19. december, 2022
Lučke in vonj po kuhanem vinu: decembra božične sanje postanejo resničnost

Najbolj pravljične božične vasi in sejmi v Nemčiji

  • Dresden
  • Seiffen
  • Berlin
  • Schwarzwald
  • Hohenzollern
  • Frankfurt
  • Münster
  • Sankt Wendel
  • Nürnberg


Na vrhovih jelk svetijo zlate luči, v zraku diši po božičnih piškotih in kuhanem vinu, v ušesih pa odzvanjajo božične pesmi. Otroci vsak decembrski dan odprejo novo okence na svojem adventnem koledarju. Prava poslastica za stare in mlade pa so božični sejmi, ki nas s praznično okrašenimi stojnicami vabijo na obisk v skoraj vsakem kraju. Ko vas zgrabi lakota, si lahko privoščite medenjake, kandirana jabolka, božični sadni kruh in slastne pečene kostanje. Kot božični okraski ali darila za bližnje so na voljo rezbarije iz lesa, čudovite steklene krogle in ročno izdelana unikatna dela regionalnih umetnikov. Zunaj božičnih vasi vas čaka tudi drugačno zimsko veselje: sprehodi po snegu, pohodi z baklami in srednjeveški božični sejmi, na katerih si lahko pri delu ogledate tradicionalne kovače, tkalce in usnjarje.

 


DRESDEN

Starodavna tradicija: rezbarije in moravske zvezde

Dresdenski Striezelmarkt je najstarejši dokumentiran božični sejem v Nemčiji. Vse od leta 1434 obiskovalci v adventnem času prihajajo na Altmarkt, da uživajo v romantičnem prazničnem vzdušju in božičnih dobrotah. Zlasti priljubljene so stojnice z regionalnimi izdelki, denimo lesenimi rezbarijami iz Češkega rudogorja (Erzgebirge), lužiškimi modrimi potiskanimi tkaninami in moravskimi zvezdami. Pogled pritegne tudi ogromna rudogorska stopničasta piramida, v luči katere si lahko privoščite kos izvirnega dresdenskega božičnega kolača christstollen.

 

 

SEIFFEN

Ljudska umetnost iz Češkega rudogorja: Božič, ki traja vse leto
 

Ko bi lahko božič trajal vse leto! V vasici igrač Seiffen, ki leži v osrčju Češkega rudogorja, se te otroške sanje uresničijo. Tu vse leto prodajajo božične piramide, figure Hrestača, angelčke, svečnike »schwibboge« in kadeče možičke »räuchermänner« ročne izdelave. Obrt prehaja in se plemeniti iz generacije v generacijo. V adventnem času se zdraviliško mestece Seiffen odene v praznične barve, za obiskovalce se odpre božični sejem, v tamkajšnji cerkvi, ki je priljubljen motiv rudogorske ljudske umetnosti, pa začnejo igrati žive jaslice.

 

 

BERLIN

Zgodovinski ali multikulti? Berlin je oboje in še marsikaj vmes

Berlin je mesto mnogoterih obrazov. To se odraža tudi v tem, da v nemški prestolnici najdemo več kot 50 božičnih sejmov. Vsak ima svoje posebnosti, vsi pa imajo nekaj skupnega: odvijajo se v skladu s protikoronskimi ukrepi, ki bodo poskrbeli, da se boste prazničnemu vzdušju lahko prepustili varno in brez skrbi. Pa pojdimo na božični potep po mestu – ta je lahko zgodovinski, užitkarski ali pa, čisto po berlinsko, »multikulti«. Na obisk tako vabijo tradicionalni božični sejem v Spandauu, kraljevi v Charlottenburgu, urbani pri rdeči mestni hiši (Rotes Rathaus), nostalgični v Rixdorfu in mnogi drugi.

 

V božičnem času je ves Berlin okrašen z lučkami. Če greste decembra v prestolnici po nakupih, na sprehod ali raziskovat, vas bo na skoraj vsakem koraku spremljala praznična okrasitev. Med glavnimi zanimivostmi so svetleče božično drevo pred Brandenburškimi vrati, z lučkami okrašeni bulvar Unter den Linden in sijoče zvezde v Lichtenbergu, ki četrt preobrazijo v zimsko pravljico. Čaroben je tudi Christmas Garden Berlin, božični vrt v berlinskem botaničnem vrtu, ki se ponaša s svetlobnimi instalacijami in Drevesom želja, na katerega okrašene veje lahko tudi sami obesite svoje pisemce.


BREITNAU
Čarobna kulisa kot iz filma

V skrivnostni soteski v Schwarzwaldu leži močno zasnežena in praznično osvetljena vasica, nad katero se pne veličasten 40 metrov visok kamnit viadukt, ovit v rahle meglice. Ko se boste sprehajali po božičnem sejmu v soteski Ravenne, boste mislili, da ste se znašli v nostalgičnem filmu. Ob božični glasbi in tradicionalno okrašenih lesenih kočah je vzdušje res čarobno. Stojnice ponujajo izvirne ročne izdelke in unikatne umetnine iz regije ter sladke in slane schwarzwaldske specialitete.

