30. december, 2019
Lisca

Vzpona na Lisco se z bolečimi občutki spominjam še iz osnovne šole, ko so nas z »gomuljko« iz Ljubljane popeljali do Brega, nato pa smo družno s sotrpini iz drugih razredov zagrizli v breg. Zakaj boleči občutki? Ker smo bili stari nič več kot deset let, le redki med nami pa smo se toliko ukvarjali s športom, da nam vzpon ni »požrl« vse volje do življenja. Da ne govorim o bolečih žuljih na stopalih …

No, dandanes mi Lisca s svojimi 948 metri višine zbuja drugačne občutke. Lepše, predvsem razglednejše … razgledna gora v Posavju se dviga severno od Sevnice, nanjo pa se lahko povzpnemo celo z avtodomom. Tik pod vrhom je že zdaj dovoljeno parkirati, v bližnji prihodnosti pa bodo uredili pravo postajališče z oskrbovalno postajo.

Tončkov dom na Lisci (948 m)

Tu sta tudi dve planinski postojanki, Jurkova koča in Tončkov dom. V slednjem smo se okrepčali z odlično joto!

Jota na Lisci
Z vrha se ponuja lep razgled na Posavsko - Zasavsko hribovje, pa del Dolenjske, kjer se lepo vidijo Gorjanci, lep je tudi pogled na daljno Notranjsko, kjer izstopa Snežnik. Ob lepem vremenu pa se vidijo Julijci s Triglavom.

Razgled z Lisce na dolino reke Save

Na Lisco vodi več planinskih poti, iz sevnice in njene okolice štiri: iz Loke mimo Lovrenca 3 ure; z Brega čez Razbor 2 uri in pol; iz Sevnice preko Krakovega 2 uri in pol; iz Sevnice prek Zajčje gore 3 ure. Nanjo se brez težav povzpnete tudi s PZA v Sevnici, a k prej omenjenim časom prištejte še čas hoje do izhodišča.

Na Lisco!

Največje naselje na pobočju Lisce je vasica Razbor, ki leži 485 metrov visoko na razglednem pomolu nad ovinkom reke Save. Kot pravijo Razborčani na svoji spletni strani, je »Razbor je kot otok sredi meglenega morja, kraj vetra, snežnih zametov, razgleda, jutranje zarje, sončnega zahoda, cvetoče ajde in žužnjanja čebel«. Pred desetletjem, leta 2008, je bila vas razglašena za najlepšo hribovsko vas v Sloveniji.