4. januar, 2015
Sun Living Lido A 49 DP

Cenovno dostopna znamka Sun Living v novi sezoni doživlja pravi preporod. Vozila so imenitnejša in bolje opremljena, cene pa še vedno zmerne. Tokrat smo se družili z Lidom A 49 DP in bili navdušeni.

Ob prvem pogledu na preskušani model je jasno, da zunanja podoba težko skrije povzemanje linij nekoč priljubljene serije Adrijih avtodomov s spalnim nadstreškom. Kar pa seveda ni prav nič slabo, saj gre za preverjeno zasnovo, ki se je izkazala v več kot desetletju boja za kupce na nekoč zelo zahtevnem delu trga počitniških vozil. Preskušani Sun Living A 49 DP tako združuje vse prednosti predhodnikov, hkrati pa navduši s ceno in z uporabnostjo.

 

PREVERJENI MODELI

 

Morda avtodomi Sun Living Lido res povsem povzemajo linije dražjih bratrancev, a so hkrati dovolj samosvoji, da je podobnost nemoteča in služi bolj kot zagotovilo za kakovost izdelka. V ponudbi avtodomov s spalnim nadstreškom so trije preverjeni modeli, od katerih sta dva namenjena številčnejšim družinam, eden pa je kompaktnejši in namenjen štirim.
A 35 SP je krajši od šestih metrov in ponuja v zadku prečno dvojno ležišče z garažo ter dodatno, peto ležišče, ki ga sestavimo iz elementov sedežne skupine.
A 45 DK je dolg slabih sedem metrov in namenjen prav toliko potnikom. Dnevni prostor sestavljata dve »dineti«, ki sprejmeta šest oseb, v zadku pa je pograd ležišče. V uredništvu revije Avto-Dom pa smo preskusili največji model, A 49 DP, ki je namenjen šesterici.

 

Sun Living A 49 DP - notranja postavitev


Pred petimi leti smo imeli zelo podobno vozilo matične znamke na daljšem poletnem preskusu, tako da je bil tokratni preskus predvsem potrditev že takrat ugotovljenih dejstev. Gre za relativno velik in precej širok avtodom, ki ponuja vse potrebno udobje za bivanje šesterice. Bivalna nadgradnja je v celoti izdelana iz Gfk, ki je odporen proti toči, in tudi ostale tehnične podrobnosti so enake kot pri izdelkih Adrie Mobil. Kljub temu da gre za 723 centimetrov dolg avtodom, proizvajalec zagotavlja, da je vozilo pripravljeno za vožnjo lažje od treh ton.

 

MOTOR JE KOS VSEM POGOJEM VOŽNJE

 

Sun Living Lido A 49 DPSun Living Lido A 49 DPSun Living Lido A 49 DP

 

Novi Fiat Ducato k celotni sliki doda tisto piko na i, ki naredi avtodom prav atraktiven. Preskušanca je poganjal preverjeni 2,3-litrski turbodizelski motor s 130 »konji«, ki je z vozilom brez težav opravil tako na daljših relacijah po avtocestah kot po podeželju in v mestih. Seveda pa se z njim ne boste mogli udeleževati dirk pred semaforji. A avtodom temu niti ni namenjen, mar ne?

 

Sun Living A 49 DP - kokpit

 

Velikokrat kdo povpraša po porabi alkovnov, saj se jim zdi, da zaradi svoje oblike in velikosti niso ravno »šparovčki«. Pa je vse skupaj veliko bolj odvisno od načina vožnje (noge šoferja) kot pa same oblike. Res pa je, da bo mali potovalni kombi porabil mnogo manj kot pettonski alkoven na osnovi tovornjaka. Na preskusu smo zabeležili porabo 12,3 litra na sto prevoženih kilometrov, kar je še v mejah razumnega. Seveda pa se poraba ob priganjanju v klanec ali pa hitri vožnji po avtocestah zlahka dvigne za nekaj litrov.

 

DRUŽINSKI ALKOVEN

 

Sun Living A 49 DP je nedvomno pravi družinski alkoven, kakršni so nekoč kraljevali na cestah. Prostoren, uporaben in prijazen do vseh potnikov v vozilu. Sezona 2015 prepriča z izbranimi materiali, ki so na zelo visoki ravni. Zelo so nas navdušile sijoče bele ploskve visečih omaric, ki naredijo prostor celo prestižen, oblazinjenje v kombinaciji temno rjavega umetnega usnja in svetlo zelenega blaga pa doda pomladno noto tudi v mrzlih jesenskih in zimskih dneh.
Vhodna vrata so preprosta – brez okna ali koška –, a moramo pohvaliti komarnik, ki je sicer s seznama dodatne opreme. Stopnica je ugreznjena, a so dodali še električno pomično, ki omogoča preprost vstop.

