24. maj, 2023
Nemške znamenitosti s seznama svetovne dediščine UNESCO

Da je Nemčija počitniški cilj mnogih Slovencev, pove dejstvo, da smo samo v letu 2022 ustvarili 426 506 nočitev, kar je skoraj 30 odstotkov več kot v letu 2021. Nemčija niso samo čudovita mesta, jezera, gore ali doline, pa tudi zabaviščni parki ne. Nemčija ponuja še mnogo več, tokrat pa vas vabimo k obisku nemških znamenitosti s seznama svetovne dediščine UNESCO. Kar 51 jih je!


Seznam svetovne dediščine UNESCO zajema območja, objekte in nesnovno dediščino, ki so pod zaščito organizacije UNESCO. Znamenitosti na predlog posameznih držav ali skupnih nominacij več držav po številnih strokovnih preverjanjih, posebej strokovne organizacije ICOMOS, obravnava mednarodni Svetovni program dediščine (World Heritage Programme) pod upravo Odbora za svetovno dediščino (World Heritage Committee). Odbor zastopa 21 držav, ki jih za štiriletni mandat izvoli generalna skupščina.
Najstarejši seznam zajema nepremično kulturno in naravno dediščino, dopolnjujejo ga vse od leta 1978, na prvem seznamu pa je bilo ducat območij. Lani je bilo na seznamu 1157 znamenitosti kulturne in naravne dediščine, od tega 43 mešanih, nahajale pa so se v 167 državah sveta. Največ jih je v Evropi, od tega v Nemčiji kar 51.


51 nemških znamenitosti s seznama UNESCO je razdeljenih v sedem skupin:
-Palače in gradovi
-Kulturna dediščina
-Narava in vrtovi
-Industrijska dediščina
-Arhitektura in oblikovanje
-Cerkve in samostani
-Zgodovinska mestna jedra

 


PALAČE IN GRADOVI

Grad Augustusburg in lovski dvorec Falkenlust, Brühl

V malem mestecu Brühl v Porenju stojita grad in lovski dvorec, ki sta čudovit primer nemškega rokokoja, med njima pa se raztezajo baročni vrtovi.
www.shlossbruehl.de

 

 

Palače in parki Potsdama in Berlina

Potsdamske palače iz 18. stoletja so svojevrsten kulturni biser (na primer Sanssouci), vse od leta 1990 pa tvorijo pravljično celoto skupaj z lepotami bližnjega Berlina.
www.spsg.de

 

 

Grad Wartburg
Tisočletni grad je ena od najlepše ohranjenih srednjeveških utrdb v Nemčiji in velja za enega najpomembnejših nemških gradov.
www.wartburg.de

 

 

Palača v Würzburgu
Med letoma 1720 in 1744 zgrajeno palačo obkrožajo čudoviti vrtovi, palača pa je ena najlepših evropskih kraljevih palač. Tudi mesto Würzburg je vredno obiska in ogleda, med znamenitostmi pa izstopa trajnostno naravnana blagovna hiša Zukunfthaus.
www.residenz-wuerzburg.de

 

 

KULTURNA DEDIŠČINA

Muzejski otok v Berlinu
Edinstveni skupek galerij in muzejev na Muzejskem otoku v Berlinu domuje v petih templjem podobnih stavbah. Zbirke obsegajo šest tisočletij zgodovine.
www.visitberlin.de


 

Jame in ledenodobna umetnost v Švabski Juri
Pred 35 do 40 tisoč leti so naši predniki uživali v šestih jamah v Švabski Juri in za seboj pustili edinstvena pričevanja o svojem življenju. Tu so ohranjena najstarejša umetniška dela in glasbila. Skozi regijo teče tudi 70 kilometrov dolga kolesarska pot, ki povezuje jame.
www.swabianalb.info

 


Klasični Weimar
Stoletja je bil Weimar v Turingiji središče intelektualnega življenja v Nemčiji, med drugimi so tu živeli in ustvarjali Goethe, Schiller in Herder.
www.weimar.de

 

 

Donavski limes
600 kilometrov dolga meja nekdanjega Rimskega imperija sledi reki Donavi z dolnje Bavarske skozi Avstrijo vse do meje s Slovaško. Stoletja so rimski vojščaki stražili to vodno mejo, danes pa lahko ob nekdanji meji občudujemo ostanke legionarskih taborov, utrdb in naselij.
www.bavaria.travel

 

 

