9. februar, 2024
Navigacijska naprava Garmin Camper 1095

Tempo življenja 21. stoletja je presneto hiter. Kakor živimo in delamo, tako tudi preživljamo dopust: hitro in načrtovano. Pri tem nam izdatno pomagajo navigacijske naprave, s katerimi si pomagamo pri brezskrbnem vodenju do cilja. To je še posebej pomembno pri vožnji z avtodomom ali počitniško prikolico, saj je manj možnosti za morebitna obračanja ali popravke smeri. Poleg tega že same zunanje dimenzije vozila pomenijo omejitev na poti – tako hitrostno kot tudi pri izbiri nekaterih cest, mostov ali podvozov.
Prav nihče izmed nas ne načrtuje več dopusta ali aktivnega konca tedna brez navigacijske naprave. V njen spomin trpamo tisoče in tisoče podatkov o bolj ali manj preverjenih lokacijah.

 

 

KRATKA ZGODOVINA GPS

Zametki, ki so seveda vojaški, segajo v zlata šestdeseta leta, ko se je pojavil prvi navigacijski sistem, ki je temeljil na osnovi Dopplerjevega pojava. Ta je poimenovan po avstrijskem fiziku, ki je v prvi polovici devetnajstega stoletja opisal fizikalni pojav, ko zaradi gibajočega vira zvoka ali opazovalca nastane navidezna razlika v valovni dolžini. Pustimo fizikalno ozadje tokrat pri miru in se raje posvetimo prvemu javno dostopnemu sistemu, ki je zaživel konec sedemdesetih, globalno pa je dostopen zadnjega četrt stoletja.
Kratica GPS pomeni Global Positioning System, v naših logih (in z nekoč tako razširjeno vnemo posloveniti vse kar leze in gre) pa bi jo lahko poimenovali sistem za določanje položaja. Danes tako samoumevna napravica, kot je mali »garmin«, kot jo po prvih pri nas dostopnih navigacijskih napravah tudi radi poimenujemo, za pravilno delovanje potrebuje mrežo satelitov, ki objektu nenehno določajo položaj glede na koordinatno mrežo na zemeljski obli. Sateliti naš planet obkrožajo na višini 20 000 kilometrov, za enkraten obhod pa potrebujejo nekaj manj kot dan.

 

Sateliti


Njihove poti so načrtovane tako, da imajo objekti na Zemljinem površju vedno stik vsaj s štirimi do šestimi sateliti, kar pomeni dovolj veliko natančnost za določanje trenutnega položaja objekta. Poleg signala o lokaciji prejme navigacijska naprava tudi točen atomski čas. Natančna lokacija se izračuna iz preseka treh satelitskih signalov (najlažje si to predstavljamo kot presek treh krožnic) in je natančna do treh metrov.
GPS koordinate so lahko zapisane v več različnih formatih:
- kot zapis celega števila z decimalko,
- kot zapis s stopinjami, minutami in sekundami,
- lahko celo kot Gauss‐Kruegerjeve stopinje.
Slovenskim avtodomarjem je že desetletja najbolj pri srcu zapis v decimalni obliki (npr.: N 45,4430 / E 12,3075), ki ga je tudi najlažje narekovati ali vnesti v navigacijsko napravo.

 

 

NAVIGACIJSKE NAPRAVE

Na trgu je na voljo množica različnih navigacijskih naprav, prav vse napravice pa so miniaturni računalniki, ki so zasnovani zato, da uporabniku pomagajo pri orientaciji v prostoru in mu pomagajo do cilja. Poleg tega ponujajo še množico dodatnih funkcij, ki naj bi bile v veselje potnikom v vozilu, denimo predvajanje glasbe ali celo video vsebin, funkcijo potovalnega računalnika, vodiča po interesnih točkah. Omogočajo vnos želenega cilja z naslovom, GPS koordinatami ali iz arhiva shranjenih ciljev. Večina novejših (in dražjih) naprav med vodenjem upošteva realno stanje na cestah, saj dobivajo informacije preko signala TMC.
Glede na izvedbo lahko navigacijske naprave v grobem delimo na:
- prenosne (samostojne) in
- radionavigacije (vgrajene v radijski sprejemnik z zaslonom).
Prenosnih je mnogo vrst in izvedb. Napravo s priseskom preprosto pritrdimo na vetrobransko steklo ali temu namenjeno ploščico na armaturi, vnesemo želeni cilj in se prepustimo vodenju.
Tokrat predstavljamo Garminove navigacijske naprave Camper, ki so povsem prilagojene uporabi v počitniških vozilih.

