11. julij, 2023
S čolnom po sedmih plovnih poteh v Nemčiji

Nemčija je ena najbolj priljubljenih destinacij slovenskih popotnikov. Na naših straneh smo vas že povabili na nemške plaže, pa v zgodovinska mesta, na jezera in tematske poti, tokrat pa vas, željne poletne osvežitve, vabimo s čolnom na nemške plovne poti. Sedem jih je in prav vse so, tako kot številka sedem, pravljične!


Če ste navdušeni kajakaši, kanuisti, SUParji ali pa se samo radi »fajn« imate, bodo nemške reke več kot odličen nadomestek morja. Donava, Laba, Isar ali Lahn, prav vse reke so primerne za romantično potovanje s čolnom, čolnarite pa lahko tudi na številnih nemških jezerih.
Na številnih nemških rekah in jezerih motornim čolnom plovba ni dovoljena, zato boste na poti uživali v tišini, slišali le zvok zaveslajev in valov, pokrajina z vodne gladine pa se bo izrisovala povsem drugače, kot bi se, če bi se na pot odpravili po kopnem. Na čolnarskem izletu se boste lahko sprostili v naravi in uživali v zabavnih doživetjih na vodi. Bolj avanturistični se lahko odpravite na daljši, večdnevni izlet.
V nadaljevanju smo za vas skupaj z predstavništvom Nemške turistične organizacije pripravili nekaj idej za odkrivanje lepot Nemčije na vodi. NA vodo se lahko odpravite v lastni režiji ali pa se pridružite organiziranim izletom.

 


Vedno lepa Bavarska: Aktivno po reki Isar


Reko Isar nas večina povezuje z bavarsko prestolnico. A reka Isar po vsej Bavarski preteče skoraj 300 kilometrov, preden se izlije v evropski veletok, reko Donavo. Dobrih 70 kilometrov pred Münchnom, na jugu Bavarske, je Isar živahna reka, polna brzic, njen tok je razposajen in teče skozi neokrnjeno naravo med krajema Sylvenstein in Lenggries. Reko obdajajo z gozdovi porasli hribi in svetle prodnate brežine, ki pričarajo skorajda rajsko atmosfero. Tura je primerna za napredne veslače, ki se znajdejo tudi v močnejših tokovih. Manj izkušenim popotnikom priporočamo voden ogled z vodičem, kjer je varnost zagotovljena tudi s stabilnejšim kanujem. Druga, večja plovila na Isarju niso dovoljena, kar bo izlet naredilo še lepši!

 

Reka Isar

 

 

INFO 

www.sylvensteinsee.info

 

KAMP in PZA


Lenggrieser Bergcamping
Gilgenhöfe 4, Lenggries
T: +49 (0) 8042 5640602
www.lenggrieser-bergcamping.de
Koordinate GPS: N 47.680371° / E 11.563509°

 

München
Kamp München Thalkirchen
Zentralländstraße 49, München
T: +49 (0) 89 7231707
V bližini ZOO, ki je preko reke Isar.
Koordinate GPS: N 48,09095° / E 11,54489°

 

 

Okrog Bodenskega jezera: 270 kilometrov veslanja in tri države

Bodensko jezero je prav za prav sestavljeno iz dve jezer, »preko« njega pa teče nemški veletok Ren, ki se že tu nakazuje v vsej svoji veličastnosti. Jezero pokriva površino dobrih 570 kvadratnih kilometrov, obala pa je dolga dobrih 273 kilometrov, kar je približna razdalja med Mursko Soboto in Koprom. Ob pogledu, ki se človeku odpre na jezero, ko se mu približa v Lindau, si težko predstavljamo, da na najgloblji točki jezero doseže kar 254 metrov globine.
Jezero se ponaša s številnimi zalivi, ki poskrbijo za pestro veslaško doživetje. Vredni ogleda so tudi jezerski otoki, med njimi Reichenau, ki se ponaša s slikovitim samostanom, ki je del Unescove svetovne dediščine. Izletu lahko namenite kar celotni letošnji poletni dopust, saj je razdeljen v 19 etap, tura pa je primerna za vzdržljive kanuiste. Za osvežitev na poti bo poskrbela kar kristalno čista jezerska voda – tako za odžejanje kot tudi za plavanje.
Avtodom pustimo v katerem od kampov na jezerski obali, s seboj v čoln pa vzemimo manjši šotor.

