15. maj, 2013
Električni ventil EKV: za preprost izpust tekočin iz vašega avtodoma ali čolna

Umazane roke in rokavi zaradi odpiranja ventila za odpadno vodo so preteklost. Izpostavljene ročice, ki kot nalašč ujamejo vso umazanijo izpod koles, lahko zamenjate z EKV ventilom, izdelkom, ki je plod slovenskega znanja. Razvil ga je gospod Mirko Klanjšček, avtodomarjem poznan pod vzdevkom Hektor.


Za avtodome, prikolice in čolne je električni ventil EKV novo udobje, ki si ga lahko privoščite. Njegova glavna naloga je, da s pritiskom na stikalo odpre izpust tekočine iz rezervoarjev in s tem omogoči hitro, čisto in preprosto praznjenje ali zamenjavo tekočin. Praznjenje lahko opravimo kar iz notranjosti avtodoma ali kabine čolna. Nič več niso potrebni posegi v težko dostopne kotičke čolna ali plazenje pod avtodomom. Pri klasičnih ventilih so običajno podaljšane ročice ali bovden potegi, kar mnogokrat ne funkcionira najbolje. Ciljanje jaška odpadne vode je z elektro ventilom zelo preprosto, saj imamo komandno stikalo na sami armaturi vozila. Naša obleka bo ostala čista kljub nenadnemu in silovitemu izlivu tekočine. Mnogokrat se zgodi, da goli stopimo v kad in se sprašujemo, v kateri poziciji je ventil odpadne vode. Dvomov, ali je ventil zaprt ali odprt, ni več, saj lahko preverimo stanje ventila iz notranjosti. Elektro ventil ponuja praktičnost in udobje.

 

Ventil je preprost za montažo, toda čas montaže je odvisen od specifičnosti posameznega vozila ali plovila. Ventil je lahko izpostavljen razmeram, ki običajno kljubujejo podvozju vozila. Idealna namestitev ventila je v dvojnem dnu. Montažo lahko naredi vsak sam ali to prepusti strokovnjakom. V Sloveniji bo možno že konec februarja kupiti in montirati ventil pri 4 največjih trgovcih in serviserjih.

 

Dodatni material za vgradnjo:
oMenjalno stikalno za vklop/izklop
oPritrdilne vezice
oPriključni kabel
oIztočna cev
oReducirni element za večje ali manjše odprtine
EKV je plod slovenskega znanja in je skrbno načrtovan ter izdelan z mislijo na praktičnost uporabe in dolgo življenjsko dobo izdelka. Vanj je vgrajena zaščita pred poškodbami v primeru zmrzali in odpovedjo tesnil. Zaščiten je proti zunanjim vplivom, pred umazanijo in pršečo vodo. EKV standard ima ohišje iz plastike in je nekoliko lažji od modela extreme, ki ima ohišje iz nerjavnega jekla. Izdelek ima 2-letno garancijo.

Ventil je na voljo tudi v različici za ekstremne razmere »EKV extreme« – kljubuje najostrejšim vremenskim razmeram in je namenjen za najzahtevnejše kupce. EKV extreme je v celoti izdelan iz nerjavečega jekla.

 

Tehnični podatki:
Nazivna napetost: 12V DC
Nazivni kratkotrajni tok: 10 A
Premer Ø: 1/1
Navoj: R1
Čas odpiranja/zapiranja ventila: 1 sekunda
Delovanje naprave je zaščiteno z momentno sklopko.
Temperaturno območje varnega delovanja ventila je od +1 °C do +50 °C.