 

 

PODJETJE GARMIN JE SINONIM ZA NAVIGACIJSKO NAPRAVO


Podjetje Garmin je bilo eno prvih, ki je globalno ponujalo navigacijske naprave, zato se je med uporabniki ime njihove blagovne znamke prijelo kot sinonim za navigacijsko napravo. Ustanovljeno je bilo v Združenih državah Amerike leta 1989, torej pred 35 leti, od leta 2010 pa je sedež podjetja v švicarskem Schaffhausnu. Podjetje se je specializiralo v tehnologiji GPS na področju avtomobilske, letalske in navtične industrije ter prostočasne in športne aktivnosti.
Prvi izdelek Garmina oziroma podjetja ProNav, kakor se je sprva imenovalo, je bila GPS naprava s ceno 2500 dolarjev. Marsikdo se je ob branju prejšnjega stavka začudil ob omembi prvotnega imena. Sprva sta ustanovitelja Gary Burrell in Min H. Kao podjetje poimenovala Pronav, a ga kmalu preimenovala v Garmin, ime, ki je sestavljeno iz prvih treh črk njunih imen. Prva velika stranka podjetja je bila vojska ZDA. Podjetje je hitro rastlo in že v letu 1995 prvič preseglo letnih 100 milijonov dolarjev prometa. Postalo je vodilno na področju GPS naprav, kasneje pa je preraslo še v zelo pomembnega igralca na trgu športnih pripomočkov, predvsem športnih ur in nosljivih naprav. V letu 2022 je podjetje Garmin imelo 4,86 milijarde dolarjev prometa.
Trenutno imajo v svoji raznoliki ponudbi športne ure, najarazličnejše pripomočke za športne aktivnosti (merilnike udarcev pri golfu, laserske daljinomere, trenažerje, …), vzvratne kamere, navigacijske naprave za vozila in navtiko, …
Za nas so najbolj zanimive navigacijske naprave, ki so razvite posebej za uporabo v avtodomih. Na voljo sta dve seriji:
- Camper (cene se pričnejo pri 274,49 EUR)

Garmin Camper (na voljo 3 modeli)
- Tread (cene se pričnejo pri 599,99 EUR)

Garmin Tread


Serija Tread ponuja kopico zelo robustnih naprav, velikosti od 5,5 pa vse do 10 palcev. Omogočajo prikaz vodenja zavoj za zavojem za cestno navigacijo po Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki ter topografske zemljevide za usmerjanje med terensko vožnjo. Vse naprave serije Tread so namensko izdelane za najhujše obremenitve od plošče tiskanega vezja naprej tako, da so odporne tudi proti prahu in ekstremnim temperaturam.

 

 

GARMIN CAMPER

 

Serija Camper ponuja več različnih navigacijskih naprav, najmanjša, namenjena uporabi v vanu oziroma potovalniku ali manjšem kombiju, pa ima zaslon na dotik velikosti 7 palcev. Imenuje se Garmin CamperVan. Že ta vsebuje vsebine Trendy Places, Zeleni vodič podjetja Michelin, vsebine Tripadvisor in Local Spots ter imenik z vnešenimi kampi.
Dražje in bolj sofisticirane naprave serije Camper imajo zaslone na dotik velikosti 7, 8 in 10 palcev, ponujajo pa še boljšo uporabniško izkušnjo. Vrh ponudbe predstavlja naprava Camper 1095, ki jo bomo obširneje predstavili v nadaljevanju.

