13. marec, 2015
Kontinentalna Hrvaška

Zakaj ne bi naslednjega konca tedna preživeli na Hrvaškem? Tokrat ne ob morju, temveč nekje »na celini«? Večina Hrvaško enači s podobo dežele tisočerih otokov in kristalno čistega morja, a Hrvaška ni samo to. Hrvaška se ponaša tudi z zelenimi gozdovi, čudoviti slapovi, starodavnimi mesti in čarobnimi gradovi. Ob vsakem obisku pa je prečudovita tudi hrvaška prestolnica Zagreb.

 

 

ZAPELJIVA CELINSKA HRVAŠKA


Ne glede na to, kam se boste odpravili, povsod vas bo čakalo prijetno presenečenje. Najsi gre za ostaline kakšnega gradu ali le mamljivo zeleno gladino reke, ki se leno zvija po ravnici, vedno boste nad svojim potepom navdušeni. Lahko se pustite razvajati v Tuheljskih toplicah ali pa se čudite starosti Krapinskega človeka, ki je te kraje naseljeval že v pradavnini. Lahko se odpravite na kolo ali pa peš po vinorodnih goricah. Kjer koli že boste, vedno boste imeli možnost prespati v kampih, saj vas v celinskem delu pričakujejo v množici kampov.

 


VEDNO ČAROBNI ZAGREB


Hrvaška prestolnica leži na ravnini v naročju mogočne Medvednice. Milijonska metropola ima kaj pokazati. Utrip Zagreba je utrip prave evropske prestolnice, najbolj pa ga je čutiti v večernih urah, ko mesto oživi na poseben način. Stari del mesta, imenovano Gornji Grad, je čaroben sam po sebi, svojevrsten šarm pa mu dodajo gostinski lokali, ki kar kličejo po obisku. Obiščite nakupovalno ulico Ilico ali pa užijte kulturno dogajanje v dvorani Vatroslava Lisinskega. Zagrebški živalski vrt v Maksimiru je eden najprijetnejših v naši soseščini. Zagreb pa je tudi dom športa. Tu sta doma košarkarska ekipa Cibona in nogometni klub Dinamo.

 


 

ROMANTIČNA PLITVIŠKA JEZERA


Modrozelena jezera ležijo med bukovimi gozdovi pod obronki Plješevice in Male kapele. Plitviških jezer je šestnajst, med seboj pa so povezana s slapovi, preko katerih se vode Bijele in Crne rijeke pretakajo iz enega v drugega, dokler se v zadnjem ne združijo s Plitviškim potokom, ki pade v slapu 78 metrov globoko. Ta je tudi najvišji hrvaški slap. Od tu dalje nosijo ime Korana.

 


 

KAMPIRANJE V CELINSKEM DELU HRVAŠKE


V celinskem delu Hrvaške se nahaja kar nekaj kampov, kjer ste kampisti vedno dobrodošli. Našteti so po geografskem vrstnem redu.

 

Zagreb z okolico
-Mini kamp Zagreb, Rakitje
-Kamp Plitvice, Zagreb
-Mini kamp Etno kuća, Klake pri Samoboru


Severozahodni del Hrvaške
-Kamp Terme Tuhelj
-Kamp Cerine Camper Stop, Koprivnica


Karlovac in Duga Resa
-Kamp Slapić, Duga Resa
-Kamp Radonja, Karlovac
-Kamp Srce prirode, Ribnik


Narodni park Plitviška jezera
-Kamp Borje
-Kamp Korana
-Kamp Turist, Grabovac
-Mini kamp Korita, Grabovac

 

Lika

-Kamp Rizvan City, Gospić


Vzhodna Hrvaška
-Family Camper Stop, Kopačevo pri Osijeku