1. januar, 2018
Fendt Bianco Selection 445 TFB

Podjetje Fendt z blagovno znamko se na trgu pojavlja vse od leta 1970, ko so bratje Fendt kupili tovarno Lely-Dechentreiter v kraju Asbach-Bäumenheim.

 

V sedemdesetih je podjetje osupnilo z zanimivo počitniško prikolico Grosse Fahrt (malce neposrečeno lahko prevedemo v Velika vožnja), ki so jo ljubkovalno poimenovali tudi Nasenbär (Koati oziroma nosati medved). Prikolica, ki še dandanes, po 42-ih letih, obrača glave in privablja poglede, je imela v prednjem delu izboklino, nadstrešek z ležiščem, skoraj alkoven. Počitniške prikolice Fendt so bile vsa leta med uporabniki dobro sprejete in še danes spadajo v sam vrh ponudbe v Evropi. Leta 2016 je Bianco Selection 495 SFE, ena od sestričen tokratne preskušanke, prejela laskav naziv najinovativnejše počitniške prikolice European Innovation Award.

 

PESTRA PONUDBA ZA VSAK OKUS

Fendt ponuja pestro ponudbo počitniških prikolic – od manjših, namenjenih potepom, preko družinskih modelov, ki so načrtovani z mislijo na naše najmlajše, pa vse do prestižnih modelov, ki so namenjeni razvajenima dopustnikoma. Ponudbo delijo v sedem različnih modelnih serij: Saphir (13 modelov), Bianco Selection (9), Bianco Activ (5), Bianco Emotio (1), Tendenza (4), Opal (7), Diamant (3) in Brilliant (2).

 

TEHNIČNA DOVRŠENOST

S širino 232 centimetrov Bianco Selection zlahka sodi med potovalne prikolice. Tako se tudi vozi, saj je opremljena s kopico varnostnih pomagal, ki skupaj z vlečnim vozilom poskrbijo za udobno in skorajda brezskrbno vožnjo. 190 »konjev«, kolikor jih je premogel tokratni vlečni konj, je v vseh pogojih vožnje zadoščalo za vleko slabih 1200 kilogramov težke prikolice.

Vse prikolice Fendt so postavljene na Al-Ko ATC podvozje z varnostnim priklopom. Stene so debele 31 milimetrov, pod 47, streha pa 39 milimetrov. Vse prikolice so namenjene tudi zimski uporabi. Za gretje skrbi toplozračni Trumatic S. V notranjosti je na voljo kar sedmerica električnih vtičnic 230V, od teh so tri v kuhinji.

Vsa okna sledijo obliki prikolice in le minimalno izstopajo iz linij sten. Opremljena so z zatemnitvenim rolojem in komarnikom. Vhodna vrata so kakovostna in opremljena z velikim oknom (na žalost se ne odpira) in košem za odpadke.

Do prtljažnega prostora pod ležiščem vodijo velika servisna vrata. V tovornem prostoru boste lahko tovorili dve jeklenki, zagozde in premični rezervoar odpadne vode. Pokrov je velik, odpira se »tekoče«, plinska blažilnika pa poskrbita, da ostane v dvignjenem položaju.


SVEŽA ZUNANJOST

Zunanjost je prijetno sveža, mladostna. Slednjo še poudarijo serijska lita platišča z logotipom znamke v velikosti 15 palcev. Stene so iz tolčene pločevine in snežno bele, oplate in odbijač prav tako. Temna grafika in kot noč temna okenska stekla prijetno poudarijo prej omenjeno svežino. Zadek velja za enega lepših med počitniškimi prikolicami in nekoliko spominja na prestižne poslovne limuzine. Končna izdelava presega večino standardov, zaključki so lepo izvedeni, presežki silikonskega kita pa prej izjema kot pravilo.

 

BRLOGEC ZA DVA

Načeloma lahko v Bianco Selection 445 TFB biva in prespi četverica, a nadvse udobna je za razvajeno dvojico, ki bo uživala v obilju prostora in udobju sedežnega kota. Ta je nameščen v zadku, povsem ob vhodu in v obliki črke U objame zadek. Miza je stabilna, postavljena na plinski nogi, ki jo s preprostim rokovanjem spustimo v lego, ki omogoča sestavo dodatnega dvojnega ležišča velikosti 133 x 210 centimetrov. Nad sedežno skupino »teče« venček visečih omaric, ki prav tako objame ves zadek. Omarice so opremljene s kakovostnimi zapirali, pa tudi okovje in blažilniki ustrezajo slovesu znamke.

Kuhinjski blok je izdelan z mislijo nanjo, ki se bo v kuhinji počutila povsem doma. Vse je točno tam, kjer mora biti, tudi tri električne vtičnice. Pokrov kuhalnika je deljen, ta pa opremljen s tremi gorilniki in robustno litoželezno rešetko. Gorilec skrajno desno lahko uporabljamo tudi, ko sta preostala pokrita. Korito je veliko, pipa kakovostna. Pod pultom se nahaja 100-litrski absorbcijski hladilnik, ki zadošča za dvojico, za četverico pa bo nemara premajhen. Poleg so trije predali, kuhinjski blok pa na obeh straneh zaključujeta izvlečni košari. Nad kuhinjsko je še nekaj dodatnih visečih omaric.

Nasproti kuhinje so postavili veliko garderobno obaro. Tu je tudi toplozračni grelnik Trumatic S. Poleg stoji njeno svetišče – umivalnica z umivalnim pultom in velikim ogledalom, ki je nekakšna predsoba kabine za prhanje in stranišča, ki si delita skupni prostor v prednjem desnem kotu prikolice. Stranišče je veliko, takšno tipično prikoliško, ki ponuja večjo straniščno kaseto, pa tudi sedenje na njem, četudi ni vrtljivo, je nadvse udobno. Nad straniščem sta dve omarici, prostor pa je izveden tako, da voda med prhanjem hitro odteka.

V prednjem levem kotu prikolice so namestili veliko francosko ležišče, ki meri 200 x 140 centimetrov. Pod njim je velik prtljažni prostor, ki je dostopen tudi od zunaj. Od znotraj je dostopen z dvigom ležišča, tu pa je tudi nadvse priročen izvlečni predal.

 

ZAKLJUČEK

Serija Fendt Bianco Selection predstavlja neko srednjo izbiro v ponudbi matične znamke. Preskušena Bianco Selection 445 TFB bo zlahka zadovoljila tudi najzahtevnejše okuse, s ceno 20 533 evrov pa navdušila tudi tiste, ki za prikolico nismo pripravljeni odšteti 30 in več tisočakov.