12. april, 2020
Središče ob Dravi

Iz Ormoža se v semaforiziranem križišču usmerimo desno, proti vzhodu. Cesta najprej vodi skozi gozd, a se kmalu izvije iz njega in se usmeri preko polj in travnikov.

Med polji oljne repice

V času našega obiska se je s polj bleščalo rumenilo oljne repice, ki so mu družbo delali tisočeri odtenki zelene.

Polja proti Središču ob Dravi

Pomlad je v teh krajih čudovita, letos, po vsem dežju, pa je še posebej živih barv.
Deset kilometrov od Ormoža, nizvodno ob Dravi, leži Središče ob Dravi. Naselje, ki navduši s tipičnim panonskim izgledom, njegov nastanek pa je tako kot pri drugih krajih tega dela Slovenije, povezan z Madžari oziroma njihovim pregonom iz teh krajev. Ptujski gospodje so na Gradišču najprej postavili stolpasti grad, samo Središče pa se prvič omenja leta 1255. Trške pravice je prejelo leta 1433. Njegovi prebivalci so bili od nekdaj narodno zavedni, ponosni Slovenci, borci za slovensko besedo in obstoj naroda, o čemer priča tudi spominska plošča na stavbi, bivši pošti, v središču kraja, v kateri je bila oktobra 1941 ustanovljena Osvobodilna fronta pokrajine, pred njo pa je tudi spomenik s padlimi borci iz Središča. Verjemite, ni jih bilo malo, ki so svoje življenje dali za našo svobodo, kljub temu, da kraj ni velik.

Središče ob Dravi
Jedro Središča je lijakasti trg, imenovan kar plac, pred nekdanjo stavbo pošte, ob katerem stoji na nekoliko dvignjeni lokaciji poznogotska cerkev Žalostne Matere Božje.

Središče ob Dravi

Trg so v celoti prenovili pred slabim desetletjem. Z njega v treh smer tečejo ceste – med pritlične stanovanjske hiše z gospodarskimi poslopji, pa proti glavni cesti Ormož – Čakovec in proti Jeruzalemu.
Ob reki Dravi, na poplavnih ravnicah, leži krajinski park zavarovan z direktivo Natura 2000. Z rastlinjem in živalskimi vrstami nadvse bogato območje očara z raznolikostjo, žuborenjem brzic, ptičjim petjem in vonjem poplavnega gozda.