16. december, 2013
13. teden: v iskanju snega

Skrivnostni masiv Pohorja, ki ga gosti smrekovi gozdovi naredijo tako čudovitega, se na skrajnem severozahodnem koncu izteče v del, ki ga označujeta vrhova Male in Velike Kope. Tu je simpatično smučišče, ki so ga v zadnjih letih dodobra prenovili, spremljevalno ponudbo pa dvignili na raven, ki ji v Sloveniji ni para. Za piko na i smo avtodomarji tu vedno dobrodošli!

A najprej nekaj v premislek: Slovenci smo hecen narod. O večini sonarodnjakov smo si izmislili klišeje, ki so dostikrat »pod pasom«, in tudi Korošci ne spadajo med srečneže, ki bi se temu izognili. A o tem kje drugje, avtodomarji smo ne nazadnje kultivirani in prijazni ljudje! Korošci pa, to govorim iz lastnih izkušenj, izjemni ljudje, ki tujca hitro vzljubijo in sprejmejo medse. In potem si njihov ...

 

Z avtodomom na Kope

 

Mislinjska dolina z »glavnim mestom« Slovenj Gradcem je nadvse simpatična destinacija, a nas, ki smo bolj aktivne sorte, je kmalu povleklo v hrib. Iz meglic na sonce. Na Kope!

 

Na Kope po stranpoteh!
Cesti, ki se na Kope odcepita iz doline, se kmalu združita v eno, precej zdelano, a zložno vzpenjajočo se asfaltirano kačo, ki je brez težav prevozna tudi z avtodomom. Pazite pa na domačine v hitro drvečih avtomobilih in kak avtobus, ki je na Kopah odložil smučarje in se vrača v dolino. Kar nekaj ovinkov je slabo preglednih!
A prav za vsakim se odpirajo prečudoviti pogledi v dolino, z vsakim metrov vzpona se razgledi podaljšajo za nekaj kilometrov in kmalu sežejo dlje od Uršlje gore in Kamniško-Savinjskih Alp.

 

Čudoviti razgledi

 

V daljavi se zarisuje značilni obris Kuma s televizijskim oddajnikom, še dlje se čutijo Gorjanci. Mala je naša Slovenija, a prečudovita!

 

PZA na strehi sveta

 

Po dobrih trinajstih kilometrih dosežemo cilj. Podjetnik, ki ima v najemu restavracijo v Grmovškovem domu, sicer tudi sam avtodomar, ima v načrtu parkirišče za avtodome na fantastični lokaciji. Prav pod vrhom, pod velikim zaslonom, kjer se izpisujejo promocijska sporočila, zavijemo levo in že smo na enem lepših parkirišč za avtodome pri nas. Kljub temu da še ni urejeno do kraja, lahko tu parkiramo že sedaj, v načrtu pa je že popolna oskrba naših vozil, z vodo in električnim priključkom vred. A tudi sedaj je prostor odličen, izravnan, pogled z njega pa sega čez polovico Slovenije!

 

PZA na Kopah

 

Družinsko smučišče

 

Na Kopah sem bil zadnjič, to skoraj nerad priznam, v osnovni šoli. Znamenite »krogce« francoske znamke Poma, ki so zaradi vzmeti znali neprijetno pretresti smučarja, so zamenjali s sodobno štirisedežnico, ki vas hitro in udobno pripelje na vrh smučišča Pungart. Od tu se lahko vrnete na izhodišče in uživate na širokih poljanah, ki so na začetku sezone bolj kot ne samevale. Kdor se je spustil z vrha, je lahko imel, z malo sreče, seveda, smučišče samo zase. Tako se je nekaj spustov prelevilo v čisti užitek, v rezanje snega in polaganje zavojev, zavedajoč se, da ne ogrožaš nikogar. In da nihče ne ogroža tebe! Medtem ko smo uživali na dveh pripravljenih progah, pa so marljivi delavci pripravljali še preostale terene. Zadnja leta narava ni nič kaj radodarna s snegom v adventnem času!

 

Grmovškov dom in Holcer Pub

Na smučišču Pungart na Kopah

Komur dnevna smuka ni dovolj, se lahko na bele strmine poda tudi, ko pade mrak. Med šesto popoldne in deveto zvečer namreč obratuje nočna smuka, smučišče pa je dovolj dobro osvetljeno, da bo smuka tudi v umetni svetlobi prijetna in varna. Vas po smuki vse boli? Tudi za to ponujajo rešitev – v bližnjem Lukovem domu imajo v ponudbi center dobrega počutja, s savnami in z masažo.