2. april, 2019
Udobje bivanja

Tokrat se bomo posvetili mnogim najvažnejši kategoriji pri izbiri avtodoma – udobju bivanja. Ker počitniška vozila predstavljajo domovanja na kolesih, jih tudi kupujmo tako – izberimo tistega, ki kar najbolj zadovolji naše bivanjske zahteve, želje po udobju in ki kar najbolj razvaja s prostornostjo. Poglejmo, kako se v tem odreže supertestni Carthago C-Tourer I 148 LE.


PREVERJENI DRUŽINSKI TLORIS

 

V seriji C-Tourer je na voljo osmerica modelov. Povsem na novo je razvit I 141 LE. Dolg je 636 centimetrov, v zadku pa ponuja ločeni ležišči normalnih dimenzij. Kopalnica je nadvse kompaktna, preklopna, a hkrati prostorna. Stena z umivalnikom se preklopi nad stranišče, vhodna vrata kopalnice pa hkrati zapirajo zadnji del, s čimer nastane soba za preoblačenje. Nasproti kopalnice so postavili kompaktno kuhinjo z visoko postavljenim hladilnikom. Garderobni omari se nahajata pod vznožji ločenih ležišč. Preostali modeli so »stari znanci« iz prejšnjih sezon. Še četverica jih ponuja ločeni ležišči: I 143 LE s kuhinjo ob vhodu, I 144 LE z ločeno kopalnico in kuhinjo v obliki črke L, nekoliko večji I 148 LE s kompaktno kopalnico in dodatno garderobno omaro ter najdaljši, I 149 LE z ločeno kopalnico. Ob peterici modelov z ločenimi ležišči so na voljo še model I 142 DB z dvojnim prečno postavljenim ležiščem ter dva modela s centralno posteljo. Kompaktni I 144 QB ter vrh ponudbe I 150 QB.

 

Carthago C-Tourer I 148 LE


Supertestni model I 148 LE je v zasnovi vse do spalnice enak modelu I 142 DB, razlikujeta se je v izvedbi ležišč zadaj.

 

DNEVNI PROSTOR DOVOLJ VELIK ZA PET

Integrirec je premišljeno zasnovan, prav noben centimeter ni prepuščen naključju, kar pri počitniških vozilih, avtodomih še posebej, ni ravno pravilo. Tudi vse inštalacije in tehnična oprema so nameščeni tako, da kar najmanj ovirajo uporabo avtodoma.
Zunanja širina 227 centimetrov ponuja dovolj notranje širine, a so v Carthagu s premišljenim oblikovanjem sedežnih klopi dosegli, da je prostora za sedenje še malce več, kot ga ponuja sama širina vozila.

 

Carthago C-Tourer I 148 LE

 

Sedežna klop v obliki črke L meri dobrih 110 centimetrov v dolžino, sedalna dela pa sta dolga 51 (v smeri vožnje) in 49 centimetrov (bočni del). Klop s homologiranimi varnostnimi pasovi je nepravilne oblike. V zadnjem delu se zoži in omogoča preprostejši prehod v zadnji del, spredaj pa je dobrih 7 centimetrov širša in meri 92 centimetrov. Naslonjali sta visoki 52 (na bočnem delu ob stranskem oknu) in 70 centimetrov (sedežna klop s pasovi). Vse sedežne klopi so enako oddaljene od tal – dobrih 45 centimetrov pokaže meter. Ob desnem boku so namestili fotelj širine 62 centimetrov, ki lepo zaokroža dnevni prostor. V njegovem naslonjalu se skriva televizijski sprejemnik velikosti zaslona do 24 palcev. Jedilna miza je med večjimi, saj ploskev v najširšem delu meri 95 x 68 centimetrov, postavljena pa je na višini 75 centimetrov. Nastavljiva je v vse smeri, ker pa iz sedežnih klopi ni predvideno sestavljanje dodatnega ležišča (to je na voljo za doplačilo), je čvrsta in zelo stabilna.
V dnevnem prostoru se lahko udobno namesti pet oseb (v sili – beri na veselici v avtodomu – tudi več). Klop v obliki črke L je namreč dovolj velika, da se nanjo lahko stisnejo tri odrasle osebe.

 

KUHINJA KOT DOMA

Kuhinjski pult je nameščen 92 centimetrov od tal, kar je udobno tudi za nižje osebe. Širok je 107 centimetrov, globok pa 55 v ožjem delu, kjer je kuhalnik, in 89, kjer je širši del s pomivalnim koritom.
Kuhalnik s tremi gorilniki nosi oznako »Master Gourmet«. Električni zagon je samoumeven, s tem da ga pri Carthagu upravljamo enoročno, pri večini tekmecev pa je nameščeno dodatno stikalo, ki zahtevo uporabo z dvema rokama. Kuhalnik ima ločen pokrov, kar še poveča uporabnost. Pipa je stabilna in kakovostna, pokrov lesen in dvodelen. Predali, teh je šest, pod kuhalnikom so veliki in nadvse uporabni. Spodnji predal nosi manjši košek za smeti. Hladilnik z zamrzovalnikom je velikanski in zadošča za potrebe štiričlanske družine.

