19. februar, 2013
Smučarija: veselo na sneg

Zimski športi gredo z roko v roki z avtodomi, saj pozimi več kot četrtina slovenskih avtodomarjev ne parkira vozila pod kozolec, temveč ga v hladnejših mesecih leta uporablja kot apartma na smučišču ali kod drugod. Tako smo lahko že takoj ob odprtju prog na terenu in uživamo v odličnih pogojih sveže steptanih prog.

 

Za smučanje potrebujemo:

  • strmino, za katero je zaželeno, da ni porasla z drevjem,
  • vlečnico ali veliko kondicijsko pripravljenost za »štamfanje«,
  • smuči,
  • pancerje,
  • smučarska oblačila,
  • smučarska očala in
  • ČELADO.

 

In že smo pripravljeni. Smuča danes lahko že skoraj vsak, treba je le imeti voljo, čas in nekaj evrskih desetakov, ki nam bodo z vlečnico olajšali vzpon na goro.

 

Kratka zgodovina smučanja

Pogled v zgodovino daje slutiti, da so ljudje že v davnini za premagovanje velikih razdalj v snežnih razmerah uporabljali raznovrstna pomagala. Starodavne v skalo vklesane podobe (petroglifi) na Norveškem prikazujejo nekakšnega smučarja, ki si pomaga s palico. Strokovnjaki starost slike ocenjujejo na več kot sedem tisoč let. Stvarni dokaz pa je nekaj mlajši. Na Švedskem so v močvirnati pokrajini nedaleč od Hotinga odkrili smučo, ki datira nekje med 4500 in 2500 leti pred našim štetjem, stari primerki smuči pa so se našli tudi na Grenlandiji, a so mnogo mlajši. »Le« dobrih tisoč let so stari.
Prva pisna omemba smučarije je, zanimivo, delo zgodovinarja Herodota, ki je opisoval, da so v Mali Aziji nekatera plemena uporabljala nekakšna lesena obuvala za hojo po snegu.

  

 

Preberite si celotno besedilo >>

 

Prvi smučarSmučarji v 30. letihSmučar iz 30. letPovojni smučarji
    
Smučar iz 70. letTekmovanje Prvi teptalni stroj pri nasHeliskiing
    
   
Smučanje po celcu