20. april, 2019
PZA na Kopah

Med vsemi slovenskimi smučišči imajo Kope zagotovo najbolj urejeno postajališče za avtodome, ki pa se ne ponaša le z dobro urejenostjo in opremljenostjo, temveč tudi s prečudovitim razgledom na Mislinjsko dolino globoko pod njim.
Lepo urejeno postajališče se ves dan koplje v soncu, za 15 evrov pa nudijo postanek 24 ur, priključek na električno omrežje (10A) in možnost uporabe sodobnih sanitarij z umivalnico. V neposredni bližini je več gostinskih objektov, center dobrega počutja in seveda smučišče Kope.

Prav na koncu ceste, ki povezuje smučišče Kope z Mislinjsko dolino in ki jo država mačehovsko zapostavlja, stoji postajališče za avtodome na Kopah.
Prvi zametki postajališča segajo v december 2013, že leto kasneje pa je podjetje Vabo uredilo sodoben PZA z vso ustrezno infrastrukturo. Predvsem ob zimskih konicah (počitnice in sončni konci tedna) je bil PZA nabito poln. Za zimsko sezono 19/20 so PZA izdatno povečali s še eno teraso, tako da lahko sedaj sprejme do 60 avtodomov.

 

 

DOSTOPNOST

Dostop je zelo lepo označen in za avtodomarje netežaven (razen ob konicah, ko je cesta kar malce preozka za srečevanje). Že pod Lukovim domom nas tabla opozarja na bližino PZA. Zadnjih nekaj deset metrov zna biti zaradi nevestnih avtomobilistov, ki parkirajo kar vse povprek malce adrenalinskih.

 

 

MIRNOST LOKACIJE 

PZA Kope se nahaja na mirni lokaciji 1350 metrov nad morjem, nekoliko manj mirno je le v času velikih koncertov na zunanji terasi Grmovškovega doma.

PZA Kope

 

 

UREJENOST PZA

Postajališče leži v objemu stoletnih smrek. Teren je raven in posut z grobim gruščem, tako da v avtodom ne boste nosili peska. Ograjen je z leseno ogrado, dostop pa je zavarovan z zapornico.

Kope PZA

POdlago so dodatno posuli z lesnimi sekanci, tako da ni blata niti luž. Pohvalno!

 

 

OPREMLJENOST 

PZA je opremljen z veliko servisno oskrbno ploščadjo, kjer so namestili tudi servisni plato in novi servisni stebriček, ki jih pri nas trži podjetje Robeta Mobil.

Kope PZA

Stebriček je ogrevan in opremljen z dvema pipama za vodo, odtokom za straniščno kaseto in izpiranjem. PZA ponuja 16 električnih priključkov (10A).

Kope PZA
V objektu Center Kope se nahajajo umivalnice in stranišča, ki jih lahko gostje PZA uporabljamo brezplačno.

 

 

AKTIVNOSTI

Kope slovijo kot družinsko smučišče, ki pa ponuja še veliko več kot samo to. Poleg smučišča, to ima dve moderni štirisedežnici in nekaj vlečnic, lahko gostje postajališča izbirajo v bogati ponudbi drugih športov in pohodništva.

Kope

V bližini sta dva razgledna vrhova, do katerih ni veliko hoje, na dlani je celotno Pohorje. Na bližnji Veliki Kopi se nahaja 25 energetskih točk, v Lukovem domu pa odličen center dobrega počutja z možnostjo najema zasebne savne in masaž. V neposredni bližini PZA sta dve restavraciji, za konec tedna pa je pestro v Holcer Pubu vse do jutranjih ur.

Holcer Pub

PZA Kope

Postajališče za avtodome z oskrbo
Število parkirnih mest: Do 60
Cena: 15 EUR
Koordinate GPS: N 46.502377°/ E 15.210104°