9. september, 2014
Robeta Mobil Road Star 600: Butičnost je velika prednost

Tradicija izdelave predelanih kombijev je dolga toliko kot prvi kombiji za prevoz tovora. Prvi med njimi je bil že sredi 50 let prejšnjega stoletja izdelan na osnovi Volkswagnovega Transporterja. Danes sodijo predelani kombiji med najbolj priljubljene oblike počitniških vozil – zakaj, ni težko dognati. Vozila so kompaktna, prostorna in cenovno relatvino dostopna, poleg tega pa so, v nasprotju s »pravimi« avtodomi, primerna tudi za vsako dnevno uporabo.

 

Pestra ponudba vozil Robeta Mobil

 

Pri Robeti Mobil so se ponudbe predelanih kombijev lotili zelo resno. Po besedah Primoža Kotnika, direktorja družbe in gonilne sile proizvodnje, si ne morejo privoščiti imeti v ponudbi le eno izvedenko, saj bi si s tem zelo zožili krog potencialnih kupcev. Prvotno ponudbo dveh modelov, ki sta se razlikovala samo v opremljenosti, so nadgradili. V sezoni 2015 imajo v ponudbi vozila na osnovi Citroëna Jumper in Volkswagna Crafter, v prihodnosti pa želijo dodati še eno osnovno vozil, a o tem kdaj kasneje.

V ponudbi so štirje modeli. Osnovni je Road Star 600, ki je dolg 599 centimetrov in namenjen trem. Večji je Camping Star 636, ki ima v zadku posteljo široko 176 centimetrov in lahko zato sprejme štiri zaspance. Vrh ponudbe predstavlja model Profi Star 600, ki je dolg 591 centimetrov in postavljen na osnovo Volkswagna Crafter. Nekoliko nenavaden pa je model Happy Star 600, kjer povsem prisluhnejo potrebam uporabnika in ga prilagodijo njegovim željam. S Happy Starom boste zagotovo izstopali!

 

Road Star 600

 

Model Road Star 600 se pelje na osnovi Citroëna Jumper, a si je naročnik preskušanega modela zaželel za osnovo Peugeota Boxer. Osnovni vozili se razlikujeta le v znački in nekaterih podrobnostih, drugače pa sta enaki, zato sama znamka na test nima nikakršnega vpliva. Nova, prenovljena generacija trojčka (k obema sodi še bratranec Fiat Ducato) je še boljša kot prej, saj so izboljšali vozne lastnosti in motorje približali najnovejšim okoljskim zahtevam.

 

Robeta Mobil Road Star 600Robeta Mobil Road Star 600Robeta Mobil Road Star 600

 

Vozilo ima registrirana štiri homologirana sedišča. V njem se bosta najbolje počutila dva, z malo truda tudi trije, kolikor je ležišč. Čeprav se v predelanih kombijih vozijo tudi štiričlanske družine, pa si upam zatrditi, da šestmetrski kombi vseeno zahteva preveč odrekanja zaradi manjše prostornosti. Družinam je tako bolj namenjen model Camping Star 636 s štirimi ležišči (3 + 1).
V bivalni del stopimo skozi velika drsna vrata, dodana električno pomična stopnica pa omogoča udoben dostop. Za zasnovo bi lahko rekli, da je klasična, a so pri Robeti d.o.o. posegli po boljših materialih pohištva in oblazinjenja, kar daje ob vstopu občutek ekskluzivnosti. Barve pohištva se zgledujejo po premijskih izdelkih tujih znamk in so tople, oblazinjenje je zelo kakovostno in trpežno ter hkrati preprosto za vzdrževanje.

