20. december, 2019
Zimska pravljica na Kopah

Skrivnostni masiv Pohorja, ki ga gosti smrekovi gozdovi naredijo tako čudovitega, se na skrajnem severozahodnem koncu izteče v del, ki ga označujeta vrhova Male in Velike Kope. Konec decembra smo preverili ponudba turističnega centra Kope, ki je že zdavnaj prerasel oznako »zimski« in se skozi vodenje podjetja Vabo d.o.o. prelevil v celoletno središče za aktivni oddih.


Upal bi si trditi, da bi na Kopah brez podjetnih Primoža in Boštjana iz podjetja Vabo vladalo mrtvilo. Lani je podjetje odkupilo še smučišča z žičniškimi napravami in sedaj celovito in preudarno skrbi za ta turistični biser v objemu pohorskih gozdov.
Pozimi in poleti lahko na Kopah uživamo v odlični ponudbi: Odkar so odprli PZA, veliko stavijo na avtodomarski turizem, tudi sicer pa je na Kopah v dveh hotelih, Grmovškovem domu in Lukovem domu, na voljo 260 ležišč.
V Vabu stavijo na lepo naravo, svež zrak in na tem gradijo vso spremljevalno ponudbo. Obiskovalci lahko izbiramo med organiziranimi programi s področja zdravja in sprostitve (mednje sodi zanimiv voden obisk energetskih točk, ki ga vodi priznani bioenergetik), urejena je Holcarija, poltretjo uro trajajoča predstavitev starih običajev in zgodovine Pohorja.

 

 

PZA Z RAZGLEDOM

Cesti, ki se na Kope odcepita iz Mislinjske doline, se kmalu združita v eno, precej zdelano, a zložno vzpenjajočo se asfaltirano kačo, ki je brez težav prevozna tudi z avtodomom. Po dobrih trinajstih kilometrih dosežemo cilj.

Kope - še nekaj metrov do PZA

Podjetje Vabo, ki upravlja tudi s smučiščem in prenočitvenimi zmogljivostmi na Kopah, je uredilo parkirišče za avtodome na višini 1377 metrov nad morjem. Nočitev od lanske jeseni velja 15 evrov, postajališče pa je opremljeno s priključki na javno električno omrežje in sanitarno postajo z odtokom in ponuja kar 60 parkirnih mest za avtodome v treh etažah.

Kope PZA
Podlaga je utrjena in dodatno posuta z lesnimi sekanci, ki preprečujejo nastanek blatnih luž, prijavimo pa se v prodajalni smučarskih vozovnic v stavbi bližnjega Grmovškovega doma. V bližnjem Kope Centru (20 metrov višje) so na voljo lepo urejene umivalnice s prhami in stranišči.

Kope PZA

S postajališča, ki ga s severne strani objemajo mogočne smreke, je prelep razgled na Mislinjsko dolino, še lepši pa je pogled mimo Uršlje gore do Kamniško-Savinjskih Alp. Prostora je za približno 60 avtodomov, prav toliko je električnih priključkov.

 


DRUŽINSKO SMUČIŠČE

Kope smo v osnovni šoli »predrajsali« po dolgem in počez. Smučišče, ki je koroški center zimske rekreacije, leži med 1010 in 1542 metri nad morjem, pohvali pa se lahko z osmimi kilometri prog, ki se razprostirajo na 60 hektarjih površine. Smučarje prevažajo z dvema modernima štirisedežnicama in šestimi vlečnicami.
Smučišče ponuja naslednje proge:
-Sedlo
-Pungart
-Velika Kopa
-Pahernik
-Kopnik
-Mala Kopa
-Kaštivnik 1
-Kaštivnik 2

Znamenite »krogce« francoske znamke Poma, ki so zaradi vzmeti znali neprijetno pretresti smučarja, so že pred leti zamenjali s sodobno štirisedežnico, ki vas hitro in udobno pripelje na vrh smučišča Pungart.

Kope - Na sedežnici Pungart

Kope - Pungart

Od tu se lahko vrnete na izhodišče in uživate na širokih poljanah, ki so na začetku sezone bolj kot ne samevale. Kdor se je spustil z vrha, je lahko imel, z malo sreče, seveda, smučišče samo zase.

Kope Kaštivnik

Lahko pa se usmerimo proti Kaštivniku, legendarni Partizanki, kjer je druga od obeh štirisedežnic. Ostalo so sicer še »krožnički« ali »talerčki«, kakor vam je ljubše, a proge so lepo urejene in označene. Smučišče je odprto vsak dan med deveto in šestnajsto uro. Komur dnevna smuka ni dovolj, se lahko na bele strmine poda tudi zvečer.

Kope - Nočna smuka

Med šesto popoldne in deveto zvečer namreč obratuje nočna smuka, smučarska proga Pungart pa je dovolj dobro osvetljena, da bo smuka tudi v umetni svetlobi prijetna in varna.

