15. julij, 2022
Nemška riviera

Ob pogledu na nepregledne kolone nemških turistov, ki se vozijo proti Jadranu, bi človek pomislil, da Nemčija morda nima morja. A temu ni tako, nemška morska obala, ki jo oblivata Severno morje (Nordsee) in Baltsko morje (Ostsee) je dolga preko 2500 kilometrov (za primerjavo, hrvaška obala je brez otokov dolga 1777 kilometrov, skupaj z otoki pa nekaj manj kot šest tisoč). Vabimo vas v najlepše kraje Nemške riviere.

Obisk morskih krajev na severu Nemčije priporočamo v toplejših mesecih, saj je v hladnem delu leta ta del planeta precej siv in turoben kraj. Zime so ostre, mrzli veter, ki pridivja z Baltika, pa reže do kosti. Spomladi in poleti pa se pokrajina odene v čudovite odtenke zelene in rumene, polja valovijo, mesteca, ki jih je ob poti neskončno mnogo, pa kar vabijo, da jih obiščemo. Da avtodomarje povsod pozdravijo urejena postajališča, je le še češnjica na vrhu torte! Naše potepanje pričnemo na zahodu Nemčije in se počasi, kakor nam čas dopušča, pomikamo proti vzhodu.
Obala Severnega morja se »vleče« od Vzhodnih Frizijskih otokov (Ostfriesischen Inseln) do velemesta Hamburg in mondenega otoka Sylt, vzhodna in baltska obala pa se pričneta pri Flensburgu in se končata na meji s Poljsko.

 


STRANDKORB

Za rojstni kraj »Strandkorba« (malce neposrečen prevod bi se lahko glasil plažna košara), tradicionalnega severnonemškega plažnega ležalnika, velja letoviški kraj Warnemünde. Gre za zelo razširjeno obliko uživanja na plaži, strandkorbe pa lahko na plaži najamete ali celo kupite svojega v kateri od specializiranih trgovin.

Strandkorb - Nemška riviera

Na enem od specializiranih sejmov karavaninga sem lani že srečal precej velik razstavni prostor enega od proizvajalcev, cene pa so vse prej kot »ležalniške« …

 

 

WATTWANDERUNG

Za zahodni del obale je značilna velika razlika med plimo in oseko, ki ponuja edinstveno izkušnjo sprehoda po morskem dnu t.i. Wattwanderung. Gre za organizirano pohodništvo po označenih poteh v družbi vodiča. Najbolj priljubljene poti so na Vzhodnih Frizijskih otokih, v Cuxhavnu (to sem »preizkusil tudi sam in se navdušil), Dägebull in druge. Kakor hitro morje odteče, se tudi vrne, zato se sami ne smemo odpravljati na pot, velikokrat pa lahko ponagaja tudi vreme, saj je Severno morje poznano po gosti megli.

 


LÜTETSBURG

Lütetsburg vas pričakuje v severni vzhodni Friziji. Le osem kilometrov južno od obale Severnega morja v okrožju Aurich boste odkrili tako znani grad Lütetsburg z edinstvenim grajskim parkom. Očarljiv sijaj cvetja in veličastnih drevoredov zaznamuje park gradu Lütetsburg, ki je bil urejen v zgodnjem romantičnem slogu in je največji zasebni angleški krajinski vrt v severni Nemčiji. Popotnike privablja na dolge sprehode v pomirjujočo tišino, daleč od hrupa vsakdana. Do Lütetsburga in razburljivih znamenitosti se zlahka pripeljete tako z avtodomom kot počitniško prikolico, ljubitelji tradicije pa tudi z muzejsko železnico. A ni samo grad magnet za obiskovalce! Plaža Norddeich je oddaljena le nekaj kilometrov in vabi na dolge kopalne dni v sončnem vremenu!