Meje Rimskega imperija
Eden od najmogočnejših rimskih arheoloških spomenikov v Evropi se razteza med rekama Ren in Donava v dolžini 550 kilometrov, še danes pa so vidne utrdbe, obrambni stolpi, obzidja in ograde, ki so ščitile Rimski imperij pred vdori Barbarov.
www.worldheritagegermany.com

 

Rimski obmejni zid med Bonnom in Xantnom
Mesta Remagen, Bonn, Köln, Neuss, Krefeld in Xanten so obstajala že pred dva tisoč leti, povezuje pa jih severni obrambni zid, katerega ostanki so vidni še danes. Zid se je vil vzdolž reke Ren, Rimljane pa je branil pred vpadi iz sosednje Germanie.
www.nrw-tourism.com

 

 

Po sledeh Martina Luthra v Eislebnu in Wittembergu
500 let po pričetku reformacije in začetku moderne ere lahko v Eislebnu in Wittembergu podoživite tisti čas. V obeh mestih boste našli Luthrove sledi: od hiše, kjer je bil rojen, pa do cerkve, na katere vrata je nabil svojih 95 tez.
www.luther-land.com

 

 

Operna hiša v Bayreuthu
Najlepša baročna operna hiša v Evropi se ponaša z dih jemajočo notranjostjo, pod načrte pa sta se podpisala slavna arhitekta gledališč Gieseppe Gailli-Bibiena in njegov sin. Še dandanes je operna hiša v Bayreuthu dom izbranim opernim predstavam, obiskovalce pa navduši z izjemno akustiko in izbranim arhitekturnim okrasjem.
www.bayreuth-tourismus.de

 

 

Prazgodovinska kolišča v Alpah
Devet kolišč se nahaja na bregovih Bodenskega jezera, še devet na gornjem Švabskem, južno od mesta Augsburg in ob jezeru Starnberg. Skupaj s 93 drugimi kolišči po sosednjih državah, tudi v Sloveniji, tvorijo nemo pričo življenja pred več kot sedem tisoč leti.
www.tourism-bw.com

 

 

Trier
Rimski spomeniki, med njimi so najpomembnejša Črna vrata, in katedrala Naše Gospe so razlog, da je leta 16 pred Kristusom ustanovljeno mesto, nekoč Augusta Treverorum, danes pa Trier, uvrščeno na seznam kulturne dediščine Unesca. Mesto ob reki Mozeli je tudi živahni turistični cilj.
www.trier-info.de

 

 

Judovska dediščina v Speyerju, Wormsu in Mainzu (ShUM)
Stavbe in pokopališča treh mest so preživele priče judovskega življenja v Nemčiji in Evropi. Pred tisoč leti so tu judovski učenjaki spisali liturgije in molitve, ki so v uporabi še danes. Judenhof v Speyerju, sinagoga v Wormsu in pokopališče Heiliger Sand v Mainzu so spomenik in memorial v enem.
www.schumstaedte.de

 


Arheološki mejni kompleks Hedeby in Danevirke
Ta mejni kompleks v zvezni deželi Schleswig-Holstein je bil v času med 9. in 11. stoletjem pomebno središče vikingov v tem delu Evrope in pomembno trgovsko središče. Celotno območje je danes zavarovano kot naravni rezervat, tu pa živi veliko zavarovanih rastlinskih vrst.
www.haithabu-danewerk.de

 

 

Mestna hiša in spomenik Rolandu v Bremnu
Čudovita fasada mestne hiše je primer renesančne arhitekture, tipične za sever Nemčije. Spomenik Rolandu pa je mestni spomenik svobodi, ki še danes priča o ponosnih prebivalcih tega mesta.
www.bremen.eu

 

 

NARAVA IN VRTOVI

Vrtno kraljestvo v Dessau-Wörlitz
Prvi parkovni nasad v angleškem stilu v celinskem delu Evrope je bil urejen v 18. stoletju. Vrt v Dessau-Wörlitz združuje oblikovanje vrtov in parkov z arhitekturo v popolno harmonično celoto. Znotraj območja Dessau-Wörlitz so dvorci, več kot sto različnih stavb in množica vrtov, ki se raztezajo na skupaj več kot 140 kvadratnih kilometrih.
www.gartenreich.de

 

 

Starodavni bukovi gozdovi
To so resnično prvotni prebivalci Evrope. Brez človeškega vmešavanja, bi bukovi gozdovi pokrivali velik del celinske Evrope. Danes se neokrnjeni bukovi gozdovi le še v Nemčiji, množica poti in stez pa obiskovalcem omogoča, da se potopijo vanje in vsrkajo edinstvenost teh starodavnih prebivalcev Evrope.
www.worldheritagegermany.com

