za to, da se bodo izgubile, poškodovale ali umazale, leteče mize, stoli, platnene ograje, paviljoni in podobno lahko predstavljajo precejšnjo nevarnost. Zapnite vse zadrge, preverite, če klini držijo, namestite dodatne vrvi in, če se da, navijte senčnice in pospravite paviljone.

 

Vremenska napoved


Priznati je treba, da vreme v precejšnji meri kroji naša življenja, tudi dopust. Vremensko napoved spremljamo na pametnih telefonih, gledamo v nebo in opazujemo spreminjanje zračnega tlaka. Če kaže res hudo zaposleni v kampu opozorijo goste, obnašanje vremena pa znajo napovedati tudi dolgoletni gostje kampov. Sem ter tja se najdejo napovedi, nalepljene na oglasno desko na recepciji, vendar niso nujno enake tistim, ki jih kažejo spletni vremenski portali ali drugi mediji. Saj veste, papir vse prenese. Najbolj točno napoved boste dobili v marinah, vedno pa najbolj točno zadane tista splošna: vreme bo!

 

Za konec: kaj početi v dežju?


Ohoho! Kup reči, odvisno pač od tega, kje in s kom ste. Kopanje je super, ker je voda ponavadi veliko bolj topla, vsaj občutek je tak. Tudi sprehodi v škornjih in pelerini so nadvse romantični in otrokom zabavni, lahko pa počnete nič in skozi odprta vrata opazujete dež. Poseben čar ima spanje na ležiščih tik pod stropom, kjer se slišijo dežne kaplje, na plano pa boste slej ko prej potegnili tudi družabne igre in druge sodobne elektronske kratkočasnike. Različne igre s kartami, pa Človek ne jezi se, mikado, domine, križci-krožci, monopoly in podobno bodo povezali vso družino, za dva je šah, zabava za enega pa se skriva v križankah, sudokuju, stripih, revijah in knjigah. Otroci so večinoma najbolj navdušeni nad televizijo (povezano s katerim od predvajanikov), prenosnimi in tabličnimi računalniki. Konec koncev niti ni važno kaj počnete, pomembno je le, da vas slabo vreme ne spravi v slabo voljo in da hitro spet posije sonce.