31. julij, 2013
Adria Sonic Axess I 600 SL: Združitev prestiža in dostopnosti

Z v naslovu napisanim sloganom Adria Mobil trži na lanskem sejmu Caravan Salon v Düsseldorfu predstavljeno linijo integriranih avtodomov Sonic Axess. To so cenovno in tudi po opremljenosti uvrstili nižje od uveljavljene serije Sonic. Avtodomi, tri različne postavitve so v ponudbi, so malce krajši od sedmih metrov in prednostno namenjeni aktivnim uporabnikom, tudi družinam. Družinsko smo preskusili model I 600 SL.

 

Adria Sonic Axess I 600 SL: Atraktivno dinamičen

 

Trije modeli pod sedmimi metri dolžine

 

V ponudbi so trije modeli. Poleg predstavljenega I 600 SL, o katerem si več preberite v nadaljevanju, še modela I 600 SCT s francosko posteljo in kabino za prhanje v levem delu zadka ter I 600 SPS s čedalje bolj priljubljenim prečnim dvojnim ležiščem in z ločeno kopalnico. Pri slednjem je nekoliko drugačen dnevni prostor z dvema vzdolžnima klopema in s sredinsko postavljeno jedilno mizo.

 

 

Adria Sonic Axess I 600 SLAdria Sonic Axess I 600 SPSAdria Sonic Axess I 600 SCT

 

Čez ovinke kot po tračnicah

 

Športna vožnja z avtodomom? Zakaj pa ne. Tokratni testni avtodom je bil namreč malček poseben; poleg tega, da se je v nosu vrtel najmočnejši, trilitrski agregat (v osnovni različici dobite manjši »motorček« s 115 »konji«) in da je imel robotizirani menjalnik, je bil postavljen na velika, 18-plačna platišča s pnevmatikami širine 255 milimetrov. Kot je dejal eden od sosedov: »Ta pa zgleda hud!« Meni osebno ni bilo toliko do videza kot do stabilnosti pri vožnji, saj se je 698 centimetrov dolgi in 230 centimetrov široki Sonic Axess peljal kot po tračnicah. Široka kolesa, ki skoraj gledajo izpod nadgradnje, zagotavljajo stabilnost, dodano zračno vzmetenje pa pripomore k temu, da nagibanja v hitro speljanih ovinkih skoraj ni. Kdor ima rad dinamično vožnjo, naj vsekakor seže globlje v žep in si omisli omenjene dodatke.
Tudi sicer je vožnja s tako opremljenim Sonicom Axess eno samo veselje.

 

Adria Sonic Axess I 600 SL
Kompakten, a prostoren

 

Pred desetimi in več leti so avtodomi dolžine blizu sedmih metrov veljali za velikane, danes pa gre za malčke, pri katerih se veliko ljudi le namrdne čez pomanjkanje prostora in udobja. Pa je temu res tako?
Seveda ne. S pravilno zasnovo lahko tudi avtodom, krajši od sedmih metrov, nudi veliko prostora in udobja štiričlanski posadki, seveda pa so snovalci bili prisiljeni skleniti kompromis. V primeru Sonica Axess I 600 SL to pomeni manj omaric in odlagalnih prostorov.

 

Adria Sonic Axess I 600 SL - Dnevna sobaAdria Sonic Axess I 600 SL - KuhinjaAdria Sonic Axess I 600 SL - Kopalnica je kompaktna
Adria Sonic Axess I 600 SL - Spalnica z ločenima ležiščemaAdria Sonic Axess I 600 SL - Dvižna posteljaAdria Sonic Axess I 600 SL - voznikov delovni prostor
Adria Sonic Axess I 600 SL - Vhodna vrata z oknom za doplačiloAdria Sonic Axess I 600 SL - GaražaAdria Sonic Axess I 600 SL - Nova Adrijina kontrolna plošča

 

Kljub temu z garderobo štiričlanske posadke poleti (skoraj) ne bi smelo biti težav, saj sta pod vzdolžnima posteljama dve s svetili v tehniki LED opremljeni omari, ki jih zapiramo z lamelnimi vrati. Večja težava so viseče omarice, ki jih je, razen na zadnji steni nad ležiščema, le za vzorec. Tudi v kuhinji bi se znalo sčasoma zgoditi, da bi umanjkal kakšen predal, vendar ne smemo pozabiti dejstva, da približno polovico prtljage s seboj vozimo le na izlet, uporabimo (ali oblečemo) pa je nikoli.

 

 

Adria Sonic Axess I 600 SLAdria Sonic Axess I 600 SL: Velika platišča z gumami širine 255 mm za večjo stabilnostAdria Sonic Axess I 600 SL: Atraktivni zadek

 

Več preberite v poletni izdaji revije Avto-Dom, št. 111.


Ocena na testu: 2400/3000 točk