 

 

Nahajališče fosilov Messel
Več kot 40 tisoč so jih našli v predelu Messel. Fosilnih ostankov davnih prebivalcev našega planeta, namreč. Gre za skelete živali, ki so lomastila po tem koncu Nemčije pred 47 milijoni let, tu pa se nahaja tudi geološki in naravni park Bergstrasse Odenwald.

www.worldheritagegermany.com

 

 

Park Muskau
Princ Herman von Pückler-Muskau je bil boem, popotnik, pisec in vrtnar, med njegovimi stvaritvami pa je tudi park Muskau, ki se razprostira na 830 hektarjih, sestavlja pa ga vrsta manjših parkov na obeh straneh nemško-poljske meje.
www.muskauer-park-de

 

 

Vadensko morje
11 tisoč kvadratnih kilometrov veliko območje v Severnem morju (velikosti več kot pol Slovenije!) je edinstven življenjski prostor množici živih bitij – rastlin in živali – privlači pa z veliko razliko med plimo in oseko in možnostjo sprehoda po morskem dnu.
www.waddensea-worldheritage.org

 

 

Srednji Ren
Dolina Rena, ki se prične pri krajih Bingen in Rüdesheim, in se vije vse do Koblenza, velja za eno najlepših rečnih dolin v Evropi, sloviti Rheinschleiffe pa za enega najlepših in največkrat fotografiranih rečnih okljukov. Pokrajina je poznana tudi po odličnem vinu.
www.worldheritagegermany.com

 

 

Park Wilhelmshöhe
Park Wilhelmshöhe se nahaja v bližini mesta Kassel, znanega po prireditvi Dokumenta, nahaja pa se na kar 240 hektarjih. Park je oblikovan v angleškem slogu, v središču pa leži palača Wilhelmshöhe. Vode v fontanah in vodometih ne poganjajo črpalke, temveč teče izključno z izkoriščanjem zakonov fizike (vodni padec).
www.museum-kassel.de

 

 

TEHNIČNA IN INDUSTRIJSKA DEDIŠČINA

Rudniki Rammelsberg, zgodovinsko mestece Goslar in vodovodno omrežje Oberharz
Priče nemškega industrijskega razvoja so več kot tisoč let stari rudniki Rammelsberg na obrobju starodavnega mesteca Goslar. Tu so stoletja dolgo kopali baker, svinec in cink, energijo za delovanje rudnika pa je zagotavljalo vodovodno omrežje Oberharz, prvo te vrste na svetu. Gre za biser tehnične dediščine.
www.harzinfo.de

 

 

Rudarsko območje Erzgebirge in Krušnohori
Rudniki in predori, talilnice rude, zgodovinska rudarska mesta in tipični rudniški ostanki so značilni za področje Erzgebirge ali po naše Rudogorje. Rudarsko regijo sestavlja 22 območij, od katerih jih je 17 v Nemčiji, pet pa na Češkem.
www.erzgebirge-tourismus.de

 

 

Vodovodno omrežje mesta Augsburg
Že leta 1545 so se v Augsburgu, mestecu na Bavarskem, zavedali pomena čiste pitne vode. Zgradili so inovativni in neodvisni vodovodni sistem, prvi na svetu, ki še danes predstavlja tehnološko čudo. 530 mostov povezuje sistem cevi, vodne stolpe, monumentalne fontane in najstarejši vodovodni sistem v osrednji Evropi.
www.wassersystem-augsburg.de

 

 

Železarna v Völklingenu
Železarna v Völklingenu je edina še delujoča železarna iz zlatega obdobja jeklarske in železarske industrije na svetu. Leta 1994 je ta industrijski kompleks, ki meri skorajda 600 tisoč kvadratnih metrov postal prvi industrijski kompleks na seznamu tehnične dediščine UNESCO.
www.voelklinger-huette.org

 

 

Premogovnik Zollverein v Essnu
Tistih dni je bil jašek XIII premogovnika Zollverein v Essnu najsodobnejši in največji na svetu. Danes velja s svojimi pod vplivom Bauhausa zgrajenimi objekti za vrhunec sodone industrijske arhitekture, v njem pa je urejen kulturno-umetniški center.
www.zollverein.de

 

 

ARHITEKTURA IN OBLIKOVANJE

Bauhaus v Weimarju, Deassu in Bernau
Umetniška šola Bauhaus je prenovila umetniško in arhitekturno razmišljanje in delo v začetku 20. stoletja, danes pa stavbe v mestih Weimar, Dessau in Bernau skupaj z muzeji in razstavami ponujajo vpogled v gibanje. Tudi tu je mobilnost podrejena trajnosti – kraje lahko obiščete z vlakom, avtobusom, s sposojenim kolesom ali pa se popeljete z ladjicami.
www.bauhaus-dessau.de