 


ENERGIJSKE TOČKE NA VELIKI KOPI

Vzpon do vrha Velike Kope (1542 metrov nad morjem) vam bo vzel slabih 35 minut,
do tja pa vas pripelje tudi sedežnica Pungart. Na vrhu, s prelepim pogledom v dolino, se nahaja 13 točk, ki blagodejno in pozitivno vplivajo na naše zdravje. Točkam so dodali opise, na katere čakre in telesne organe deluje izmerjena pozitivna energija.

Kope - vrh Male Kope in energetske točke
Kot vemo, je sedem glavnih čaker razporejenih od presredka pa do vrha glave. Vsaka čakra ima svojo funkcijo in je povezana z določeno barvo in osnovnim elementom. Zato je pomembna barvna usklajenost oznake ob sami energetski točki. Tudi zadrževanje ob njih je časovno omejeno – zdravim je priporočljivo do največ 25 minut, ljudem z zdravstvenimi težavami pa svetujejo »črpanje« energije z do največ petih energetskih točk.

 


SKI HERTA – LEGENDE MED SERVISERJI

Vsakomur, ki bo prišel na Kope, toplo svetujem, da, tudi če ne potrebuje servisa smuči, obišče malo delavnico, ki se sramežljivo skriva v spodnjih prostorih Grmovškovega doma.

 

Kope - Legendarni Herta

Delavnica, zimski dom Herte in Bojča, vas bo v trenutku navdušila. Prostor sicer ni več takšen kot pred leti, posodobili so ga, a še vedno je do vrha natrpan s smučmi, med katerimi izstopajo zadnji modeli domačega proizvajalca, in smučarsko opremo. Pri Herti boste najlažje videli razlike med servisom v nakupovalnih središčih in tistimi pravimi serviserji, ki vedo, da je treba s smučko kot z žensko – nežno in ravno prav ostro. Servis pri Herti opravijo ročno, smuče pa bodo po tretmaju ubogljive kot že dolgo ne. Poskusite, smučka vam bo hvaležna, denarnica pa tudi.

 


WELLNESS LUKOV DOM

Vas po smuki vse boli? Tudi za to ponujajo rešitev – v bližnjem Lukovem domu, hotelu s tremi zvezdicami, imajo v ponudbi center dobrega počutja, z veliko skupinsko savno s finsko, turško, bio in infra savno ter kotičkom za počivanje in manjšo, individualno savno z jacuzzijem, ki jo ponujajo za dve osebi.

Kope - Center dobrega počutja v Lukovem domu

V sklopu centra dobrega počutja deluje tudi masažni salon, kjer so vam na voljo različne vrste masaž. Na voljo je Alfa počivalnik, ki odpre vrata v nove dimenzije notranjih izkušenj in popelje v stanje najgloblje sproščenosti – alfa stanje. Ni naključje, da je oblikovan po vzoru beneške gondole. Alfa počivalnik ima edinstven učinek na telo in um in vodi do stanja globoke sproščenosti (možgansko delovanje: 8-12 Hertzev) ter olajša nakopičeno napetost in izboljša notranje ravnotežje.

 

 

NEKAJ ZA ŽELODEC

Po končani smuki se lahko smučarji odpočijemo na terasi Grmovškovega doma ali pa okrepčamo v restavraciji z odlično kulinarično ponudbo. Smučarijo in okrepčilen obrok med njo ali po njej večina povezuje s hot dogom, pomfrijem ali, če imamo srečo, jedjo na žlico.

Kope
V restavraciji Kope pa so šli korak ali dva dlje. Odločili so se, da gostu ponudijo (p)osebno kulinarično izkušnjo, ki jo bo še dolgo pomnil. Pohorci so od nekdaj sloveli kot močni in zdravi ljudje, zato je njihova prehrana krepka in izdatna. V restavracijah podjetja Vabo postrežejo prave pohorske jedi (seveda z dodatkom »sodobnega«), poskusili pa smo Pohorski lonec (jed iz treh vrst mesa in zelenjave ter z obilo ješprenja) ter slastno gobovo juho z ajdovimi žganci, ki jih zabelijo z domačimi ocvirki. Odlične so tudi pizze in burgerji.

 


ŽUR DO KONCA!

Polnih želodcev se končno lahko lotimo tistega, po čemer posegajo domačini, ki se trumoma vozijo na Kope. Pa ne smučat, da ne boste narobe mislili.

V Grmovškovem domu namreč obratuje klub Holcer Pub, kjer v smučarski sezoni vsak konec tedna organizirajo koncerte. Organizatorji vedno pripravijo pestro izbiro izvajalcev, ki zadovoljijo željo po sprostitvi in poplesavanju, gostom pa ponudijo dobrodošlo popestritev smučarskih dni na Kopah. Vabljeni!

Kope - Holcer pub