 

Bodensko jezero


INFO

TIC Konstanz
Fritz-Arnold Strasse 16a
Konstanz
www.der-bodensee.de

 

 

KAMPI

Park Camping Lindau am See
Fraunhoferstraße 20
88131 Lindau
T: + 49 (0) 8382 72236
www.camping-park.de
Koordinate GPS: N 47.537733° / E 9.730967°

 

Camping Klausenhorn
Hornwieserstrasse 40
Dingelsdorf
T: +49 (0) 7533 6372
www.camping-klausenhorn.de
Koordinate GPS: N 47.746111° / E 9.1475°


Camping Birnau-Maurach
Birnau-Maurach 7
T: + 49 (0) 7556 6699
www.birnau-maurach.de
Koordinate GPS: N 47.741111° / E 9.226389°

 

 

Gornji tok reke Donave: Po slikovitih soteskah vzhodne Bavarske

Bavarska je največja nemška zvezna dežela, zato ni čudno, da je nadvse slikovita: na jugu se proti nebu dvigajo vršaci Alp, številna jezera nudijo poletno osvežitev. Zelo lep pa je tudi vzhod Bavarske, kjer k obisku vabi reka Donava. Tu se lahko podate na 28 kilometrov dolgo vodno pot, ki poteka od mesteca Vohburg pa vse do Kelheima ob ustju kanala Ren-Majna-Donava. Pot bo navdušila tako ljubitelje narave kot kulture in zgodovine: veslali boste mimo gradu Wackerstein in skozi mesto Neustadt an der Donau. Ob poti stoji mogočna rimska utrdba Abusina, ki jo je cesar Titus dal zgraditi leta 80 našega štetja kot zaščitni zid pred germanskimi napadi. Preden nadaljujete pot po soteski Donave, je obvezen še postanek v samostanu Weltenburg. Od tam naprej se porečje Donave prelevi v pravi šestkilometrski kanjon z dih jemajočimi pečinami, visokimi tudi do 100 metrov! Čolnarjem svetujejo nekaj previdnosti, saj je soteska poleti polna izletniških ladij, ki (podobno kot na primer v betonskem koritu Ljubljanice) povzročajo visoke valove. Na cilju v Kelheimu obiščite še Dvorano osvoboditve.

Donava

 

INFO

www.donaudurchbruch.org

 

KAMPI in PZA

Camping Felbermühle
Felbermühle 1, 93333 Neustadt an der Donau
T: +49 (0) 9445 516
Koordinate GPS: N 48.816651° / E 11.770545°

 

 

Reka Lahn: Veslajte skozi plovni predor!


Reka Lahn je ena starodavnih plovnih poti, o čemer pričajo poldrugo stoletje stare zapornice. Med veslači je izjemno priljubljena in je idealna za eno- ali večdnevne izlete. Rečni bregovi so bujno porasli s starimi, mogočnimi drevesi, ki dajejo dom številnim živalim - vodomcem, nutrijam in želvam.
Veslaški izlet pa veliko ponuja tudi s kulturnega vidika. Ob poti si lahko ogledate ruševine gradov in zanimiva mesta, kot sta Marburg in Limburg. Posebno lep je odsek med baročnim Weilburgom in Limburgom – slednji se ponaša s čudovito stolnico, o čemer smo na naših straneh že pisali. Še bolj zanimivo pa bo v Weilburgu: tu lahko odveslate skozi edini plovni predor v Nemčiji. Dolg je 195 metrov, zgradili pa so ga sredi 19. stoletja.

 

Reka Lahn

 

INFO

www.hessen-tourismus.de
www.weilburg.de

 

 

KAMPI in PZA

Camping Odersbach
Runkelerstr. 5A, 35781 Weilburg
T: +49 (0) 6471 7620
www.camping-odersbach.de
Koordinate GPS: N 50.475616° / E 8.241213°


 

Pravljični Dresden: S kanujem skozi mesto

Zaradi idilične pokrajine, baročne arhitekture ter ohranjene kulturne dediščine imenujejo Firence na Labi. Čeprav je bilo med drugo svetovno vojno najbolj bombardirano mesto na svetu in je bilo 80 odstotkov stavb uničenih, so Dresden počasi, a skrbno obnovili. Danes sije v čudoviti luči, oglejte si cerkev Naše gospe, Zwingerjevo palačo in mestno operno hišo, posedite na Brühlovi terasi, imenovani tudi balkon Evrope, in predvsem uživajte.
Ta tura je dolga 52 kilometrov, preveslate jo lahko v dveh dneh. Pot se prične v Königsteinu in konča v Radebeulu. Izhodišče je pri velikem okljuku Labe v Königsteinu. Od tam se lahko povzpnete na 300 metrov visoko skalno formacijo Bastei, ki je spektakularna razgledna točka. Pot nato vodi v smeri Pillnitza mimo vinogradov do vzhodnega obrobja Dresdna. Na tem delu poti je čudovit postanek pri palači Pillnitz, katere čudoviti park leži tik ob reki. V središču Dresdna vas bo pot vodila pod štirimi mostovi, ob tem pa opozarjamo, da je reka Laba zelo prometna – zato bodite tudi med občudovanjem znamenitosti vedno pozorni na ladijski promet.

