25. junij, 2013
Mobilne hišice: Odlična alternativa pavšalu

Zagotovo so mobilne hišice odlična alternativa počitniškim prikolicam na pavšalu, saj nudijo udobje domačega doma in prijetne bivalne pogoje.

 

Prednosti mobilnih hišic pred počitniškimi prikolicami

 

Časi počitniških prikolic na pavšalu v kampih se počasi poslavljajo. Prednosti hišic pred prikolicami je veliko, zato naštejmo najprej tiste, ki so opazne že od daleč. Hišica na enaki površini zagotavlja mnogo več prostora, stene so ravne do stropa. Vgrajeno stavbno pohištvo je za razliko od tistega v prikolicah primerljivo z domačim, toplotne izgube so mnogo manjše. Večja stojna višina zagotavlja več udobja, prostor je svetlejši in zračnejši. Tudi tehnoloških prednosti je veliko, med njimi izstopajo materiali sten in poda, ki se lahko po izolativnih vrednostih kosajo s prenekatero klasično gradnjo. 

Edina prednost počitniških prikolic tako ostaja mobilnost, saj je za prevoz hišice potreben tovornjak s prikolico. Tako se zna zgoditi, da bodo prikolice, tako kot v karavaninško razviti Evropi, služile za potepe, kdor si bo zaželel počitnikovanja na stalnem mestu, pa bo posegel po mobilni hišici.

 

Trendi v 2013

 

Trend oblikovanja mobilnih hišic, ki ga je lani vpeljal slovenski proizvajalec mobilnih hišic Sun Roller Adriatica z novo linijo xLine, je letos dobil prve posnemovalce. Lani, ko so predstavili lepotico xLine 900 z v macesnov les oblečeno fasado v kontrastnih odtenkih, so presenetili vse. Zasnova, ki je bila do takrat nekaj povsem novega, lahko bi celo rekli »odštekanega«, letos ni več tako izstopajoča, saj so tekmeci doumeli, da so Belokranjci zadeli v polno. Tako je bilo letos mogoče videti kar nekaj mobilnih hišic, ki vsaj delno nakazujejo zgledovanje načrtovalcev po seriji xLine. Mednje sodijo skoraj vsa velika imena v svetu mobilnih hišic.
Prav tako so velike spremembe doživele zunanje površine »klasičnih« mobilnih hišic, ki so si bile še do nedavna podobne kot jajce jajcu. Vse so imele dvokapno streho, stene iz umetne mase z dezenom brun in podobna okna. Bežni opazovalec nikakor ni mogel razločiti znamke, saj se letos hišice med seboj razlikujejo po drznosti oblikovanja fasade. Možno je izbirati med več barvami fasad, te so lahko oblečene tudi v les ali celo imitacijo kamna. Tako lahko hišico zlahka prilagodimo okolici: kampu v Istri, samotnem kotičku v Dalmaciji, romantičnim gričem Toskane ali gozdnati planoti nekje nad oblaki.

 

Novosti pri mobilnih hišicah


Zagotovo sta bili med največjimi novostmi v Riminiju belokranjski lepotici xLine 600 in 900, s katerima je slovenski proizvajalec obrnil tradicijo na glavo, prevetril trg in začrtal smernice v prihodnje.
Izstopala pa je tudi hišica Dalmacija t.i. mediteranskega koncepta, kjer so predstavili pravcato »toskansko« lepotico z vsemi tradicionalnimi barvami te romantične pokraijine. Zunanjost v pravi fasadi Terracotta, z belimi vrati in okni ter olivno zelenimi polkni je dopolnila notranjost z naravnimi odtenki lesa in olivnih barv (Natur Life).
Pri drugih proizvajalcih je bilo videti nekaj modelov, ki so posnemali drznost hišic xLine, a v manjši meri – kot da bi še malo oklevali in čakali, če se bo drznost izplačala. Dokaj podobno oblikovno pot je ubral Shelbox, ki ima proizvodnjo v Istri, a se ob podrobnem ogledu izkaže, da je vseeno povsem drugačna. Med ostalimi bi kazalo izpostaviti dva izdelka, ki sta drugačna od ostalih. Prvi je francoski IRM, kjer je naš pogled ujela zanimiva mobilna hišica Cap Deseo. Na zunaj sicer nič posebnega, malo celo spominja na bivalni kontejner, a z eno pomembno razliko: na strehi so namestili veliko pohodno teraso s pergolo, ki nudi razgled nad sosednjimi hišicami. Idealno torej za izstopanje v gneči drugih hišic in razgled iz sedme vrste proti morju, a z malo grenkobe: bo reč zamakala? Druga, v vseh pogledih bolj radikalna, rešitev pa težko nosi naziv mobilna, saj je celo predstavnica proizvajalca v pogovoru priznala, da bi prej lahko govorili o montažni hišici. A ta zato ni nič manj zanimiva – hišice Project Case Village so prilagodljive in omogočajo kupcu, da si »zmišljuje« v nedogled.
 

Adria Home xLine


Ko gre beseda o mobilnih hišicah xLine, pa že težko govorimo o klasiki. xLine je namreč mnogo več. Je elegantna in minimalistična, z lesenim opažem iz macesna je preprosto seksi. Glede na ceno, ta se giblje okrog 800 evrov za kvadratni meter, kolikor zahtevajo za popolnoma opremljeno hišico, in možnostjo postavitve v enem samem dnevu pa zna zapeljati marsikoga.