20. april, 2020
Slovenj Gradec

Koroška prestolnica je nadvse gostoljubno mestece, ki ne nosi zaman naziva »Mesto, glasnik miru«.

 

KJE PUSTITI AVTODOM

V sklopu centra Rovando je urejeno tudi polno opremljeno postajališče za avtodome s petimi parkirnimi mesti za avtodome, električnimi priključki in s sanitarno postajo za oskrbo avtodoma in odlivanje tekočin.

PZA Rovando

Leži na varovanem in ograjenem dvorišču centra Rovando ob robu parkirišča ob rečici Mislinji, nočitev na njem pa je preverjeno mirna. PZA, ki v Slovenj Gradcu postavlja višje standarde tovrstne ponudbe, je namenjen tudi obiskovalcem trgovine, servisa in vsem prijateljem vozil Robeta in Carthago.

PZA pri hostlu
Druga možnost je parkiranje na brezplačnem PZA pri hostlu, ki se nahaja na drugem koncu mesta.

 

 

PAR MINUT DO CENTRA

V vsakem primeru je do starega mestnega središča le nekaj minut hoje. Kmalu se »zaletimo« v čudovito obnovljeno graščino Rotenturn.

Slovenj Gradec

Že davno pred Kristusom so naši predniki uživali gostoljubnost teh krajev in poselili današnji Grajski hrib nad mestom. Leta 1091 je Slovenj Gradec prvič omenjen v listinah, v naslednjih stoletjih pa se razvije v močno središče regije in kmalu ga obdajo z obzidje. Že v 13. stoletju je kraj pridobil mestne pravice in razcvet se lahko prične.

 

 

GLAVNI TRG

Glavna mestna ulica, Glavni trg, je nekakšna os, ki staro jedro deli v dva dela in ju hkrati neločljivo povezuje. Tu je nanizanih kup prijaznih prodajaln, ki jim delajo družbo gostinski lokali. Približno na sredini, kjer se cesta malenkost usloči, stoji kip Venetskega konja, delo priznanega slovenskega kiparja Oskarja Kogoja.

Slovenj Gradec

V stavbi za njim se nahaja turistično informacijski center, kjer se boste lahko založili z brošurami, prijazno informatorko pa pobarali o mestnih in okoliških znamenitostih.

Slovenj Gradec
Večina mestnih stavb je novejšega datuma, starih nekaj sto let, najstarejša stavba v mestu pa je cerkev svete Elizabete iz 13. stoletja.

Slovenj Gradec

Prvotna cerkvena stavba je bila romanska, od nje pa so se ohranili dve okni in ladja. Kasneje so jo dopolnili in povečali, zato je cerkev prikupna zmes arhitekturnih drobcev gotike, renesanse in baroka. Notranjost je baročna, glavni oltar pa je eden največjih dosežkov slovenske baročne oltarne arhitekture in delo Janeza Jakoba Schoya.

V starem jedru se nahajajo Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej in Muzej Huga Wolfa, priznanega skladatelja in violinskega virtuoza. Kljub uspehu na dunajski sceni, pa je umrl mnogo premlad. Sinu v spomin je dala Hugova mati v župni cerkvi postaviti poslikano okno, ki je tam še danes.

Na koncu glavne mestne ulice se na levi nahaja hotel Slovenj Gradec, v katerem so odlična restavracija in kavarnica s slaščičarno, pred kratkim pa so dodali tudi center dobrega počutja.

Ulice Slovenj Gradca krasijo številni kipi in instalacije, ki dajo središču poseben pečat.

Polni lepih vtisov se lahko končno odpravimo avanturam naproti. Kot rečeno, Mislinjska dolina z »glavnim mestom« Slovenj Gradcem, nudi resnično za vsakogar nekaj. 

 

 

SVETI JURIJ NA LEGNU

»Mimogrede« si velja ogledati še cerkev svetega Jurija, ki stoji blizu stičišča obeh cest na Kope v naselju Legen. Pred dobrima dvema desetletjema so arheologi v tej cerkvici iz 13. stoletja naleteli na ostaline starejših objektov in grobove.

Sveti Jurij na Legnu

V njih so bili odkriti bronasti obsenčni obročki z enojno odebelitvijo, »S« zanko ter dve okrogli bronasti okrasni zaponki. Ostanke si lahko ogledamo skozi stekleno in ogrevano pohodno površino.