 

 

BISINGEN

Božični duh v pravljičnem gradu


Grad Hohenzollern, pravljični grad na robu Švabskih Alp, je v božičnem času še bolj čaroben. Impozantna trdnjava na Zollerbergu se takrat odene v božične lučke in okraske, tako da se njeni obiskovalci lahko sprehodijo po prazničnih kraljevskih sobanah. V gradu Schwetzingen pa vas čaka romantična zimska pravljica. V adventnem času svetlobni umetniki nekdanji dom volilnega kneza in grajski vrt preobrazijo v božično čudežno deželo. Pester prireditveni program, stojnice z unikatnimi izdelki in raznolika kulinarična ponudba na trg pred gradom ob treh adventnih koncih tedna privabijo številne obiskovalce od blizu in daleč.

 

 

FRANKFURT

Medenjakova srca in mali »bethmännchen« pri Römerju

Frankfurtski božični sejem z bogato okrašenim božičnim drevesom pred znamenito stavbo Römer je eden najbolj priljubljenih sejmov v Nemčiji. Ko na ulicah odzvanja pesem Jingle Bells, se odrasli v debelih bundah in otroci s pisanimi kapami veselijo praznično okrašenih stojnic z ročnimi izdelki in dobrotami, kot so medenjaki, praženi mandlji in značilne frankfurtske marcipanove tortice bethmännchen. Zgodovina tega božičnega spektakla, ki se je včasih imenoval Christkindchesmarkt (v prevodu Jezuščkov sejem), sega v srednji vek. Obiščete lahko tudi tradicionalni božični sejem na bližnjem gradu Ronneburg, kjer lahko pri delu opazujete tradicionalne pihalce stekla, usnjarje in zeliščarke.

 

 

 

 


MÜNSTER

Gotska kulisa z zvezdnatim nebom iz lučk in pravljičnim sprehodom

Čudovito kuliso za božični sejem ponuja tudi Münster s starim mestnim jedrom in edinstveno mestno hišo v gotskem slogu. Tamkajšnji sejmi so številni in razpršeni po vsem mestu. Najstarejši in največji se ponaša z otroškim vrtiljakom, tradicionalno stojnico s klobasami ter ogromnim zvezdnatim nebom iz lučk, ki se razprostira čez trg in notranje dvorišče mestne hiše. Priljubljen je tudi božični sejem Aegidii. Obiskovalce pritegnejo veličastne jaslice, napev zvoncev, ki se odvije vsakih 30 minut, in šest metrov visoka lesena piramida. Za otroke organizirajo pravljične sprehode, na katerih dobijo posebno nalogo: najti morajo sedem pravljičnih likov – od Rdeče kapice do Sneguljčice – nato pa jih čaka nagrada.

 

SANKT WENDEL
Sankt Wendel obiskovalce navdušuje z Gozdom škratov in pravim snegom

Čarovniki, žonglerji in dvorni norčki na srednjeveškem božičnem sejmu s svojimi šalami in točkami zabavajo obiskovalce, kot so jih že v davnih časih. Posarsko mestece Sankt Wendel z znamenito poznogotsko baziliko sv. Vendelina je v božičnem času še bolj čarobno. Poleg božične piramide in jaslic si lahko ogledate ognjeni ples, se sprehodite po Gozdu škratov in spustite po pobočjih sankališča s pravim alpskim snegom. Ko na ulici srečate še svetega Miklavža z jelenčkom Rudolfom, je božično vzdušje popolno.

 

 

 

NÜRNBERG

Nürnberški Jezušček vabi na obisk

V Nürnbergu se v petek pred prvo adventno nedeljo vsako leto zgodi isto. Točno ob 17.30 se ugasnejo luči okoli glavnega trga in vse oči se uprajo v kor cerkve Frauenkirche. Na njem stoji Jezušček s svetlimi kodri in v zlati obleki, ki nürnberški sejem Christkindlesmarkt odpre z besedami: »Jezušček vas vabi na svoj sejem, na katerem je dobrodošel vsakdo, ki ga obišče.« Na praznično osvetljenih lesenih stojnicah ponujajo dobrote, kot so nürnberški medenjaki, pečene klobase in opojno dišeče kuhano vino. Če iščete tradicionalna darila, lahko izbirate med raznolikimi zlatimi angeli, lesenimi hrestači, jaslicami in ročno izdelanimi božičnimi okraski.


Lepe božične praznike in naj se vam v novem letu uresničijo sanje, izpolnijo želje in naj vas navduši počitniška dežela Nemčija. Veliko zdravja, smeha, radosti, prijetnih trenutkov in obilo zadovoljstva vam želi Nemška turistična organizacija.

 

SREČNO 2023!