13. februar, 2015
Aktivna pomlad ob morju

Bela zima, ki vlada celini, se na obali zelo hitro umakne pomladanskemu vzdušju. Ob morju se narava hitreje zbuja, drevesa prej zacvetijo. Februarja je na morju ponavadi že dovolj toplo za sproščene aktvinosti na prostem. Vabljeni na hrvaško obalo!
Morje in obala nista zanimiva samo poleti, ko je toplo, temveč v vseh letnih časih. Ravno spomladi, ko se narava prebuja, pa je ob morju najlepše. Poglejmo kaj vam ponuja hrvaška obala!

 


SPREHODI V NARAVI


Za sprehod ni treba daleč. Lahko se sprehodite po okolici kampa, v katerem bivate, lahko pa se odločite za daljši sprehod ob obali. Možnosti je veliko, še več kot ima kilometrov hrvaška obala. Lahko se sprehodite med čudovitimi obalnimi mesti ali pa raziskujete divjo obalo otokov.

 

 

POHODNIŠTVO


Hrvaška obala ponuja mnogo možnosti za pohodništvo. Otoka cres in Lošinj sta idealna tudi pozimi, saj sta toplejša od celine, hkrati pa stezice, ki ju prečkajo, omogočajo prijetno hojo od severa proti jugu. Vredni ogleda so zagotovo Vransko jezero, kjer si lahko privoščite krajši počitek in staro mesto Cres. Na otoku Lošinj je preko zime odprt kamp Čikat, kjer si lahko privoščite krajši oddih in užijete primorski zrak, ki je tu še posebej zdravilen. Zelo lepe in s prečudovitimi razgledi so pohodniške poti po gorskih masivih Velebita in Biokova, vendar so v teh dneh še neprehodne. V Dalmaciji in na otoki je možno pohodništvo skozi vse leto.

 

KOLESARJENJE

Hrvaška obala je raj za kolesarjenje! Ne glede na to ali vrtite pedala cestnega ali gorskega kolesa, tu se boste vedno počutili na svojem terenu! Za cestne kolesarje sta zelo prikladni Istra in Kvarner, kjer je tudi v tem letnem času dovolj toplo. Zato te kraje zelo radi obiščejo kolesarji na pripravah.
Čudovita je trasa nekdanje ozkotirne železnice Parencane, ki je danes urejena kot kolesarska pot in je primerna tudi za družine z otroki. Po njej se boste lahko poepljali vse do istrskega bisera, mesta Poreč. V Istri boste lahko prenočili v enem od treh pozimi odprtih kampov: Portosole v Vrsarju, Ulika v Rovinju in v Motovunu.
Gorski kolesarji boste uživali po urejenih brezpotjih, ki so vrisana v kolesarske karte in povezujejo idilična mesteca ob obali. Najzahtevnejši se lahko odpravite po pravih brezpotjih.

 

 

SEAKAYAKING IN SUP

 

Zakaj ne bi toplih februarskih dni izkoristili za potep s kajakom za mirne vode? Morje sicer še ne bo primerno za kopanje, a bo veslanje v miru pravi balzam za od preobilice dela razrvane živce. Čedalje bolj priljubljeno veslanje na deski je ob primerni obleki mogoče tudi pozimi in spomladi. Zanj velja enako kot za plovbo s kajakom.
Veslamo lahko tako rekoč povsod, a so še posebej lepi odseki okrog Vrsarja z Limskim kanalom in Kamenjak v Istri, Kvarnerski otoki in otoki Dalmacije. Na otoku Krk je odprt kamp Bor, na Pagu Šimuni, v Dalmaciji pa jih je odprta cela kopica: Plantaža v Staremgradu-Paklenica, Odmoree v Ražancu, Stobreč v Splitu, Galeb v Omišu ter po en na polotoku Pelješac, Anthony Boy, in otoku Brač, kamp Kito.