 

 

CUXHAVEN

Naj bodo zelene travnate plaže ali dolge bele peščene plaže, lagoden dan v ležalniku ali sprehod skozi mesto: Cuxhaven ponuja za vsakogar nekaj! Zaradi lege na idilični obali Severnega morja in reke Elbe je najsevernejše mesto Spodnje Saške priljubljena počitniška destinacija. Prijetno pristaniško mesto je znano predvsem po sprostitvi in zdravju: osvežujoč morski vetrič boža vaše bronhije, sprehod po Waddenskem morju pa zagotavlja prijetno sprostitev. Posebnost Cuxhavna: nenavadno topla temperatura vode, ki jo povzročajo oceanski tokovi v morju. Veselite se kopanja v poživljajoči slani vodi in poležavanja na plaži v znamenitih ležalnih košarah Strandkorb. V Cuxhavnu si lahko opazovalci ogledajo in doživijo tudi marsikaj: ladijski promet na Elbi vam ponuja edinstvene priložnosti, da ste zelo blizu veličastnim križarkam in mogočnim kontejnerskim ladjam, še posebej priljubljen je pogled z razgledne ploščadi »Alte Liebe«. Še bonbonček: leseni svetilnik Kugelbake že več kot 200 let kaže barkam pravo pot.

 


SANKT PETER-ORDING

Sipine, pesek in morje: Sprehodite se po skoraj dvanajst kilometrov dolgi plaži priljubljenega obmorskega letovišča in se nadihajte svežega morskega zraka. Posebna destinacija tukaj so meter visoke hiše na kolih, ki že več kot 100 let oblikujejo plažo Sankt Peter-Ording. Enako priljubljeni so tudi izleti v Dünen-Therme ali na enega najbolj znanih nemških svetilnikov – svetilnik Westerhever, ki obljublja edinstven razgled!
Če želite doživeti pohode po Waddenskem morju: poleg dobro znanih destinacij, kot so Husum, Sankt Peter-Ording in Cuxhaven, obstajajo tudi idilični otoki. Sem spada tudi otok Neuwerk, približno petnajst kilometrov od Cuxhavna. Spada pod zaščito Unesca in je ob lepem vremenu viden celo s celine. Drugi idilični in zeleni otok s sproščenim vzdušjem boste našli zahodno od mesta Husum. Tam leži močvirni otok Nordstrand, ki s svojo nedotaknjeno naravo vabi na umirjen dopust.

 

 

HUSUM

Metropola na obali Severnega morja – tako Husum pogosto imenujejo, je zaradi idilične lege priljubljena popotniška destinacija in obiskovalcem ponuja pester in edinstven kulturno-prireditveni program. Pozno poleti in jeseni vas vabita Harbour and Crab Days, spomladi pa vas čaka Festival cvetenja krokusov. Če imate raje mir in tišino kot manj vrveža, se lahko sprostite s kopanjem v morju, pohodom po blatnih ravninah skozi zaščiteno pokrajino z Unescovega seznama svetovne dediščine ali pa se sprostite na dolgi kolesarski turi po podeželju in pokrajini v okolici Husuma.

 

 

NEUHARLINGERSIEL IN OKOLICA

Ribiška vasica Neuharlingersiel pa privablja z idiličnim pristaniščem, v katerem se pozibavajo cutterji (značilne barke), in zunanjimi športnimi aktivnostmi, kot sta deskanje in kajtanje. Kaj pa počitnice v Jade Bayu? V Varel-Dangastu lahko združite sprostitev in kulturo: uživajte v svežih kozicah tik ob morju. Navdih svobodnih duhov in umetnikov lahko občutite tudi z obiskom Kurhaus Dangast ali pa se zabavate z obiskom portala svetovne dediščine Watt'nBlick. Druga priljubljena počitniška točka je polotok Butjadingen v Severnem morju na rekah Jade in Weser.BRUNSBÜTTEL

Pravljična mesta ne ležijo le ob obali, temveč tudi nekaj kilometrov od morja. Eno takih je pristaniško mesto Brunsbüttel, ki leži ob izlivu Elbe v Severno morje. Sproščeno se sprehodite po mestu s pomorskim pridihom in opazujte ladje. Iz kraja se lahko podate na enodnevni izlet v hanzeatsko mesto Hamburg in doživite razburljiv dan, preden se zvečer vrnete v mir in spokojnost Brunsbüttla.
Ljubitelji živali privablja Friedrichskoog, kjer je zavetišče za tjulnje Friedrichskoog. Družine lahko opazujejo živali na kopnem in pod vodo, pa med hranjenjem. V bližini sta še celinski mesti Büsum in Friedrichsstadt. Počitnice v severnomorskem zdravilišču Büsum obljubljajo ponudbo za vsakogar: zeleni nasipi in travniki vabijo na sprehode, živahne nakupovalne ulice obiskovalce spodbujajo k sprehodu po trgovinah. Podobno je tudi v Friedrichsstadtu.

