29. september, 2014
Knaus Sky Wave 700 MEG: Dolg in prostoren

Ko so pred leti predstavili polintegrirani avtodom z dvižno posteljo, si je le redko kdo misli, da bo ta mešanec med polintegrircem in avtodomom s spalnim nadstreškom, ki stavi predvsem na udobnejšo vožnjo z nižjo porabo goriva, postal takšna uspešnica. Knaus se je v tekmo podal dokaj pozno, saj so prvi model serije Sky Wave predstavili šele leta 2010, pred kratkim pa je celotna serija doživela prenovo. Preskusili smo 747 centimetrov dolgi model 700 MEG.

 

 

Knaus Skywave 700 MEGKnaus Skywave 700 MEGKnaus Skywave 700 MEG

 

Serija Sky Wave je pred kratkim doživela prenovo, s katero so, poleg manjših sprememb na zunanjosti, velik poudarek namenili estetiki bivalnega prostora. S prenovo je pohištvo dobilo moderne ročaje, nova je tudi barva omar. Notranjost, ki je prej delovala malce preveč preprosto, je sedaj prav imenitna.

 

Štirje modeli z dvižno posteljo

 

V seriji Sky Wave so na voljo štirje različni modeli, s katerimi se pri Knausu trudijo zadovoljiti kar najširši krog občinstva. Dva modela sta krajša od sedmih metrov. Natančno 699 centimetrov merita v dolžino, kar bo prišlo še kako prav pri rezervaciji trajektnih prevozov. V dnevnem prostoru sta oba enaka – okrog mize, ki je povečljiva, so namestili vrtljiva sedeža in klop za dva, na desni bok pa kuhinjski blok širine 120 centimetrov. Model 650 MF v nadaljevanju ponuja francosko posteljo in kopalnico v zadku, model 650 MG pa prečno posteljo in enako kopalnico kot tokratni testni primerek, le da je na levem boku vozila. 747 centimetrov v dolžino merita modela z oznako 700 – MX ima ločeno kopalnico in centralno posteljo v zadku, več o modelu 700 MEG pa v nadaljevanju. Prav vsi, razen 650 MF, imajo spodobno garažo, ki bo zadostovala četverici.

 

Skladna zunanjost

 

V letošnjem letu bo Fiat Ducato doživel temeljito prenovo zunanjosti, kar pomeni, da se simpatični »smrček« z nasmejano masko hladilnika in s prijaznimi očmi (lučmi) počasi poslavlja. Z aktualno voznikovo kabino deluje serija Sky Wave nadvse skladno, bočna linija pa od prednjega dela, kjer se v dodani kapi skriva dvižno ležišče, lepo pada proti zadku. Tu je treba napisati, da zaradi pravilno izpeljane padajoče linije strehe 747 centimetrov dolgo vozilo lepo skrije svoje centimetre.

 

Knaus Skywave 700 MEG

 

Okna so kakovostna, strešne line prav tako, vhodna vrata so široka 55 in visoka 190 centimetrov in brez okna, a dobro tesnijo. Stopnica je vrezana v dno vozila, 42 centimetrov je oddaljena od tal, kar omogoča relativno udoben vstop. Mreža proti komarjem je iz paketa dodatne opreme Sky Wave in je nujni del opreme.


747 centimetrov dolžine = veliko prostora

 

Vozila, daljša od 730 centimetrov, imajo v primerjavi s krajšimi bratranci omejeno okretnost, a ponujajo več prostora. Tudi testni primerek s svojimi 747 centimetri ni med najkrajšimi, ravno nasprotno. Napak bi bilo lagati, da se dolžina pri vožnji ne pozna, a pometanje z zadkom ni preveliko. Tako bo treba malce bolj paziti pri vožnji v ožinah in manevriranju, drugače pa večjih težav, povezanih z dolžino, ne bi smelo biti.
Velika dolžina pomeni predvsem veliko prostornost bivalnega dela, ki ponuja resnično veliko prostora. Vhod je približno na polovici vozila, kar prinaša preprosto dostopnost celotnega bivalnega dela.

 

Štiri fiksna ležišča

 

Pred leti so nekateri novinarji polintegrirane avtodome z dvižno posteljo imenovali hibridi, a se je ta oznaka že pred tem prijela vozil, ki poleg konvencionalnega pogona nudijo tudi alternativnega. Denimo na elektriko ali plin. Polintegrirci z dvižno posteljo so ostali brez »vzdevka«, nikakor pa ne brez kupcev, saj so jim ti v zadnjih letih pomagali do zavidljivega tržnega deleža, ki so ga, po večini, »speljali« avtodomom s spalnim nadstreškom in delno tudi klasičnim polintegrircem. Ne nazadnje – le kdo ne bi raje posegel po podobnem polintegriranem modelu, ki pa nudi še eno dvojno ležišče? V Sky Wave 700 MEG jih je pravzaprav šest, saj s preprosto potezo dvojno ležišče sestavimo tudi iz sedežnih klopi in mize.

