19. november, 2014
Hrvaški kampi sledijo trendom

Kampiranje je v zadnjega pol stoletja postalo življenjski slog velikega števila dopustnikov, ki pa imajo danes, v 21. stoletju, povsem drugačna pričakovanja in želje kot dopustniki pred petdesetimi leti. Če je takrat bilo dovolj sonce in morje, pa moderni dopustnik zahteva iz leto v leto več. Zahteva namreč tako rekoč vse.

 

Združenje hrvaških kampov - KUH

 

PRILAGOJENOST VSAKEMU GOSTU POSEBEJ

 

Danes prava novost v kampu nista samo nov bazen ali pa sanitarni objekt. Danes je prava novost pravi koncept delovanja kampa, ki gostom omogoča, da najdejo zase točno tisto, kar potrebujejo in želijo. Kampi v Istri so veliki, a hkrati ponujajo dovolj velike parcele, da se gost, če želi, ogradi od drugih in uživa v zasebnosti. Spet drugje so kampi manjši in pritisk mase ni prevelik. Vsem pa je skupno, da poskušajo za svojo ciljno publiko narediti kar največ.


KAKOVOSTNA ANIMACIJA


Kljub temu, da si gostje na oddihu želijo zasebnosti, jim tekom dneva in zvečer prija druženje. Kakovostna animacija, ki podnevi razbremeni goste s čuvanjem otrok in odrasle zvečer še dolgo razvedruje v noč, je danes stalnica vsakega malo večjega kampa. Vsako leto se v pripravo programa vloži veliko truda, saj so gostje tudi na tem področju postali čedalje zahtevnejši in jim »one-man-band« ne zadošča več.

 

DRUŽINSKI KAMPI

 

Eden od velikih trendov zadnjih let so mali, družinski kampi, kjer se gostje že po dnevu ali dveh bivanja med seboj poznajo in družijo. Teh se je v zadnjih letih na Hrvaškem odprlo kar nekaj. Letos smo tako lahko pozdravili dva nova, na različnih lokacijah. Na otoku Krku so v okolici druzinske hise na vrtu s palmami uredili 10 parcel povsem v središču Malinske. Sredi poletja pa je v Istri, na njenem skrajnem severu odprl svoja vrata družinski camper stop, ki v Zambratiji leži ob sami obali. Oba kampa sta odprla svoja vrata zaradi želje turistov, ki si želijo bolj osebni pristop in ne želijo gneče.
Ponudba se z morja in sonca širi tudi v »druge sfere« - denimo nesta in narodne parke. V Zagrebu so letos odprli kamp, ki bo odprt vse leto, nova kampa sta tudi v narodnih parkih – Korita in Skradinske delicije.


PARKI MOBILNIH HIŠIC


V zadnjih nekaj letih zelo priljubljene mobilne hišice so svoj domicil našle tudi v hrvaških kampih. Njihova postavitev čedalje bolj sledi zgoraj opisanemu trendu zasebnosti, saj jih postavljajo bolj narazen. Odličen primer takšne postavitve so nove mobilne hišice v kampu Polari, kjer so med posameznimi hišicami, ki ponujajo tudi masažni bazen na terasi, pustili dovolj prostora za zasebnost, ki je na oddihu tako iskana. Njihova postavitev sledi terenu in se lepo sklaplja z okolico, gostu pa daje občutek, da je del narave same. V kampu Mareda pa so mobilne hišice postavili v slogu tradicionalnih vasi z malim trgom in dodanim bazenom v sredini. Naselij mobilnih hišic, ki so jih nekoč na omejeno mesto strpali čim več, tako ne poznamo več.


ODPRTOST TUDI POZIMI


Zelo pozdravljena dodatna ponudba, ki jo je lani uvedlo nekaj kampov in se je preko zime odlično prijela, je k sodelovanju pritegnila še nekatere druge kampe. Lani so lahko turisti vzdolž jadranske obale uživali v skoraj desetih kampih, letos se jim jih bo pridružilo še nekaj, ki so v odprtosti pozimi prepoznali odlično priložnost.Letos se je ponudbi zimskih kampov pridružil še kamp Čikat na Lošinju, ki je edini pozimi odprti kamp na tem otoku. O zimskih kampih bomo obširen članek objavili v prihodnji številki revije.
To je le nekaj od trendov, ki jim sledijo v kampih, da bi se kar najbolj približali posameznemu gostu. A nenazadnje gosta še vedno najbolj prepričajo čudovita narava, kulinarika in kristalno čisto morje!