 

Dresden

 

INFO


www.kanudresden.de


KAMPI in PZA

 

PZA Dresden
V središču mesta. Plačljivo 10 EUR na dan in 3 EUR električni priključek.
Koordinate GPS: N 51,05700° / E 13,75990°

 

PZA Dresden, Wiesentorstrasse
30 parkirnih mest. Plačljivo 14 EUR na dan..
Koordinate GPS: N 51,05722° / E 13,74306°

 

 

Nemška jezerska plošča: Tisočera jezera


Visoko na severu Nemčije, se razteza mecklenburška jezerska plošča, področje prepredeno z jezeri, ki so nastala v zadnji ledeni dobi. Tu leži največje v celoti v Nemčiji ležeče, ki je veliko 117 kvadratnih kilometrih, poznano pa je tudi kot »Nemško morje« in med Nemci precej priljubljena počitniška destinacija. Največja globina jezera doseže 31 metrov, napaja pa ga reka Elba. Okolica jezera je zaščitena kot naravni park in je pod zaščito Unesca.
Tu se ponujajo naravnost idealni pogoji za plovbo s SUPom, kanujem ali kajakom. Pot vas bo vodila skozi slikovite obrečne gozdove in očarljiva pristaniška mesta ter mimo slamnatih obrežnih hišk. Če želite turo podaljšati za nekaj dni, boste brez težav našli prenočišče v enem od številnih kampov. Večino vodnih poti na območju Mecklenburških jezer predstavljajo stoječe vode, jezera, dnevni izlet do 15 kilometrov pa je primeren tudi za manj izkušene veslače. Naj vam namignemo še, da so Mecklenburška jezera najlepša od konca maja do konca avgusta, ko se razcveti na tisoče lokvanjev.

 

Jezerska plošča

 

INFO

www.mecklenburgische-seenplate.de

 

KAMPI in PZA

CampingPlatz Ecktannen
Fontanestraße 66, 17192 Heilbad Waren (Müritz)
T: +49 (0) 3991 668513
www.camping-ecktannen.de
Koordinate GPS: N 53.499474° / E 12.663523°

 

 

Metropola Berlin: Po vodi skozi prestolnico

Berlin je metropola v pravem pomenu besede. S 3,4 milijona prebivalcev je največje in tudi glavno mesto Nemčije, nekoč pa je bilo razdeljeno na dva dela. Danes slovi kot eno od najbolj svetovljanskih ter odprtih mest na svetu in navdušuje tako ljubitelje zgodovine, umetnosti, arhitekture kot ljubitelje zabave in nočnega življenja. V mestu je več kot 170 muzejev, več kot 300 nočnih klubov ter več kot sedem tisoč barov in restavracij.
Vsi poznamo Benetke v Italiji, a le redki vedo, da je tudi nemška prestolnica Berilin s številnimi čudovitimi jezeri, rekami in kanali idealen kraj za veslače. Tako lahko s kanujem ali kajakom prestolnico raziskujete s povsem drugačne perspektive. Še zanimivost: v Berlinu je kar 960 mostov – veliko več kot v Benetkah!
Čolnarite lahko vsepovsod, tudi čoln lahko v vodo spustimo praktično povsod. Seveda pa se moramo držati prometnih predpisov, ki veljajo za berlinske plovne poti, saj si vodo delimo tudi z motornimi čolni in ladjami. V mestnem središču, vključno z vladno četrtjo, je plovba po reki Spree prepovedana. A ne bodite razočarani: pravljično je tudi drugod v mestu, na rekah Spree in Havel, v kanalu Landwehrkanal ter na jezerih Tegeler See, Müggelsee ali Wannsee. Povsod boste našli ogromno lepih kotičkov. Sončen dan je lahko na SUPu, gumenjaku, kajaku ali kanuju prav sanjski!

 

Berlin

 

INFO

www.visitberlin.de

 

KAMPI oz. PZA

PZA Berlin
Tri kilometre SZ od središča. Samo gotovina. Cena 20 EUR na dan.
Koordinate GPS: N 52,53798 / E 13,37256

 

Reisemobilhafen Berlin
180 parkirnih mest. Postaja U7 cca poldrugi kilometer stran.
Koordinate GPS: N 52,55250 / E 13,20028

 

PZA WohnmobilPark
90 parkirnih mest.
Koordinate GPS: N 52,59544 / E 13,28912