20. februar, 2022
Nemčija za zaljubljence: Potep v mesecu ljubezni

Februarja se upravičeno drži ime Mesec ljubezni. Dnevi so zopet daljši, topleje je in v zraku je že čutiti pomladansko pozitivno naravnanost. Prvi cvetovi se že svetijo na soncu, sredi meseca je valentinovo. Zakaj ne bi prihajajočih zimskih počitnic namesto na snegu preživeli v krajih, kjer se ljubezen piše z veliko začetnico, kjer vas pričakujejo pravljični gradovi, čudoviti skriti kotički in kjer imajo celo muzej, posvečen ljubezni? Odpravite se na romantični potep po Nemčiji!

 

Romantična Nemčija

1 Most Hohenzollernbrücke, Köln
2 Grad Neuschwanstein, Schwangau
3 Intimno doživetje otoka na jezeru Brückentinsee,
4 Jame Feengrotten, Saalfeld
5 Pot ljubezni, Poppenhausen
6 Muzej ljubezni, čustev in občutkov, Soest
7 Pot klopc ljubezni, Goslar-Hahnenklee
Most s 40 tisoč ključavnicami


Ograje mostu Hohenzollernbrücke v Kölnu krasi 40.000 ljubezenskih ključavnic. Nikjer drugje v Nemčiji ne najdete jasnejše ponazoritve čarovnije ljubezni kot tu. Očarljiva tradicija je pred leti prišla iz Italije in se je že prijela v številnih svetovnih mestih. Zaljubljenci na ograje mostu pritrdijo ključavnico z vgraviranimi začetnicami in datumom srečanja, zaprejo ključavnico in vržejo ključ v reko, kar naj bi zagotovilo večno ljubezen. Tisoči ključev ljubezenskih ključavnic zdaj ležijo na dnu reke Ren pod kölnskim mostom Hohenzollernbrücke, število pa se povečuje iz dneva v dan. Nedaleč od mostu stoji Drevo ljubezni, najstarejše zbirališče romantičnih parov v renski metropoli.


TIC Köln
Kardinal-Höffner-Platz 1
50667 Köln
Severno Porenje – Vestfalija, Nemčija
T: +49 (0) 221 346 43 0
info@koelntourismus.de
www.cologne-tourism.com


Pravljični grad Neuschwanstein

Ko govorimo o romantiki in ljubezni, nikakor ne smemo pozabiti kralja Ludvika II. Bavarskega, nepoboljšljivega romantika, ki je svetu dal enega najlepših gradov, grad Neuschwanstein, med drugim pa je finančno omogočil tudi znameniti festival v Bayreuthu, kjer so uprizarjali Wagnerjeve stvaritve. Na bavarski prestol je sedel leta 1864, a že kmalu »zašel« v svoj fantazijski svet, kjer mu je družbo delal skladatelj Richard Wagner. Rezultat so prečudoviti gradovi Herrenchiemsee (na istoimenskem otoku sredi jezera Chiemsee) in Linderhof ter »diznijevski« Neuschwanstein, ki je za večino eden najlepših gradov na svetu, še posebej, ko upoštevamo njegovo lego pred kuliso gora.
In čeprav se na gradu Neuschwanstein ni možno poročiti, je grad resnično raj za zaljubljence! Poročite se lahko v bližnjem Füssnu, grad z okolico pa je kot nalašč za obljubo večne ljubezni in čudovite poročne fotografije. Mladoporočenci se tu počutijo kot princi in princese, za še več romantike pa se lahko do gradu odpravite s konjsko vprego. Le nekaj sto metrov od gradu se preko soteske Pöllatschlucht pne most Marienbrücke, s katerega se na pravljični Neuschwanstein odpre čudovit pogled.


TIC Schwangau
Münchener Straße 2
87645 Schwangau
Bavarska, Nemčija
T: +49 (0) 83 62 81 980
info@schwangau.de
www.schwangau.de 

Intimno doživetje otoka na jezeru Brückentinsee

Najbolj sanjska destinacija zaljubljencev naj bi bil po mnenju nekaterih romantični otok sredi oceana, s turkizno modrim morjem in plažami z zlatim peskom. Vseeno pa za pridih romantike ni treba leteti tako daleč. Sredi jezera Brückentinsee v naravnem parku Feldberg stoji otoček v obliki srca, poraščen z gozdom. Približno dve uri iz Berlina, nemške prestolnice, lahko zaljubljenci (ne glede na starost in stan!) najdemo svoj romantični kotiček, idilični raj, ki je velik kot šest nogometnih igrišč (če se je kdo izmed vas pridušal, da govorim samo v »pocukranem« jeziku, tokrat podajam informacijo še v realistom ali športnikom razumljivem jeziku). Sprehod med mogočnimi starimi bukvami lahko v poletnih mesecih zaključite z osvežitvijo v kristalno čisti vodi, najamete lahko čoln na vesla in si v dvoje obljubite večno ljubezen. Na otočku, ki ga s kopnim povezuje most, je manjši hotel.


