11. april, 2021
Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion

Oznaka Shooting Brake označuje avtomobile z enim parom vrat in s karavanskim zadkom, tradicionalno z angleškega podeželja, ki so bili namenjeni prevozu na lov. Prednji del avta je bil imeniten, kupejevski, zadnji pa karavanski, namenjen prevozu lovskega orožja in trofej. Arteon v karavanski izvedbi ima dva para vrat in zaobljen karavanski zadek. Z njim zagotovo ne boste hodili na lov. Vsaj ne na klasičnega, se vam bo pa velikokrat zgodilo, da boste z njim lovili poglede.

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion

 

Novi Shooting Brake so predstavili ob pomladitvi modela Arteon, ki je ugledal luč sveta leta 2017. Šlo je za petvratno limuzino, namenjeno (tudi) vodstvenemu kadru podjetij, hkrati pa je s svojo športno zunanjostjo in preverjenim hišnim slogom znotraj navdušil vse tiste, ki jim je (morda) Volkswagen Passat »preveč običajen«. 487-centimetrski Arteon je namreč precej impozantnih mer, v izvedbi Shooting Brake pa deluje še večji. In znotraj tudi je – predvsem na zadnji klopi, kjer je v primerjavi z limuzinsko izvedbo, še več prostora za glave (kar 5 centimetrov več). V nekaterih testih so ga označili kot »najlepši Volkswagen«, spet drugje hvalijo njegovo obliko in uporabnost. Prvo, kar pade v oči, pa je dejstvo, da to ni klasični karavan.
V primerjavi z limuzinskim Arteonom so modelu Shooting Brake od B-stebrička dalje namenili manj padajočo linijo, ki se elegantno zapogne navzdol in precej zašiljeno konča na zadku s položnim zadnjim steklom.

 

KAJ JE PRENOVLJENO

Prenova je vidna na prednji maski in odbijaču, pa zadaj na lučeh, ki imajo drugačno steklo. Nova so tudi nekatera platišča. V notranjosti je več novega, kot zunaj. Prenovljena je armaturna plošča z usmerniki zraka, nov je volanski obroč.

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion

Novi so kontrolna plošča klimatske naprave, ki so odslej z optičnimi drsniki namesto vrtljivih gumbov.

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion


Novi so motorji. Osnovni ima 200 »konjev«, večji jih ima 240, »na poti« je 320 »konjski« R. Že v osnovni izvedbi ponuja 400 njutonmetrov navora in povsem zadošča za premikanje 1,7-tonskega avtomobila, poraba je zmerna, motor ni preglasen. Je pa res, da osnovni motor ni namenjen dirkanju.
Če ima voznik pravo kategorijo vozniškega dovoljenja, zmore Arteon vleči do 2200 kilogramov težko počitniško prikolico.

 

VESELJE DO VOŽNJE

Volkswagen Arteon je povsem preprost za vožnjo. Volanski obroč je prijetno majhen, odebeljen, spodaj prirezan. Na njem so kontrolne tipke za tempomat, radio in potovalni računalnik, ki so odslej na dotik (prej fizične tipke). Za volanom sta lopatici samodejnega menjalnika. Testni avto je imel digitalne merilnike, digitalna je odslej tudi kontrolna plošča klimatske naprave.

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion

Sedeža sta enaka kot prej, strop je v izvedbi R-Line črne barve. Prenovljeni motor z 200 »konji« povsem zadošča za normalno (in mestoma hitrejšo) vožnjo, kdor bo hotel več adrenalina, si naj omisli močnejši motor. Štirikolesni pogon se v delo aktivno vključi na spolzki podlagi, ko začnejo kolesa izgubljati oprijem. Vedno progresivno, vozilo je tudi na mokri cesti lepo vodljivo. Štirikolesni pogon bo primeren tudi za vleko počitniških prikolic (4Motion ceno zviša za dobra dva tisočaka).

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion


Samodejni menjalnik DSG ima sedem stopenj in lepo opravlja svoje delo. Voznik lahko izbira med več voznimi programi (Comfort, Normal, Eco, Sport), srednja izbira je Comfort, ki je najbolj prijazen žepu in hrbtenici. V programu Eco je avto (pre)len, v športnem adrenalinski, a pretrdega vzmetenja. Testni avto je imel nameščene zimske pnevmatike velikosti 19 palcev, kar je bilo precej bolj udobno kot nizke pnevmatike na 20-palčnih platiščih, ki jih ima lahko za doplačilo v izvedbi R-Line.

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion

 

PRTLJAŽNIK

Volkswagen Arteon Shooting Brake je kljub nekoliko izstopajoči, športni obliki pravi družinski karavan. Prtljažnik ima 590 litrov prostornine, od roba do zadnje klopi je 120 centimetrov. Na žalost ima odprtina slabih 10 centimetrov robu.

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4MotionVolkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion 

Ob podrti klopi je notranje dolžine kar 210 centimetrov. Dolžina zadošča za prevoz koles, surf desk ali pa celo za spanje na vikend izletih ...

 

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4Motion