 

 

VZHODNOFRIZIJSKI OTOKI

Obalna mesta, kot so Neuharlingersiel, Norddeich in Bensersiel, so priljubljene počitniške destinacije, ki so tudi odlična izhodišča za izlet na sedem vzhodnofrizijskih otokov. Severnomorski otoki Juist, Langeoog, Wangerooge, Spiekeroog in Baltrum so popolnoma brez avtomobilov in ponujajo popolno sprostitev. Najpomembnejše prevozno sredstvo je priljubljena otoška železnica. Ste surfaški nadušenec? Potem bo Norderney primerna počitniška destinacija za vas! Vsi otoki v Severnem morju imajo eno skupno stvar: ponujajo peščene plaže, pridih dobrega počutja in sproščujoče vzdušje.

 

 

OTOK SYLT

Sylt je najznamenitejši in najbolj priljubljen otok v nemškem delu Severnega morja. Od ribiške stojnice v Lister Hafnu prek priljubljenega središča Westerland do najjužnejšega otoškega mesta Hörnum, otok ponuja številne znamenitosti. Odkrijte Lister Ellenbogen, eno najlepših plaž v Severnem morju. Pristanišče List ponuja kulinarične užitke: dopustniki morajo tukaj vsekakor poskusiti ostrige »Sylter Royal«, ki izvirajo neposredno iz blatnih ravnic morskega dna pred Listom. Tisti, ki imate radi nenavadno in ekstravagantno, boste v Kampnu našli ekskluzivne restavracije in bare, ki po sprehodu po luksuznih butikih in zlatarnah na tako imenovani »viski milji« vabijo na različne dobrote. Otoška vasica Morsum je pravo nasprotje: povsem naravna in tiha. Tam številni dopustniki obiščejo pečino Morsum, s katere lahko uživate v dih jemajočem razgledu na pokrajino otoka Sylt.

 

 

OTOKI SEVERNEGA MORJA

V Severnem morju, daleč od celine ležijo otoki Föhr, Amrum in Helgoland. Otok Föhr je eden od severnofrizijskih otokov in se nahaja jugovzhodno od Sylta. Pohvali se z bogato zgodovino, obiščete pa lahko srednjeveške cerkve ali grobove iz bronaste dobe. Na otoku Amrum se lahko pustite očarati dih jemajoči beli peščeni plaži in uživate v pogledu na kopno in morje s svetilnika Amrum. Tudi otok Heligoland ponuja podobne zanimivosti. Helgoland je naravno območje, ki mu ni para. Sivi tjulnji se tukaj skotijo pozimi, različne morske ptice pa je mogoče videti vse leto. Za ljubitelje zgodovine se splača potopiti v podzemlje Helgolanda: obiščite bunkerje in pridobite vznemirljiv vpogled v zgodovino otoške trdnjave! Tukaj boste našli poceni ponudbe za Schleswig-Holstein.

 

 

KIEL

Prestolnica zvezne dežele Schleswig-Holstein privablja s številnimi muzeji, trgovinami in znamenitostmi. Vrhunec, ki ga prebivalci in gostje mesta čakajo vse leto, je seveda Kielov teden. Jadralna regata, ki poteka v juniju, je eden najpomembnejših dogodkov na področju jadranja in se zaključi z ognjemetom, znanim kot »Čarovnija zvezd nad Kielom«. Poleg tega lahko v Kielu najdete tudi idilične kraje: sprehodite se ob reki Kiellinie, sprostite se na plaži Falckensteiner ali se sprehodite po starem botaničnem vrtu. Laboe, ki se nahaja ob fjordu Kiel,je znan po svojih znamenitostih pomorskega značaja: pomorski spomenik sestavlja 85 metrov visoki stolp z razgledno ploščadjo, s katere lahko vidite vse do Danske. V podzemni dvorani so na ogled ladijski modeli in eksponati, povezani z zgodovino ladijskega prometa. V neposredni bližini stoji podmornica U 995, ki je bila predana v uporabo leta 1943.

 


TIMMENDORFER STRAND

Mondeni Timmendorfer Strand privablja številne znane osebnosti, vključno z Udom Lindenbergom. Glasbenik je tu pogost gost, za svojo uspešnico Horizont pa ga je navdihnil prav Timmendorfer Strand. Obiščite Ostsee Therme, prepustite se razvajanju z dobrotami v azijski čajnici na Seeschlösschenbrücke in se podajte na izlet v ptičji park Niendorf, kjer je največja zbirka sov na svetu.