 


Modernistična naselja v Berlinu
Med letoma 1913 in 1934 so v Berlinu postavili vrsto modernistično zasnovanih naselij. Kar šest jih je bilo, vsa po vrsti pa so nudila svetlobo, zrak in obilo sonca, kar je bilo tedaj pravo nasprotje obstoječim zgradbam. S svojimi čistimi potezami so pomembno vplivale na razvoj arhitekture 20. stoletja.
www.visitberlin.de

 

 

Darmstadt Mathildenhöhe – zibelka gibanja Bauhaus
Poročni stolp, hiša Studio, Labodje jezero – na Mathildenhöhe v Darmstadtu lahko še dandanes vsrkate duh novega začetka. Med letoma 1901 in 1914 je ta umetniška kolonija bila najpomembnejše središče umetnosti in arhitekture v Evropi in na svetu.
www.darmstadt-tourismus.de

 

 

Tovarna Fagus v Alfeldu
Tovarno so postavili leta 1911 po načrtih Adolfa Meyerja in Walterja Gropiusa, zvezdniškega arhitekta šole Bauhaus. Poslopje je prva modernistična stavba sloga Neues Bauen, za katerega so značilne velike steklene površine, fasada iz jekla in preko oglov »potegnjena« velika okna.
www.fagus-werk.de


 

Le Corbusier v Stuttgartu
Leta 1927 postavljeni poslopji svetovno znanega arhitekta Le Corbusierja že skoraj stoletje predstavljata stavbo 21. stoletja. Obe hiši sta lepo vidni s severne panoramske poti v Stuttgartu, ki je dolga nekaj manj kot 10 kilometrov in objema hrib Killesberg, Bismarckov stolp in področje Feuerbacher Heide.
www.weissenhofmuseum.de

 

 

Tri velika nemška zdravilišča
Baden-Baden, Dad Ems in Bad Kissingen so od leta 2021 na seznamu UNESCO zaradi imenitne arhitekture, saj so zdravilišča poslopja grajena kot dvorci, z marmornimi avlami, čudovitimi vrtovi z belimi klopmi in fontanami. Vsa tri zdravilišča so del vpisa »Najpomembnejši zdraviliški kraji«, ki združuje kraje po vsej Evropi.
www.tourismus-bw.de

 


CERKVE IN SAMOSTANI


Katedrala v Aachnu
Zgrajena v letih 790 do 800, katedrala v Aachnu predstavlja pomembno delo v sakralni arhitekturi, hkrati pa gre za kraj, kjer so 600 let kronali nemške kralje (31) in kraljice (12). Tu je pokopan tudi Karel Veliki, ki je umrl leta 814.
www.aachen-tourismus.de

 


Benediktinski samostan v mestecu Corvey
Nekdanji samostan z več kot 1200-letno zgodovino predstavlja pomembni del nemške sakralne tradicije. Na seznam UNESCO je bil samostan sprejet leta 2014, kot 39. lokacija v Nemčiji.
www.nrw.tourism.de

 

 

Katedrala v Kölnu
Na mestu katedrale je prva cerkev stala že v 4. stoletju. Leta 1248 pa so pričeli z gradnjo ene najlepših in največjih katedral vseh časov, ki so jo dokončali šele 6 stoletij kasneje, leta 1880. Ob zaključku gradnje je veljala za najvišjo stavbo na svetu. Gre za enega svetovnih biserov gotske arhitekture.
www.koelner-dom.de

 

 

Opatija Lorsch
Kraljeva dvorana opatije Lorsch je lep primer romansko-karolinške arhitekture, zgrajena pa je bila verjetno v 9. stoletju. Nahaja se 10 kilometrov vzhodno od mesta Worms.
www.worldheritagegermany.com

 

 

Samostan Maulbronn
Več kot štiri stoletja so menihi gradili samostanski kompleks v Maulbronnu. Nekdanji cisterjanski samostan se nahaja med Stuttgartom in Heidelbergom in predstavlja čudovit primer srednjeveške arhitekture. Schwarzwaldska samostanska pot se prične v Maulbronnu in vodi vse do samostanov Hirsau, Reuthin in Alpirsbach.
www.kloster-maulbronn.de

 

 

