15. december, 2022
Robeta Schumacher Edition

Na sejmu Caravan Salon smo se z novinarskimi kolegi šalili: »Schumi v kampu ali na PZA? Resno?!« A mogoče je prav vse. Nekdanji dirkač Formule 1, najelitnejšega avtomobilističnega športa, ima od letos svoj prestižni avtodom, narejen po njegovih željah in v skladu z njegovimi potrebami. Vrhunsko opremljeni predelani kombi Robeta na osnovi Mercedesa Sprinter bo na voljo v omejeni seriji 50 vozil letno, z njim pa so mojstri iz Slovenj Gradca dokazali, da sodijo v sam evropski vrh v svojem razredu.

Robeta Scumacher Edition
Preden sem začel s tipkanjem, se mi je v glavi odvrtel prav poseben film. Namreč: razvajen od prostornosti in udobja integrirca, sem se skušal vživeti v vlogo uporabnika predelanega kombija Robeta Schumacher Edition. Pa se mi sploh ni bilo treba truditi. Vrh ponudbe slovenjgraškega proizvajalca, ki je še vedno butični, a nič več manufaktura, je namreč utelešenje prestiža in udobja posebne vrste. Še najlažje bi ga opisal kot »Man Cave«, kot moški brlog, namenjen pa je v prvi vrsti moškim, ki točno vedo kaj želijo in na kakšen način. Gre za kupce, ki bi, če bi bili morjeplovci, v navtiki posegali po prestižnih jahtah studia Nuvolari Lenard ali prestižnih čolnih Riva. Gre za ljudi s točno vizijo, kaj v življenju hočejo in kje hočejo biti. Kot je dejal eden od vodilnih Robete Mobil, gre tudi za ljudi, ki jim bo Robeto na cilj pripeljal voznik, uporabljali pa jo bodo za spremljanje dirke Formule 1 ali Moto GP. In točno temu je podrejena celotna notranjost Robete Schumacher Edition. Ta predelani kombi je prestižna dnevna soba na štirih kolesih. Pardon, na šestih, ker ima zadnja os zaradi večje nosilnosti dvojna kolesa.

 

 

RAZVOJ SKUPAJ S SCHUMACHERJEM

Robeta Scumacher Edition

Morda je bil Ralf Schumacher v svetu Formule 1 v senci starejšega brata, velemojstra volana Michaela, a v načrtovanju predelanega kombija je vse prej kot to. V senci namreč. Tudi uporabniki tega prestižnega vozila bodo povsod, kjer se bodo pojavili, v soju žarometov. Prestižni predelani kombi je namreč tudi zunaj paša za oči, deluje samozavestno in mogočno, predvsem pa ne skriva, da gre za vana presežnikov. Eden izmed njih je zagotovo cena: testni primerek je lahko vaš za malo manj kot 290 tisočakov oziroma toliko kot prestižni integrirec zgornjega cenovnega razreda z zvenečim imenom in seznamom opreme dolgim kot roman. A če boste želeli v kampu ali na PZA izstopati, potem potrebujete predelani kombi s Schumacherjevim podpisom.

Robeta Scumacher Edition

Robeta Scumacher Edition
Zgodba je stara že več kot poldrugo leto in že lani poleti smo lahko pisali o pričetku sodelovanja Ralfa Schumacherja in Robete. Sprva sicer le z uporabo enega izmed predelanih kombijev na osnovi trojčka Citroën Jumper / Fiat Ducato / Peugeot Boxer, a z jasno najavo o razvoju posebnega modela na prestižni osnovi Mercedes Sprinter. Mnogi so lani nejeverno zmajali z glavo, ko so rekli, da bo prototip na voljo že letos in predstavljen na Caravan Salonu konec poletja v nemškem Düsseldorfu. Pa je bil. Fantom vključno z Ralfom Schumacherjem je uspelo ustvariti odličen predelani kombi, poln »gadgetov«, ki jih moški 21. stoletja potrebuje. Začenši z odličnim avdio sistemom in zofo, s katere lahko opazuje sončni zahod ali pa v živo spremlja dirko. Obakrat v prvi vrsti, seveda.