 

 

BOLTENHAGEN

Boltenhagen je priljubljeno letovišče s približno petkilometrov dolgo mivkasto plažo, plitvim morjem in značilnimi »štrandkorbi«. Turizem ima tu več kot dvestoletno zgodovino in res je za goste lepo poskrbljeno. Kolesarske poti, čiste plaže, ogromno hotelčičev, postajališč za avtodome in velik kamp. Kot v veliko drugih krajih ob Baltiku, je tudi tu med zaledjem in obalo nasip, za njim sta gozdiček in cesta. S tem se varujejo pred neurji, ki pridrvijo čez Baltik. Plaža je mivkasta, dolga, morje temno, podobno mlečni kavi. Na plaži kraljujejo »štrandkorbi« – značilne košare za dve osebi, ki služijo kot zaščita pred vetrom in ležalnik obenem. Posebej zanimivo je v Boltenhagnu na Vatertag, dan očetov.

 


WARNEMÜNDE

Obmorsko letovišče pripada hanzeatskemu mestu Rostock in velja za rojstni kraj ležalnika Strandkorb, ki je svojo premiero doživel daljnega leta 1882, torej je star 140 let. V Warnemünde privabljata 15 kilometrov dolga bela peščena plaža in arhitekturna poslastica »Teepott«, zgrajena leta 1968, v kateri je restavracija s pogledom na morje. Sprehodite se po Alter Strom, promenadi Warnemünde, ali se odpravite na jadranje. Bližnji Rostock je odskočna deska za obisk Skandinavije s trajektom.

 


HEILIGENDAMM

Najstarejše obmorsko letovišče v Evropi navdušuje s svojo čarobno arhitekturo in idilično plažo. Osrednje mesto v kraju pripada bleščeče belemu Grand Hotelu Heiligendamm. Tu se lahko udeležite kuharskega tečaja ali uživate v romantični večerji na plaži.Za mnoge bo vrhunec obiska obmorskega letovišča ozkotirna železnica Molli na parni pogon, ki vozi med letovišča Bad Doberan in Kuehlungsborn ob Baltskem morju.

 


PREROW

Prerow leži na polotokih Darß in Zingst in velja za eno najbolj privlačnih obalnih območij v Nemčiji. Že pred združitvijo je bil kraj priljubljena popotniška destinacija – in tako je ostalo vse do danes. Pet kilometrov dolga peščena plaža vabi k sprostitvi, poleg tega se tu nahaja tudi eno najbolj znanih nudističnih obalnih območij v Nemčiji. Pohod skozi neokrnjeni gozd Darss na zahodu Prerowa do svetilnika Darsser Ort je lahko lep zaključek kopalnega dne.

 

 

OTOK RÜGEN

Letovišče ob Baltskem morju navdušuje s svojo raznoliko arhitekturo in pestro zgodovino. Na eni strani je nekaj najlepših vil na obali Baltskega morja, na drugi strani pa nekdanji »Kolos iz Prore«, več kilometrov dolgi počitniški kompleks iz prve polovice prejšnjega stoletja, ki je bil zasnovan za počitnikovanje vseh Nemcev. Na svoj račun tu pridejo tudi športni navdušenci in ljubitelji glasbe, saj je letovišče ob Baltskem morju prizorišče različnih prvenstev in festivalov, od teka v bazenu do jazz festivala Blue Wave. Otok Rügen je poznan tudi po belih klifih, ki se dvigajo iz morja.

 

 

AHLBECK

Ahlbeck je najbolj vzhodno od treh tako imenovanih cesarskih kopališč na sončnem otoku Usedom. Obmorsko zdravilišče meji na poljsko mesto Świnoujście, s katerim je povezano z dolgo promenado ob plaži. Ahlbeck je znan predvsem po slikovitih vilah v slogu zdraviliške arhitekture in 280 metrov dolgem pomolu, na katerem se nahaja restavracija. Sprostite se v ležalniku na plaži, naredite nekaj za svoje zdravje v bazenu Ostseetherme ali se povzpnite na tamkajšnji razgledni stolp, s katerega lahko uživate v spektakularnem pogledu na Baltsko morje.

 

 

ČLANEK - NEMŠKA RIVIERA