1. april, 2014
Namesto v morje – v bazen!

Aprila je temperatura zraka ob morju že dovolj visoka, da je bivanje na prostem prijetno. Počitnice ali podaljšan konec tedna ob Jadranski obali seveda pomenijo »morje«, a se v njem še vsaj kak mesec ali dva, dokler ne nastopi poletna vročina, ne bo mogoče namakati. In kaj sedaj? V kamp z bazenom, vendar! V tokratnem prispevku smo pripravili pregled kampov, ki imajo v svoji ponudbi tudi bazen.

 

Združenje hrvaških kampov - KUH

 

V predsezoni, ko večini gostov plavanje po razmeroma hladnem morju ni po godu, se nekaj preplavanih dolžin v bazenu prileže tudi odraslim. Še posebno, če imajo možnost kombiniranega obiska centra dobrega počutja (wellnessa), ki jih je v neposredni bližini hrvaških kampov veliko. Zlasti v tistih kampih, ki so del večjih turističnih naselij, odprtih vse leto. Nekateri kampi imajo celo notranji bazen v sklopu turističnega naselja, v katerem se nahaja.

 

A tudi poleti so bazeni v kampih polni, predvsem otrok. Otroški bazeni z igrali tako in tako, pa tudi navadni bazeni, saj je voda v bazenu vedno čista, pa tudi nadležnih valov ni. Nekateri bazeni so celo polnjeni z morsko vodo. Po eni strani so bazeni čedalje bolj priljubljeni, ker so primernejši za vodno aerobiko in druge vodne animacijske programe, po drugi strani pa se otroci v njih počutijo varnejše. Kljub urejenosti plaž je namreč morsko dno lahko dokaj strmo ali polno skal in ježkov, ki hitro preženejo otroke v bazen. Sploh pa je to priporočljivo ob slabem vremenu in razburkanem morju, ko je kopanje slabšim plavalcem celo odsvetovano.

 

Bazeni v hrvaških kampihBazeni v hrvaških kampihBazeni v hrvaških kampih

 

Bazeni v hrvaških kampih

 

Krepko preko 30 hrvaških obalnih kampov premore bazene. Eni manjše, drugi večje, nekateri prave vodne parke. Večina teh kampov ima tudi otroške bazene in čofotalnike, dobra deseterica tudi večje - kot samostojne vodne objekte ali v sklopu bazenov. Nekaj istrskih kampov se ponaša tudi z visoko oceno za bazensko ponudbo s strani ocenjevalcev nizozemskega ANWB: Park Umag, Lanterna in Zelena Laguna v Poreču, Valalta in Veštar v Rovinju ter Bi Village v Fažani.
Poleg zgornjih je glede tovrstne ponudbe treba omeniti vsaj še ninski Zaton, ki ima oba bazena – velikega in otroškega, v skupni velikosti 1300 kvadratnih metrov – napolnjena s sladko vodo in vedno. Zaradi celovite ponudbe infrastrukture za družine, tako za vodna kot druga doživetja, pa ne smemo prezreti še turističnega naselja Solaris pri Šibeniku, ki postaja pravo doživljajsko turistično naselje. V Solaris Beach Resortu, v sklopu katerega je tudi kamp Solaris u Šibeniku, od letos ponuja vodni park s površino kar 8000 m2, ki skupaj z družinsko plažo zaokrožuje ponudbo za družine. V njem je šest različnih toboganov, počasna reka, veliko vodnih efektov, posebni del pa je namenjen najmlajšim.
Tudi veliko malih, družinskih kampov se ponaša z bazeni, ki lepo zaokrožijo ponudbo.

 

Bazeni v hrvaških kampihBazeni v hrvaških kampihBazeni v hrvaških kampih

 

Modre zastave na plažah

 

V celinskih kampih – razen v tistih z dovolj toplimi naravnimi kopališči – je bazen že skoraj obvezna infrastruktura za družinske počitnikarje. Mednje sodita kamp v sklopu Term Tuhelj ter kamp postajališče Cerine poleg mestnih bazenov v Koprivnici. Ob jadranskem morju pa bazen na prvi pogled ni tako pomembno merilo izbire, sploh če ima kamp svojo plažo, seveda urejeno in s čisto vodo. Najboljše izmed njih krasijo modre zastave (Blue Flag), ki jih vsako leto po dokaj strogih merilih podeljuje mednarodna Fundacija za okoljsko osveščanje (FEE) s sedežem na Danskem. Po številu zastav v Evropi vodijo Španija, Grčija in Francija, ki imajo tudi najdaljše morske obale, Hrvaška pa je na stari celini na osmem mestu z več kot 100 plažami (natanko 102 v letu 2013), ki se kitijo z modro zastavo. Za primerjavo: Črna gora jih ima petkrat manj, Slovenija pa devet ob morju in še peščico v zaledju (naravna kopališča). Dobra tretjina hrvaških modrih zastav krasi plaže v kampih, kar seveda ni naključje, saj velika večina (krepko preko 95 odstotkov) kampov na Hrvaškem leži tik ob morju, pogosto na najlepših delih Jadranske obale.

Bogato ponudbo z bazeni imajo kampi, ki so zbrani pod znamko Croatia's Best Camps, ki združuje najboljše kampe na Hrvaškem. Brošuro o najboljših kampih, kot tudi vse informacije o kampih z bazeni na Hrvaškem, lahko najdete na spletni strani www.camping.hr.

 

Naziv kampa KrajOdprti bazen (številka pomeni,da jih je več)Odprti bazen z ogrevano vodoOtroški bazenPokriti bazenAcquagan
KampAdriaticOrebić+ +  
KampAmarinRovinj+ +  
KampBijela UvalaPoreč+    
KampBi-VillageFažana+++  
KampBorKrk+ +  
NaturističkikampBunculukaBaška   1 km1,5 km
KampCerineKoprivnica   + 
KampDalmacijaTisno  +  
KampDianaPula/ Banjole+ +  
KampImperialVodiceVodice+ ++ 
KampKaželaMedulin+ +  
KampKozaricaPakoštane  +  
KampKrk (ex. Politin)Krk ++  
Mini-kampLandoResortKampor/Rab ++  
KampLanternaPoreč/Tar+ +  
KampMedulinMedulin    +
KampMiranPirovac  +  
KampMotovunMotovun   0,8 km 
KampNevioOrebić+    
KampOaza miraPakoštanr/Drage+    
KampPaklenicaStarigrad Paklenica+ ++ 
KampParkMaredaNovigrad+ +  
KampPark UmagUmag+ +  
KampPerošNin/Zaton+    
KampPinetaSavudrija+    
KampPolariRovinj+ + +
KampPorto SoleVrsar+ +  
Mini-kampRobekoSkradin+    
Mini-kampRomantikLabin+    
KampSanMarinoLopar/Rab    +
KampSirenaNovigrad   0,1 km 
NaturističkikampSolarisTar/Vabriga+    
Beach ResortSolarisŠibenik+ +++
Mini-kampSrceprirodeRibnik +   
KampStella MarisUmag+ ++ 
KampTermeTuheljTuhelj +++ 
KampUlikaRovinj+ +  
NaturistCampingUlikaPoreč+    
KampUvala SlanaSelce  +  
NaturističkikampValaltaRovinj+++ +
KampVeštarRovinj+ +  
Mini-kampVilaPuntaTribanj-Šibuljina +   
KampZablaćeBaška   0,1 km+
KampZatonNin+++ +
KampZelena LagunaPoreč+   +
KampZrmanja -Mićanovi dvoriObrovac+