5. januar, 2015
5 razlogov za obisk Hrvaške

Naša južna soseda nas vabi 365 dni v letu. Čudovita obala, metropola Zagreb in množica zgodovisnkih mest vzdolž Jadranske obale vabijo, da jih obiščete.

Kamping Udruga Hrvatske in Hrvaška turistična skupnost


1.RAZLOG: PRIJAZNO PODNEBJE


Prijetno podnebje, ki je v notranjosti zmerno kontinentalno, ob morju pa sredozemsko, prinaša topla poletja in blage zime, ki v notranjosti sicer pokažejo zobe. Hrvaško Primorje, ki sega od Istre pa do Dubrovnika se ponaša s preko 2600 »sončnimi« urami letno, kar pomeni, da je hrvaška obala ena najbolj sončnih v Sredozemlju. Povprečna poletna temperatura morja, ki znaša 25°C, k temu doda še piko na i.

 

 

2.RAZLOG: BOGATA HRVAŠKA ZGODOVINA

 

Hrvaška zgodovina je resnično bogata. V Krapini so v začetku 20. stoletja našli ostanke naših prednikov, ki so ocenjeni na starost preko 100 tisoč let. Krapinski človek je že poznal ogenj.
Čudovita hrvaška obala je bila poseljena že za časa Rimljanov, ko so tu cvetela bogata mesta. Cesar Dioklecijan si je Split izbral za svojo rezidenco, dandanes pa lahko občudujemo ostaline prečudovite Dioklecijanove palače, ki priča o nekdanji veličini. Ostanki tedanjega časa so vidni še na Brionih, otočju z bogato zgodovino, Pulju (slikovita Arena!) in v drugih hrvaških mestih.
Srednji vek je Hrvaška doživela kot samostojna država, s ponosnimi kralji. Kasneje so jo močno ogrožali Turki, ki so radi pokukali tudi k nam. Od leta 1991 je Hrvaška zopet samostojna in od poletja 2013 tudi članica Evropske Unije.

 

 

 

3.RAZLOG: KULINARIKA

 

Hrvaška kulinarika temelji na dobrotah, ki jih nudi narava. To so oljka, morska sol in omamni vonji začimb. Obisk Hrvaške boste zagotovo zaznamovali z obiskom prave »konobe«, obmorske gostilne, kjer vam bodo postregli s sveže pripravljeno ribo ali morskimi sadeži, poleg pa vam postregli z domačim vinom. Med hladnimi jedmi izstopajo dalmatinski in istrski pršut, odlična sta lički in paški sir. Hrvaška notranjost ponuja povsem drugačno kulinarično izkušnjo. Tu prednjačijo jagnje, odojek in druge domače živali (denimo pura z mlinci), ki jih pripravijo pečene ali kuhane. Odličen je slavonski kulen, pa zagorske ali samoborske »češnjovke«. Sladokusci bodo navdušeni nad štruklji, poticami in različnimi vrstami sadja.

 

 

4.RAZLOG: MODRO MORJE IN ČUDOVITA JADRANSKA OBALA

 

Jadransko morje je 800 kilometrov dolg in dobrih 150 kilometrov široki zaliv v Sredozemlju. A je mnogo več kot to. Je idealni cilj vašega dopusta, saj povprečna temperatura vode poleti zlahka preseže 25 stopinj Celzija, kristalno čisto morje, ki je še posebej čisto na območju Dalmacije pa mogoča množico športov.
Ste vedeli, da premore Hrvaška preko 1100 otokov in otočkov, od katerih pa jih je stalno naseljenih le okrog 50? Otok Hvar je naseljen že več kot 5000 let! Največji otok je Krk s skoraj 20 tisoč stalnimi prebivalci, najmanjši naseljeni pa Sveti Andrija z le enim prebivalcem. Otoki so odlično povezani s celino, saj nanje vozijo redne trajektne linije, nekateri pa so s kopnim povezani z mostom (Krk, Murter, ...)

 

 

5.RAZLOG: MNOŽICA KAMPOV NA NAJLEPŠIH KRAJIH HRVAŠKE

 

Obisk Hrvaške bo najlepši z nastanitvijo v enem od številnih kampov, ki se nahajajo na najlepših kotičkih hrvaškega primorja. Naj si bo v Istri, kjer vas pričakujejo v mestih polnih bogate zgodovine, Kvarnerju, kjer navdušuje narava, ali pa v vedno prelepi Dalmaciji, povsod se boste lahko nastanili v kampih na najlepših lokacijah. 90 odstotkov hrvaških kampov se nahaja v krajih vzdolž Jadranske obale, v notranjosti pa se nahajajo v turističnih biserih, zdraviliških krajih in v hrvaški metropoli, Zagrebu. Komur so všeč veliki kampi z obilico spremljevalne ponudbe, bo obiskal katerega od 48 kampov iz ponudbe Best Camps 2015. Če imate raje male, družinske kampe s posebnim vzdušjem in le nekaj kampirnimi mesti, potem obiščite male kampe, ki so zbrani v ponudbi OK mini camps.