 

Carmin Camper 795Garmin Camper 895Garmin Camper 1095
Garmin Camper 795Garmin Camper 895Garmin Camper 1095

 

 

 

NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN CAMPER 1095


Prva stvar, ki pade v oči v trenutku, ko odprete paket z navigacijsko napravo Garmin Camper 1095, je njena velikost.

 

Garmin Camper 1095

Zaslon meri “orjaških” 10 palcev oziroma 25,7 centimetrov, ločljivost pa znaša 1280 × 800 slikovnih pik (pikslov). V škatli so še robustni nosilec (vakuumsko prijemalo in magnetni nosilec), samolepilni disk za pritrditev na armaturno ploščo, nosilec za pritrditev z vijaki, kabel USB in polnilnik (12V).
Vgrajena sta senzorja GPS in Galileo. Notranji pomnilnik velikosti 32 GB omogoča dodatno nalaganje kart in posodobitev, dodana pa je tudi reža za kartico mikro SD, ki pa ni priložena. Že serijsko sta naložena zemljevida Evrope in Južne Afrike. Poleg tega kupci navigacijski h naprav Garmin pridobijo brezplačni dostop do prenosa zemljevidov preko programa Garmin Express (Severna in Južna Amerika, Avstralija, Nova Zelandija, Bližnji Vzhod in severni del Afrike).

 

 

ZDRUŽLJIVE NAPRAVE GARMIN

Svojo navigacijsko napravo Garmin Camper lahko združite in s tem razširite njeno uporabnost za naslednjimi Garminovimi napravami:
- Garmin PowerSwitch, ki omogoča pregled in nadzor nad nekaterimi vitalnimi sistemi avtodoma
- slušalke z mikrofonom (za brezskrbno telefoniranje med vožnjo)
- Garminovimi Dash Cam kamerami za nadzor ceste med vožnjo (modeli 47, 57, 67 W in Mini 2)
- brezžično vzvratno kamero BC 50 z nočnim vidom

 

 

PREPROSTA NAMESTITEV

Napravi je priložen močni nosilec, ki omogoča tako namestitev na vetrobransko steklo kot na armaturno ploščo (s priloženim samolepilnim okroglim diskom) kot tudi pritrditev z vijaki. V vsakem primeru je naprava trdno in predvsem čvrsto pritrjena. Magnetni nosilec pa omogoča, da jo lahko kadarkoli snamete z nosilca in vzamete v roko. To pride zelo prav predvsem pri vnašanju cilja ali pri iskanju, saj jo lahko v roke prime katerikoli član posadke.

 

Garmin Camper 1095

 

 

KAJ NAPRAVA NUDI

Zaradi velikosti, boste napravo najlažje uporabljali v avtodomu (tako takšnem s klasično voznikovo kabino kot integrircu) in SUV, za uporabo v manjših osebnih avtomobilih pa bi znala biti celo prevelika. A ravno zaslon, še posebej v kombinaciji z vzvratno kamero (tudi o tej bomo pisali v nadaljevanju), s svojo velikostjo razvaja z odličnim podajanjem vseh informacij, ki jih naprava omogoča. In teh ni malo!
Prva zadeva, ki zelo navduši, je možnost vnosa mer (tako velikosti kot tudi mase) vašega počitniškega vozila. Naprava bo tako dejansko vse poti in napotke prilagajala velikosti vašega vozila in njenim posebnostim. Te mere lahko kadarkoli tudi spremenite (na primer, ko bi na strehi avtodoma peljali še opremo za deskanje ali ko na vlečno kljuko namestite še nosilec koles).
Na velikem zaslonu lahko ob zagonu izbiramo med vodenjem do cilja ali pa samo uporabi zemljevida med vožnjo. Ta nam med vožnjo omogoča spremljanje pokrajine in cestnih povezav tudi brez vodenja. Naprava sproti prejema informacije o dogajanju na cestah ob poti in nas na to sproti opozarja. Prav tako sproti opozarja tudi na morebitne (fiksne) radarske kontrole ob poti. Med vodenjem so na voljo cestna opozorila za strme naklone, ostre ovinke in druge posebnosti. Zelo uporabna je možnost pogleda s satelitskimi posnetki BirdsEye, s katerimi bodo prihodi v kamp preprostejši.