Kurverwaltung Feldberger Seenlandschaft
Strelitzer Str. 42
17258 Feldberger Seenlandschaft
Mecklenburg-Zahodna Pomeranija, Nemčija
T: +49 (0) 39 83 127 00
www.feldberger-seenlandschaft.de

 
Jame Feengrotten

Pred stoletji so rudarji v bližini Saalfelda iskali zlato, srebro in druge zaklade, našli pa so minerale. Okrog leta 1850 je bil rudnik zaprt, po dolgem obdobju neaktivnosti pa je narava jame in rove spremenila v pisan podzemni svet. V nekdanjem kamnolomu skrilavca, ki je sčasoma postal poznan kot Feengrotten, lahko odkrijete očarljiv podzemni svet s svetlečimi se jezeri in kapniškimi formacijami. V muzeju Feenweltchen , ki se nahaja neposredno nad razstavnim rudnikom, so doma vilini, vile, troli in gozdni duhovi. V muzeju lahko opazujete kapnikov ali pomagajte združiti barvne minerale v sestavljanko. V kinu Grotto vas bodo poučili o nastanku Feengrotten pred približno 440 milijoni let.
Tudi tu bodo na svoj račun prišli zaljubljenci. Srečnim parom, ki se bodo z roko v roki sprehajali po pravljičnem jamskem svetu, bo dobra vila z zamahom čarobne palice izpolnila željo večne ljubezni.

Jame Feengrotten
Feengrottenweg 2
07318 Saalfeld
Turingija, Nemčija
T: +49 (0) 36 71 55 040
kundenservice@feengrotten.de
www.feengrotten.de

 Pot ljubezni


Ljubezen potuje na skrivnostne načine, tako pravijo. Pot ljubezni Liebesweg v Poppenhausnu vas vodi po panoramski poti po lokalnih gorah Wasserkuppe in Pferdskopf. Dolga je tri kilometre in posejana z romantičnimi postanki na različnih »ljubezenskih postajah«. Klop z dvema lesenima srčkoma je kot nalašč za romantični oddih, dvojna gugalnica pa vabi zaljubljence na pot do sreče. Pari se lahko naučijo reči »Ljubim te!« v stotih jezikih in nato oblikovati »sladke niče«, ki jih z dvema paraboličnima posodama lahko prenašajo do svoje ljubljene osebe do 40 metrov daleč. Do konca te poti se bodo pari zagotovo zaljubili in svojo zavezo nato zapečatili s poroko na zadnji postaji v poročnem paviljonu.


TIC Poppenhausen (Wasserkuppe)
Von-Steinrück-Platz
36163 Poppenhausen (Wasserkuppe)
Spodnja Saška, Nemčija
T: +49 (0) 66 58 960 013
tourismus@poppenhausen-wasserkuppe.de
www.poppenhausen-wasserkuppe.de

 
Muzej ljubezni, čustev in občutkov


Radovednost je tista, ki je človeštvu skozi tisočletja prinesla napredek in blagostanje. Od rojstva pa do smrti se sprašujemo o svojem obstoju, smotru in tisočerih stvareh, ki na naša življenja niti nimajo vpliva. Že ob vhodu v muzej v mestecu Soest so obiskovalcem postavili precej odkrito vprašanje: »Ali vas je štorklja prinesla?«. Hja, direktno in hkrati precej nedvoumno. Da ne bo pomote, muzej ni še ena v nizu erotičnih vitrin, ki jih je mogoče najti po vsem svetu. O ne, tu je glavni poudarek na zelo hvaljenem občutku ljubezni, ki mnogim prinaša veselje, radost, občutek sprejetosti, spet drugim pa gorje in trpljenje. »Ali je videz pomemben, ko gre za privlačnost?« ali »Je ljubezen vse o vonjih?«, so med vprašanji, ki jih obravnavajo strokovnjaki za srčne zadeve. Vsakdo, ki želi bolje spoznati svojo posebno žensko ali moškega, lahko tukaj najde odgovore na svoja vprašanja.


Liebes Leben Museum
Im alten Hochbunker, Lütgen Grandweg 9a
59494 Soest
T: +49 (0) 29 21 380 4 880
info©liebesleben-museum.de
www.liebesleben-museum.deRomantični počitek na klopcah ljubezni


V romantičnem okolju območja Harz ljubezen nosi pohodniške čevlje! Sedem kilometrska pot Liebesbankweg, označena z dvema srcema, vabi pare, da uživajo v romantičnem oddihu na številnih ljubezenskih klopeh ob poti. Pari, ne glede na to, ali so na novo zaljubljeni ali pa želijo le potrditi svojo dolgoletno zaljubljenost, lahko tu najdejo popolno klop za izražanje svojih čustev in občutkov. Na voljo so klopce za mladoporočence in celo klop za pare, ki so praznovali diamantno poroko. Vse ljubezenske klopi se nahajajo na romantičnih mestih s pogledom na cvetoče gorske travnike in kristalno čista jezera. Na sprehodu med kreativno oblikovanimi ljubezenskimi klopmi je veliko zanimivosti, ki ohranjajo ljubezen. Tu so izvir ljubezni, pesniški kamen »Ge(h)-Dicht-Steine« in gondola Harz za potovanje do sreče.


TIC Hahnenklee
Kurhausweg 7
38644 Goslar-Hahnenklee
Spodnja Saška, Nemčija
T: +49 (0) 53 25 510 40
www.liebesbankweg.de