Otok Reichenau
Otok Reichenau je svetovno znani del Bodenskega jezera, poznan pa je po čudovito ohranjenem benediktinskem samostanu s tremi romanskimi cerkvami iz obdobja med 9. in 11. stoletjem. Ustanovljen je bil leta 724.
www.constance-lake-constance.com

 

 

Katedrala v Naumburgu
Temeljni kamen katedrale sv. Petra in Pavla v Naumburgu je bil postavljen leta 1028, dokončana pa je bila v 13. stoletju. Obkroža jo park s stoletnimi drevesi. Katedrala bo čez pet let praznovala tisočletnico.
www.naumburger-dom.de

 

 

Katedrala v Speyerju
Kraljevska katedrala v Speyerju, nekoč poznana tudi kot katedrala svete Marije in svetega Štefana, je vidna že od daleč. Postavljena je na tlorisu latinskega križa in velja za eno največjih in najpomembnejših nemških romanskih stavb. V neposredni bližini je urejena Schattenweg, pot s senčnimi trgi, hladnimi oazami in pitniki, ki povezuje znamenitosti mesta Speyer.
www.speyer.de

 


Cerkvena arhitektura v Hildesheimu
Katedrala svete Marije in cerkev svetega Mihaela v Hildesheimu nedaleč od Hannovra sta primera zgodnje romanske arhitekture. Obe stavbi predstavljata vrhunec sakralne umetnosti Svetorimskega cesarstva, mesto Hildesheim pa je poznano kot mesto pravične trgovine z množico trgovin z rabljenimi oblačili, trgovin z nepakiranimi izdelki in s številnimi kavarnicami.
www.hildesheim-tourismus.de

 

 

Romarska cerkev Wieskirche
Romarska cerkev tik pod vznožjem alpskih vršacev na južnem Bavarskem, na meji med pokrajinama Zgornja Bavarska in Allgäu, je odličen primer bavarske rokokojske arhitekture. Več kot milijon obiskovalcev se letno zgrne vanjo, ne samo k mašam, temveč tudi na koncerte ali pa oglede čudovite notranjosti .
www.muenchen.de

 


ZGODOVINSKA MESTNA JEDRA

Bamberg
Bamberg je bil skoraj tisoč let središče vladarske in škofovske oblasti, zato so ga mnogi imenovali Frankovski Rim. Mesto stoji na sedmerih gričih )še ena podobnost!), obkroža pa ga čudovito podeželje. V bližini so trije prestižni proizvajalci avtodomov: Morelo, Phoenix in Concorde.
www.bamberg.info

 

 

Quedlinburg
Nekoč pomembno srednjeveško mesto danes leži na idilični romanski poti. V mestu je več kot 1300 hiš zgrajenih v tehniki predalčne gradnje, kar pomeni da se boste tu nagledali pisanih fasad z lesenimi bruni. Poleg srednjeveškega jedra je del mesta zgrajen v slogu arhitekture art nouveau.
www.quedlinburg.de

 

 

Lübeck
Eno izmed hanseatskih mest, Lübeck, je bilo ustanovljeno leta 1143 kot prvo »zahodnjaško« mesto na obali Baltskega morja. Srednjeveško jedro je eden najlepših primerov gotske opečne arhitekture in priča o pomembnosti tega nekdanjega mednarodnega trgovskega središča.
www.visit-luebeck.com

 

 

Stralsund in Wismar
Bogastvo in veličina hanseatskih mest 14. stoletja je najlepše vidna v središčih Stralsunda in Wismarja. Obe mesti imata še vedno nespremenjeni srednjeveški jedri, z ohranjeno arhitekturno dediščino gotske opečne arhitekture. V Stralsundu se nahaja Nemški pomorski muzej, ki je največja znanstvena ustanova v severni Nemčiji.
www-wismar-stralsund.de

 

 

Regensburg
Nekdanje mesto vladarjev in kraljev ponuja vpogled v več kot dvatisočletno zgodovino kraja. Središče ima več kot 1500 stavb, od katerih jih je 984 del starega mesta Stadtamhof, ki je od leta 2006 vpisano na seznam UNESCO.
www.tourismus-regensburg.de

 

 

Speicherstadt in Kontorhaus v Hamburgu
Zgodovinska predela Hamburga Speicherstadt in Kontorhaus z znamenito Chilehaus sta sinonim za gospodarski vzpon Hamburga kot globalnega trgovskega središča in tudi danes ostajata precej živahna dela mesta, ki sta uspela skozi stoletja ohraniti svojo edinstvenost in ohranila prvotno podobo.
www.hamburg-travel.com