 

Robeta Mobil Road Star 600: Dnevni prostor

 

Dnevni prostor je namenjen štirim osebam. Čeprav lahko iz sedežne klopi sestavimo dodatno, tretje ležišče, se na njej sedi relativno udobno. Ponavadi so pene naslonjala povsem ravne, tu pa so ji dodali podlogo, ki doda pravi naklon za udobnejše sedenje. Preglednost naprej in vstran je dobra, hrupnost dokaj majhna, tako da sedenje na daljših potepih ne bi smelo biti mučno. V sedežno klop so vgradili rezervoar za čisto vodo. Miza je velika 91,5 x 57,5 centimetra in postavljena na središčno dvižno nogo. Pod njo sta v dvojnem dnu dva manjša predala. Prednja sedeža sta vrtljiva in oblečena v enako blago kot bivalni del ter vrtljiva.

 

Robeta Mobil Road Star 600: Kuhinja Robeta Mobil Road Star 600: Omarica v kuhinji

 

Kuhinjski blok je kompakten in postavljen na desni bok ob vhodu v vozilo. Delovna površina je velika 111 x 50 centimetrov in postavljena na udobni višini 855 milimetrov. Razveselijo dvojna krilna vrata omarice, ki so v avtodomih redkost, poleg tega pa se odpirajo do kota 180 stopinj in tako omogočajo preprost dostop do posode in zalog. Predali imajo kakovostna vodila z mehkim zapiranjem, zapirala pa so tritočkovna (tu gre posebej pohvaliti zasnovo – izhajajo namreč iz dejstva, da predali velikokrat letijo po tleh, četudi so zaprti). Kuhalnik je integriran pod isti pokrov skupaj s koritom in ima dva gorilnika. Hladilnik zadostuje za tričlansko posadko, nameščen pa je desno od kuhinje in malenkost privzdignjen. Nad kuhinjskim blokom se začenja niz omaric, ki se konča šele pri zadnjih krilnih vratih. Vozilo tako ponuja šest večjih visečih omaric in dve manjši nad dnevnim prostorom. Zelo zanimiv je prehod nad hladilnikom, kjer so vgradili dve uporabni polici. Spodnja je globoka, a plitkejša, gornja pa je nadvse bogato odmerjena.

 

Robeta Mobil Road Star 600: kopalnica

 

Kopalnica je simpatično kompaktna. Vgrajeno je kasetno stranišče znamke Thetford, dno kopalnice pa je hkrati kadička za prhanje. V prednjem kotu so vgradili manjšo omarico, ki nosi umivalnik. Na desni steni je veliko ogledalo, nad umivalnikom pa dve odprti omarici. Vrata so kakovostna, vgrajena kljuka pa je dovolj stabilna tudi ob daljši uporabi.

Road Star 600 je prvenstveno namenjen trem, četudi je prednje ležišče zasilne sorte. V spalnici pa vas čaka pravo ljubezensko gnezdece. Prehod je dovolj širok tudi za močnejše osebe, plezanje na posteljo pa zna biti zagatno. Ležišče meri 142 / 135 x 195 centimetrov. Pena je prijetne trdote in višine, dno pa je dvižno – morda boste kdaj potrebovali kombi za selitev ali prevoz motornega kolesa, četudi v avtodom sledenje zagotovo ne sodi. Postelja je nameščena na višini 85 centimetrov, do stropa pa je dober meter višine, kar doda k občutku zračnosti in prostornosti.
Pod posteljo je večja garaža, ki je lepo obdelana. Na levi strani so namestili ogrevan prostor za plinski jeklenki, pred njim je praktično izdelan dostop do plinskega ogrevanja Truma Combi 4, na desni je dodatni predal nad kolotekom. Garaža je v smeri bivalnega dela zagrajena z drsnimi vrati.

 

Robeta Mobil Road Star 600: Garaža Robeta Mobil Road Star 600: Prehod v garažo

 

Podjetje Robeta d.o.o. je v zadnjem letu, kar je dejavno na trgu počitniških vozil, dokazalo, da se da z butičnostjo in ekskluzivnostjo uspeti tudi na področju predelanih kombijev. Njihove zvezde so cenovno dostopne, seznam opreme pa dovolj bogat, da lahko jeziček na tehtnici odločitve premakne pri slehernem kupcu.