 

Carthago C-Tourer I 148 LE

 

DOVOLJ OMAR ZA ŠTIRI

Odlagalnih površin in omaric ponavadi nikdar ni dovolj. Za »rento« ali izlet konec tedna morda že, za »resno« bivanje v avtodomu pa potrebujemo več kot samo nekaj omaric in predalov. C-Tourer I 148 LE razvaja tudi na tem področju in razkrije svojo družinsko naravnanost in uporabnost. V prednjem delu sta dve viseči omarici na levem boku, tista nad foteljem pa ima omejeno uporabnost in zadošča bolj za hrambo daljinskih upravljalnikov in ključev. V zadnjem delu so še štiri velike omarice, kamor smo pospravili oblačila – tako ima vsak član posadke svojo omarico s perilom in majicami. Velika garderobna omara ob kuhinji je namenjena obešanju jaken in viseče garderobe, opremljena pa je tudi s polico. V širino meri dober čevelj. Pod posteljama so namestili dve omarici. Na desnem boku (naši levi) je velika omara globine več kot meter, ki je opremljena s policama in osvetljena. Na levem boku (naši desni) pa je polkrožno zaključena garderobna omara za visečo garderobo, ki je prav tako globoka več kot meter. Dodatno prtljago lahko »požrejo« predal pod hladilnikom ali eden od petih predalov v tleh. Pod foteljem je velik »predal, na primer za čevlje, ki je dostopen tudi od zunaj, enak je v sedežni klopi, ki pa ponuja še manjši klasični predal, dostopen iz bivalnega dela za dva para obutve. Veliki predal v predelu vhoda je globok skoraj pol metra, vam pa se brez težav skobacam s svojimi 170 centimetri višine. Še en predal v velikosti »gajbe piva« je pri kuhinji, tako da ja C-Tourer I 148 LE še preveč radodaren z omarami in odlagalnimi prostori. Teh je resnično toliko, da bi moralo biti vozilo homologirano na 4250 kilogramov največje dovoljene mase.

 

KOMPAKTNA KOPALNICA

Ob pogledu na skico notranje postavitve bo mnogim zaigralo srce, saj je kopalnica zelo premišljeno zasnovana in nudi dovolj prostora za udobno uporabo. Kabino za prhanje sestavimo z drsnimi vrati iz pleksija in v premeru meri 65 centimetrov. Morda zna biti obilnejšim pretesno. Kopalniški sestav ima na višini 85 centimetrov nameščen večji pult, umivanik je nepravilne oblike. Seveda niso pozabili na držalo toaletnega papirja, ki je skrito v omarici ob stranišču, medtem ko boste brisače obešali na pleksi vrata kabine za prhanje. Omarice so tri: velika pod umivanikom, manjša na desni strani (brez vratic) in plitva z vrati nad straniščem. Slednje je največji minus vozila in si še vedno zasluži grajo. Zaradi desnega zadnjega kolesa so ga namreč dvignili nad njega, to pa pomeni veliko oddaljenost od tal. Medtem ko je sedalna deska domačega stranišča od tal oddaljena približno 45 centimetrov (standardi so med 41 in 44 centimetri brez straniščne deske), so jo v Carthagu namestili 57 centimetrov visoko, kar pomeni, da bodo noge (preverjeno) bingljale tudi osebam višjim od 180 centimetrov. Težava ni značilna samo za ta model, temveč za vse s kompaktno kopalnico in blatniškim košem pod njo.

 

Carthago C-Tourer I 148 LE

V kopalnico vstopimo skozi masivna vrata s pravo kljuko, ki se odprejo globoko v kuhinjo, skupaj s premično steno pa z njimi tvorimo preoblačilni prostor. Vsaj tako temu pravijo snovalci, sam ga raje poimenujem hodnik. Kakor koli že, zadeva je nadvse uporabna, zelo lepo pa spalnico loči od dnevnega prostora in otrok, ki spijo spredaj.

 

SPANJE ZA ŠTIRI

V Carthagu C-Tourer bodo udobno spali štirje. Spredaj so namestili veliko dvižno posteljo dolžine 195 centimetrov in širine 160. Ko je spuščena je od stropa oddaljena 85 centimetrov, kar bo povsem dovolj tudi za tiste, ki sicer občutijo utesnjenost prostora. Do nje dostopamo preko fotelja (nikar ne stopajte na mizo!), od tal pa je oddaljena 115 centimetrov. Za zračenje so dodali strešno lino Mini Heki (za doplačilo), sam bi, tako kot ponujajo nekateri cenejši tekmeci, dodal še panoramsko okno na kapi vozila. Varovalna mreža ni v ponudbi, zato boste morali za varnost naraščaja poskrbeti sami.

 

Carthago C-Tourer I 148 LE

V zadku se nahaja »lastniška kabina« z veliko zakonsko posteljo z ločenima ležiščema širine po 82 centimetrov (skupna širina postelje znaša skoraj 220 centimetrov) , ki sta dolgi 200 in 190 centimetrov.

 

Carthago C-Tourer I 148 LE


Vzmetnica je ravno prave trdote, veliki okni na stranski stenah in Mini Heki na stropu pa zagotavljajo odlično za zračenje prostora. Do stropa je bogatih 92 centimetrov. Do postelje dostopamo preko dveh stopnic, ki sta pomični. S tem se ognemo uporabi lestve, ko je srednji del ležišča izvlečen in v uporabi.

 

Carthago C-Tourer I 148 LE se, kljub nekaterim manjšim zameram, od katerih izstopa višina stranišča, izkaže za odličnega družinskega sopotnika, ki je lahko, predvsem kar se tiče bivalnega udobja, zgled mnogim tekmecem. Seveda pa moram dodati, da se pri osnovni ceni nekaj prek 100 tisočakov to od njega tudi pričakuje!