 

 

MERCEDES SPRINTER

Marsikatera predstavnica nežnega spola bo ob omembi osnovnega vozila samo zamahnila z roko, češ, četudi je Mercedes, je še vedno kombi. Res je – primerjava z osebnim vozilom te prestižne blagovne znamke res ni mogoča, ker so kombiji v prvi vrsti namenjeni delu. Udinjajo se kot prevozna sredstva za blago, kot potujoče delavnice za mojstre vseh vrst ter za prevoz potnikov. Nekaterim na šasijo nataknejo keson in jim nikdar ne operejo blata s pnevmatik. No, obstajajo pa tudi kombiji z bolj imenitno zadolžitvijo. Ti svoje lastnike razveseljujejo z vožnjo v najlepše kotičke Slovenije, Evrope in tudi onkraj morja, v Afriko ali Turčijo jih popeljejo. Mednje sodi tudi Mercedes Sprinter, na katerem oziroma bolje rečeno v katerem je zgrajena Robeta Schumacher Edition.

Robeta Scumacher Edition
Osnovno vozilo z zvezdo na nosu in AMG masko je opremljeno kot se za tovrstno vozilo spodobi. Če boste na seznamu opreme tudi prestižnejših znamk avtodomov včasih težko našli kose opreme, ki so dan danes povsem samoumevni v avtomobili srednjega razreda, ta težava pri Robeti Schumacher Edition odpade. Ko boste lastnika tega lepotca vprašali, kaj pa ima vozilo od opreme in bo odgovoril kratko in jedrnato »Vse!«, vas ne bo naplahtal. Ta Sprinter ima res čisto vse, kar Mercedes trenutno ponuja.
Že serijsko motor ponuja 140 kilovatov moči oziroma 190 »konjev«. Navor je skorajda kamionski, moč pa se prenaša na zadnjo os, ki ima serijsko dvojni kolesi. Za doplačilo je vozilo lahko opremljeno z zmogljivim štirikolesnim pogonom. Ena redkih stvari, ki je še na voljo za doplačilo je dvig največje dovoljene mase: s serijskih pet ton jo lahko dvignete na magičnih sedem. In to je načeloma to. Vse ostalo je vozniku na voljo že v osnovni različici Robete: devetstopenjski samodejni menjalnik z obvolanskimi prestavami, sistem MBUX z največjim zaslonom, ogrevana prednja sedeža, samodejna klimatska naprava Thermotronic, dodatno toplozračno ogrevanje, kopica pomočnikov pri vožnji (od aktivnega asistenta za ohranjanje voznega pasu do radarskega tempomata Distronic). Okolico vozila boste lahko nadzorovali s 360-stopinjsko kamero, ki močno olajša parkiranje. Žarometa sta v tehniki LED, posebno pozornost na seznamu opreme pa so požele vljudnostne luči. Kaj to je, sem pozabil vprašati. A se precej imenitno sliši …
Sedenje je dobro, takšno, kot smo ga v Mercedesih navajeni, predvsem pa mnogo boljše kot v trojčku. Ne vem, volanski obroč v Sprinterju res lepo »sede« v roke, pa tudi prijeten je na otip. Najbrž veliko k temu občutku prinese velika zvezda sredi njega.

Robeta Scumacher Edition

No, da skrajšam: tako bogate opremljenosti osnovnega vozila se ne bi smel sramoval niti imenitnejši SUV ali osebni avtomobil.
Kaj pa vožnja? Preglednost z voznikovega delovnega mesta je dobra, svoje doda prej omenjena kamera. Treba se je zavedati, da Robeta Schumacher Edition ni klasičnih vanovskih mer. Tega predelanega kombija ne boste kupili zato, da boste lahko z njim parkirali pred blokom v parkirni boks ali se »švercali« v mestnih središčih na klasičnih parkiriščih, namenjenih osebnim avtomobilom. O ne, dolg je toliko kot »normalni« avtodomi, visok tudi, le nekoliko ožji je. Previs preko zadnje osi je zaradi velike medosne razdalje malenkost manjši kot pri avtodomih te dolžine, a še vedno precejšen. Meri 202 centimetra.