 

Sun Living A 49 DP - dnevna soba


V dnevnem prostoru so namestili veliko dvojno dineto, ki se izkaže z mizo z ogromno ploskvijo, ki bo zadostila potrebam tako med obedom kot tudi med druženjem potnikov. Klopi sta s širino slabega metra preozki za sedenje treh, a ob predpostavki, da bo odraslih potnikov manj kot otrok, zadoščata za sedenje šesterice. Miza je vpeta v steno, podpira pa jo kakovostna noga. Nad sedežnim kotom so tri velike viseče omarice.
Nasproti dinete, takoj za sovoznikom, so namestili veliki hladilnik s prostornino 190 litrov, ki zadošča za večdnevne potrebe po prehranjevanju šesterice, vključno s pivom. Nad njim je omarica s priključki za televizijski sprejemnik, nosilec pa boste morali dokupiti. Ob vhodu je nameščen velik kuhinjski blok s kuhalnikom in z velikim okroglim koritom. Kuhinjska pipa je zložljiva, kar ne bi bilo potrebno. Dva velika predala kar vabita k (pre)nalaganju pribora in potrebščin, omarici pod njima pa sta tako gromozanski, da ju, brez dodatnih polic ali izvlečnih košar, sploh ne boste zmogli napolniti (seveda se motim, mar ne ...). Nad pultom sta za piko na i še dve viseči omarici, a tudi tu pogrešamo police.

 

Sun Living A 49 DP - kuhinjaSun Living A 49 DP - kuhinjaSun Living A 49 DP - kuhinja


Ob kuhinji so namestili veliko garderobno omaro, pod katero je toplozračni grelnik Truma Combi 6, ki bo dovolj tudi v hladnejših dneh. Topel zrak je po ceveh razpihan po vsem bivalnem delu.
Kopalnica je eden od adutov Sun Livinga Lido A 49 DP, saj ponuja dovolj prostora tako v »suhem« delu, kjer sta umivalnik in stranišče nameščena tako, da ne ovirata drug drugega, dovolj prostora pa je tudi za komolce in noge sedečega na stranišču. Stensko okno poskrbi za dovolj svetlobe in za prezračevanje. Kabina za prhanje je dovolj velika za dva, zapremo pa jo s kakovostnimi vratci iz pleksija.

 

 

Sun Living A 49 DP - kopalnicaSun Living A 49 DP - kopalnica


V Lidu A 49 DP bo udobno spalo šest oseb. Dve na 190 x 100 centimetrov velikem dvojnem ležišču, ki ga sestavimo iz sedežne skupine. Ležanje sicer ni tako udobno, kot če bi ležali na »pravem« ležišču, a bo vseeno dovolj dostojno tudi za daljši dopust ali celo redno »vikend uporabo«. Spalni nadstrešek je vedno bil eden od adutov avtodomov iz Novega mesta, saj je prostoren, relativno visok in vedno opremljen s strešnim in stranskim oknom, ki poskrbita za zadovoljivo osvetlitev in prezračevanje. Ležišče je veliko 210 x 140 centimetrov in postavljeno na letveno ogrodje. Lučka je bolj zasilne sorte, saj boste z njeno pomočjo bolj slabo brali, ker je nameščena v kot med omaricami in vzglavjem. V alkoven boste zlezli po lestvi.

 

Sun Living A 49 DP - spanjeSun Living A 49 DP - spanje


V zadku vabi velika spalnica z ležiščem 210 x 145/126 centimetrov. Ob vznožju se sicer zaradi kopalnice nekoliko zoži, a je vedno dovolj prostora za dva. Ob vzglavju je veliko izstavljivo okno, na stropu dve kakovostni bralni lučki v tehniki LED. Panoramsko strešno okno je dobavljivo v paketu P1, a ga brez zadržkov priporočam kot »must-have«za opazovanje zvezd.

 

TEHNIKA

 

V Sun Living so, kljub cenovni dostopnosti, vgrajene kakovostne komponente. Okna so Plastoformova, vrata znamke Dometic. Servisna vrata velike garaže so velika 80 x 120 centimetrov, kar omogoča preprosto nalaganje. Trumin Combi grelnik ima moč šestih kilovatov. Zelo simpatična je kontrolna plošča, ki omogoča preprost nadzor nad sistemi vozila. 

Uporabnike pa bodo zagotovo zelo navdušili vgrajeni bonbončki, ki olepšajo bivanje v avtodomu.

 

 

Sun Living A 49 DP - priročni žepiSun Living A 49 DP - vzglavniki
Sun Living A 49 DP - bralna lučka v spalniciSun Living A 49 DP - stopnice v spalnico

 

Ko smo lani poleti preskusili polintegrirca Lido M 46 SP, se mi je zapisalo, da se za Sun Livingom ne bodo obračale glave. Letos pa so vse obrnili na glavo – modelna paleta 2015 je zaradi atraktivne zunanje grafike na videz mnogo imenitnejša, kot je cena, ki jo zahtevajo zanjo. Preskušeni Sun Living A 49 DP z vso vgrajeno dodatno opremo namreč stane 57 tisočakov, kar je v primerjavi s sorodnimi izdelki cenovno res ugodno.


Še vedno pa Sun Living ostaja avtodom, ki ni namenjen živciranju sosedov, temveč uživanju prostih trenutkov. Takrat se resnično izkaže kot najboljša izbira.