 

Garmin Camper 1095


V imenik naprave je vgrajena kopica naslovov, med drugim:
- predhodno naloženi imenik postajališč in storitev za avtodome ponudnikov ACSI™, Campercontact™ in Trailer’s PARK™, v katerem lahko filtrirate po storitvah, kot so prhe, električni priključki in druge možnosti,
- storitev Tripadvisor za hotele, restavracije in znamenitosti na načrtovani poti ali v bližini cilja. Brez težav poiščite nove trgovine, restavracije in številne druge priljubljene kraje s predhodno naloženimi destinacijami v storitvi Foursquare®,
- predloge za slikovitejše cestne odseke ali bolj pustolovske poti,
- če je kraj vreden obiska, vas bo o tem obvestil prednaloženi zeleni vodič MICHELIN, ki je opremljen s slikami, podrobnimi opisi in ocenami, s pomočjo katerih boste vedeli, ali je znamenitost vredno obiskati,
- program Garmin Drive za preprosto uvažanje in deljenje načrtovanih poti ter deljenje datotek GPX,
- iskanje znamenitosti v bližini.
Naprava omogoča tako upravljanje preko zaslona na dotik kot tudi glasovno. Odzove se na izgovorjene zahteve in vas nato vodi do želene lokacije (glasovna pomoč je na voljo v angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, danščini, švedščini in nizozemščini).
Posodobitve naprave se izvedejo s pomočjo vgrajene brezžične Wi-Fi povezave, ki omogoča preprosto posodabljanje zemljevidov in programske opreme brez računalnika. Navodila na zaslonu vas obvestijo, ko so na voljo nove posodobitve.

 

 

PROSTOROČNO KLICANJE

Vgrajena brezžična tehnologija Bluetooth® omogoča sinhronizacijo združljivega pametnega telefona z napravo Camper 1095, zato lahko kličete, ne da bi morali spustiti volanski obroč. Klicanje deluje zelo dobro, zvok je jasen in glasen.

 

 

VZVRATNA KAMERA GARMIN BC 50

Majhna brezžična vzvratna kamera je na voljo v dveh izvedbah: z nočnim vidom (cena 299,99 EUR) in brez njega (199,99 EUR). Glede na to, da se z avtodomom zelo veliko vozimo tudi ponoči, je odločitev navkljub razliki v ceni očitna. Da, zagotovo trg ponuja tudi mnogo cenejše vzvtatne kamere, ki pa niso združljive z Garminovimi navigacijskimi napravami predvsem pa ne omogočajo kakovostne brezžične povezave z njo ali zaslonom.
Kamero smo namestili na zadek avtodoma Rimor Seal 95 na višini približno 2,40 metra, napajanje pa na testu začasno uredili s prenosno baterijo napetosti 12 voltov. Priloženi kabel mogoča priklop na 12-voltno napajanje kjerkoli v bivalnem delu. Kamera je po našem mnenju ravno zaradi svoje možnosti brezžične povezave z napravo idealna za uporabo v avtodomih in v počitniških prikolicah – tam omogoča preprosto povezavo z vlečnim vozilom, voznik pa ima ves čas pregled nad dogajanjem za počitniško prikolico.

 

Vzvratna kamera Garmin - brezžična

Med vzvratno vožnjo kamera prikaže razločno sliko območja za vozilom na velikem zaslonu navigacijske naprave Garmin Camper, tehnologija NightGlo pa dobro osvetli območje za vozilom v temi.

 

Gramni Camper 1095 s kamero Garmin BC-50

Široko vidno polje zagotavlja celovit pregled nad območjem za vozilom. Še to: zaradi trpežne zasnove lahko kamero brez težav izpostavite zahtevnim razmeram na cesti.