 

Knaus Skywave 700 MEG: SpalnicaKnaus Skywave 700 MEG: Dvižna postelja

 

V zadku sta ločeni ležišči, ki ju je mogoče povezati in s tem narediti ogromno ležišče površine štirih kvadratnih metrov. V osnovi pa merita 200 x 87 in 195 x 87 centimetrov. Do njiju dostopamo po lesenih stopnicah, od katerih ena služi tudi kot dodaten predal oziroma prtljažni prostor. Nad dnevnim prostorom je dvižno ležišče, katerega upravljamo ročno. Opremljeno je z varnostnima mrežama, do njega pa dostopamo po lestvi. Veliko je 140 x 195 centimetrov. Iz sedežnih klopi lahko sestavimo dvojno, 212 x 123/110 centimetrov veliko, ležišče, ki pa je zaradi relativno male višine do nad njim viseče postelje malce utesnjeno.

 

Kompaktno je kul

 

Knaus Sky Wave ponuja eno boljših kompaktnih kopalnic na trgu, saj je kljub temu, da je kopalnica velika samo 100 x 85 centimetrov, integrirana kabina za prhanje velika 80 x 53 centimetrov. Kako?, se boste vprašali. Povsem preprosto. Umivalnik premera 29 centimetrov je namreč premičen, kar prinese veliko kabino za prhanje oziroma udobno veliko kopalnico za umivanje tudi obilnejših popotnikov.

 

Knaus Skywave 700 MEG: KopalnicaKnaus Skywave 700 MEG: Kabina za prhanje

 

Stranišče je na višini 54 centimetrov, kar je na zgornji meji udobnosti. Večini bodo noge že malo »bingljale«. Vrata v kopalnico so trdna, tudi kljuka je boljše izvedbe. Odprtina vrat meri 45 x 180 centimetrov.

 

Kuhinja za kuharske virtuoze

Že takoj ob vstopu v bivalni del vam bo v oči padel predel kuhinje. Kuhinjski pult je zelo razkošno odmerjen, saj meri v dolžino 110 centimetrov. Na ožjem delu je globok »kuhinjskih« 60 centimetrov, na najširšem delu z izvlečnimi košarami pa kar 96. Postavljen je na višino 95 centimetrov, ob čemer se človeku začne dozdevati, da je Sky Wave izdelan za malce višje. Kuhalnik ima tri gorilnike, korito s premerom 30 centimetrov je brez pokrova.

 

Knaus Skywave 700 MEG: Kuhinja


Pod pultom je ogromno prostora za shranjevanje, dodali so izvlečne košare, predal pa opremili s predelkom za pribor. Nasploh kuhinja navduši z uporabnostjo in videzom in kar škoda je, da se po njej ne zgledujejo tudi nekateri tekmeci.

 

Dnevna soba za šesterico

V prednjem delu je, kljub temu da gre za polintegrirca, zelo veliko prostora. Vrtljivima sedežema so dodali dve klopi – tista v smeri vožnje ima dva varnostna pasova in je široka 105 centimetrov, druga, ob desnem boku, pa je dolga 116 centimetrov. Obe imata sedali dolgi približno pol metra in na višini 50 centimetrov.

 

Knaus Skywave 700 MEG: Dnevna sobaKnaus Skywave 700 MEG: Panoramsko okno


Kljub temu da je nad dnevno sobo nameščeno dvižno ležišče, je ta zelo svetla – nekaj dodata veliki stranski okni, še več panoramsko nad voznikovo kabino. Višina od tal do stropa meri 177 centimetrov, kar niti ni malo ob relativno nizki zunanji višini vozila. Miza meri 105 x 58 centimetrov in je, kot že rečeno, povečljiva. Ploskev je nameščena na višini 76 centimetrov.

 

Garaža in servisne odprtine

Ko je Knaus pred nekaj leti predstavil servisna vrata, kjer so zbrani vsi ventili in priklop na zunanje električno omrežje, sem pričakoval, da ga bodo v hipu posnemali tudi tekmeci. A se jim, kot kaže, pristop ni zdel nič kaj revolucionaren, Knaus pa (skupaj s hčerinsko znamko Weinsberg) ostaja eden redkih, ki ponujajo »vse na enem mestu«. Več o tej servisni odprtini je razvidno s slike, a si resnično zasluži vse pohvale. Še to: vrata merijo 53 x 57,5 centimetrov!

 

Knaus Service Box


Tudi garaža v zadku je prostorna, vrata vanjo pa merijo 105 x 75 centimetrov. Dovolj za udobno nalaganje koles, a bo po višini zmanjkalo za vkrcanje skuterja. Veliko odlagalnih mest je tudi v notranjosti - največja pod sedežno klopjo ob desnem boku.

 

Knaus Skywave 700 MEG: GaražaKnaus Skywave 700 MEG: Skladiščni prostor v klopi

 

Zaključek

 

Serija Sky Wave v cenovnem razredu, ki se vrti okrog 65 tisočakov, ponuja veliko. Notranjost je moderno oblikovana in zračna, materiali na visoki ravni. Zunaj morda malček manj izstopa iz povprečja, a se tudi tu izkaže s kakovostno izdelavo. Pri izbiranju med polintegrirci z dvižno posteljo nikar ne prezrite serije Sky Wave. Lahko bi vam bilo žal ...