 

 

BOGATO OPREMLJENI BIVALNIK

Spodobi se, če pred hišo stoji hud avto, da je imenitna tudi hiša. Tako je tudi pri Robeti Schumacher Edition: v skladu s skorajda popolno opremljenostjo osnovnega vozila, je zelo bogato opremljen tudi bivalni del.
Zaloga električne energije je precejšnja. Baterija ima kapaciteto 460 Ah. Polnimo jo lahko preko alternatorja, s priklopom na javno električno omrežje ali pa s fotovoltaiko. Vso vgrajeno opremo nadzorujemo preko kontrolne plošče Simarine Boat Monitor, ki je nameščena pri vhodu. S pametnim telefonom lahko upravljamo ogrevanje, hlajenje, osvetlitev in vklop porabnikov.
Posadki, predvidevam, da največ dvema, je na voljo kar 140 litrov čiste vode, nekoliko manjši, s stotimi litri prostornine, je rezervoar za odpadno vodo. Namesto klasičnega kemičnega stranišča so vgradili keramično in dodali 55-litrski rezervoar za fekalije. V kopalnici, ki je ločena in zgrajena v slogu linerjev, je v veliki kabini za prhanje nameščena poleg klasične armature še dežna prha. V kuhinji so namestili 150-litrski hladilnik. Pravi dedec ne pomiva posode, zato so dodali pomivalni stroj. Ker nerad kuha, za pogrevanje maminih zmrznjenih jedi poskrbi mikrovalovna pečica. In ker rad uživa, so dodali še hladilno vitrino italijanskega proizvajalca Vitrifrigo. Za odganjanje mačka zjutraj bo poskrbel kavni aparat DeLonghi Dedea Barista.
Za ogrevanje poskrbi dizelska Truma 6D z dodatnim električnim grelcem in iNet boksom za povezavo s pametnimi napravami, če vas bo res močno zeblo, pa lahko vklopite še strešno klimatsko napravo Dometic Freshlight 2200 z oknom. Ta bo poleti izdatno ohladila razgreto notranjost v temno sivo obarvanem kombiju.
Ko ravno pišem o opremi, še nekaj malega o multimediji. Poleg serijskega MBUX z največjim zaslonom z diagonalo 10,25 palca, ki ga upravljamo tudi na volanskem obroču, so dodali zvočni sistem JL Media Master z LCD zaslonom ob zofi, prek katerega lahko povežemo tudi naš pametni telefon. Vgradili so dva nizkotonca 10TW1-4, pa štiri zvočnike v dnevni sobi s tremi conami. Da je zvok odličen, ni treba govoriti. Biometrična razsvetljava v tehniki LED se prilagaja razpoloženju uporabnikov, upravljamo pa jo lahko tudi prek mobilne aplikacije.

 

 

»MAN CAVE«

Da gre res za moški brlog, priča že vlažilec cigar ob vhodu v bivalnik.

Robeta Scumacher Edition

Robeta Scumacher Edition

V prestižno opremljeno notranjost vstopimo skozi električno pomična drsna vrata, ki v slogu (a za marsikoga počasi) odstrejo tančico. Dnevna soba z veliko zofo je središče bivalnika. Zofa je udobna, prijetno mehka, blago trpežno, a prijetno na otip. Usnja nismo pogrešali. Levi del zofe, to je tisti takoj za voznikovo kabino, ima ročno izvlečno vznožje, ki omogoča udobno sedenje.

Robeta Scumacher Edition

Ravno tu bo eno boljših sedišč za spremljanje dirke ali opazovanje morskih valov. Nad glavami so namestili viseče omarice v navtičnem slogu. Pohištvo je izdelek priznane mizarske delavnice Bobič iz Novega mesta in je oblikovni presežek. Vse zapirala so potisna (push-lock), očem skrita in odlično delujejo. Gornji del omar je izdelan iz pravega lesa in s teksturo oblikovno posnema vstopno stopnico v vozilo.

Robeta Scumacher Edition

Linije se izmenjaje vijejo vse do zadnjega dela vozila, kjer sta kopalnica in prtljažnik. Preostalo pohištvo je v odtenku antracita. Površine kuhinjskega pulta in omarice pri vhodu so iz kerrocka.

Robeta Scumacher Edition
Kuhinja ni postavljena ob vhodu levo, kot smo navajeni, temveč ob levem boku vozila, tam, kjer je po navadi v avtodomih.

Robeta Scumacher Edition

Robeta Scumacher Edition

Oblikovana je v obliki črke L in precej bogato odmerjena. Kuhalnik je indukcijski, že prej sem omenil pomivalni stroj, mikrovalovno pečico in hladilno vitrino. Pomivalno korito je veliko, pipa kakovostna.

V steni za hladilnikom je manjši izvlečni predal za začimbe.

Robeta Scumacher Edition

Pri vhodu je pod omarico na Ralfovo željo, ki je velik ljubitelj psov, urejen prostor za njegovo psičko Lilly. Ta del bivalnika bodo izdelali posebej po željah kupcev – tu lahko namesto pasje posteljice vgradijo tudi večjo omarico.

 

 

KOPALNICA

Kopalnica je ločena. Umivalnica s straniščem je nameščena na levem boku. Stranišče je keramično. Umivalnik iz umetne mase tiči vrh lepo oblikovane kopalniške omarice. Nežni spol bo zagotovo navdušilo veliko okroglo ogledalo. Na nasprotni steni so postavili kabino za prhanje s stropno dežno prho.

Robeta Scumacher Edition

Robeta Scumacher Edition


 

LJUBEZENSKO GNEZDECE ZA DVA

Da bi v tako prestižnem vozilu popotnika spala na kavču, pa četudi sta sveže zaljubljena, je seveda nezaslišano. Zato so pod strop obesili vzdolžno nameščeno dvojno ležišče, ki ga pomika elektrika.

Robeta Scumacher Edition

Spusti se udobno nizko, tik nad zofo, zato se nanj udobno prevalimo preko dodanih stopnic. Ko je postelja spuščena, lahko vozilo zapustimo tudi skozi zadnji del vozila, saj so med prtljažnikom in kopalnico vgradili vrata.
Postelja meri 200 x 145 centimetrov, na njej pa lahko tudi udobno posedimo.

 

 

PRTLJAŽNIK

736 centimetrov dolgi predelani kombi nima klasičnega prtljažnega prostora, kot smo navajeni iz drugih vanov, tudi Robetinih.

Robeta Scumacher Edition

Namesto tega je v zadku prtljažna »omara«, ki jo lahko v podjetju prilagodijo željam kupca. V njej lahko vozite dva stola, mizico, pa smuči, kajt opremo, načeloma tudi »specialko«, za kaj več pa ne bo prostora. A nič zato, predelani kombi Robeta Schumacher Edition ni namenjen tovrstnemu prevozu, temveč predvsem uživanju.

 

 

SMELI NAČRTI ZA PRIHODNOST

Ob predstavitvi na sejmu Caravan Salon so Robetini fantje in dekleta marsikomu zaprli usta. Spisali so povsem novo poglavje v knjigi o predelanih kombijih, ki bi lahko nosilo naslov »Prestiž za dva«, saj gre za pravo malo jahto na kolesih. Tudi načrti slovenjgraškega podjetja so vse prej kot skromni. 50 vozil s Schumacherjevim podpisom nameravajo letno izdelati in glede na izkazano zanimanje na jesenskih sejmih, bodo vse tudi prodali. Prvega bo v začetku prihodnjega leta prevzel Ralf Schumacher.

Robeta Scumacher Edition