20. maj, 2022
Prestolnice nemških zveznih dežel

Marsikdo med nami težko »iz prve« našteje vse slovenske pokrajine oziroma statistične regije, še manj pa nas je junakov, ki bi znali našteti nemške zvezne dežele in njihove prestolnice. Kar se je v uredništvu začelo kot igra, se je kmalu razvilo v zgodbo z dovolj materiala za simpatično povabilo k raziskovanju vseh šestnajstih glavnih mest nemških zveznih dežel, med katerimi jih nekaj obsega le mesto. Takšne so med 16 zveznimi deželami kar tri: zvezna prestolnica Berlin ter hanzeatski mesti Hamburg in Bremen.


Nemške zvezne dežele (Bundesländer) si sledijo po abecednem vrstnem redu:
-Baden-Württemberg
-Bavarska
-Berlin,
-Brandenburg
-Bremen
-Hamburg
-Hessen
-Mecklenburg-Predpomorjanska
-Porenje – Pfalška
-Posarje
-Saška
-Saška-Anhalt
-Schleswig-Holstein
-Severno Porenje-Vestfalija
-Spodnja Saška
-Turingija


BERLIN

Glavno mesto Nemčije in hkrati ena od 16 nemških zveznih dežel ima skoraj štiri milijone prebivalcev. Je največje mesto v Nemčiji in eno največjih v Evropi. Berlin leži ob rekah Spree in Havel na severovzhodu Nemčije. Zvezno deželo Berlin objema zvezna dežela Brandenburg, skupaj s katero tvori metropolitansko regijo Berlin-Brandenburg z več kot šestimi milijoni ljudi.
Berlin se ponaša z bogato zgodovino. Prva dokumentirana omemba mesta datira v 13. stoletje in tudi nabor prestolnic je precej bogat: bil je prestolnica Pruskega kraljestva, Nemškega cesarstva, Weimarske republike in Tretjega rajha. Število prebivalcev mesta pred drugo svetovno vojno ocenjujejo na 4,5 milijona. Med letoma 1949 in 1990 je bilo mesto razdeljeno na Vzhodni in Zahodni Berlin. Po združitvi Nemčije je mesto ponovno postalo prestolnica celotne države.
Danes je Berlin eno najpomembnejših kulturnih, političnih, gospodarskih in prometnih središč Evrope. Berlin je sedež več univerz in visokih šol, med katerimi so najbolj znane Humboldtova univerza, Univerza umetnosti, Svobodna univerza in Tehniška univerza.
Avtodom pustimo na enem od PZA ali kampov v mestu in si za ogled mesta »vzemimo« vsaj nekaj dni. Za videti je namreč zeeeeelo veliko!
Najlepši razgled na mesto se ponuja s televizijskega stolpa, ki se dviga kvišku nad panoramo Berlina. Središče mesta je »obvladljivo« tudi peš, med znamenitostmi pa se lahko sprehodite tudi med dvournim vodenim ogledom, ki vas popelje mimo Brandenburških vrat do Berlinskega zidu ter predstavi zgodovino mesta v 20. stoletju. Obiščete lahko notranjost nemškega parlamenta, kjer vam bodo predstavili vse pomembne stavbe, tudi Reichstag. S terase parlamenta se ponuja še en čudovit razgled na mesto. Berlinski zid ima svoj muzej na znameniti točki Checkpoint Charlie, kjer so predstavljeni uspešni načini pobega skozi zid v Zahodni Berlin.
Utrujeni od raziskovanja prestolnice se lahko ustavite v enem najlepših bazenskih kompleksov v Evropi, v Tropical Islands, kjer je v nekdanjem hangarju za cepeline urejen pravi tropski raj. Seveda je poleg urejen sodoben kamp!
www.visitberlin.de

 

 

STUTTGART (Baden-Württemberg)

 


Stuttgart, glavno mesto dežele Baden-Württemberg v južni Nemčiji, s 600 tisoč prebivalci (s širšo okolico 2,7 milijona), leži v porečju reke Neckar, ki jo obdajajo sadovnjaki in gozdna pokrajina. V rodovitni dolini leži starejši del mesta z mnogimi zgodovinskimi stavbami, ki se dvigujejo po okoliških pobočjih. Kjer se gričevje vzpenja preveč strmo, so urejene steze s stopnicami. Okolica Stuttgarta ima kar nekaj termalnih kopališč, mesto pa je znano tudi kot zibelka nemške (in evropske) avtomobilske industrije in je dom velikanov Mercedes-Benz in Porsche. V januarju na stuttgartskem sejmišču organizirajo enega večjih sejmov počitniških vozil in turizma v Evropi, CMT.
www.stuttgart.de

 

 

MÜNCHEN (Bavarska)


Prestolnica Bavarske je tretje največje mesto v Nemčiji. Leži ob reki Isar na robu Bavarskih Alp. Mesto se je razvilo iz samostana na križišču trgovskih poti in še dandanes lahko v mestu vidite ohranjene dele münchenskih srednjeveških zidov v obroču križnih ulic, ohranjenih je tudi troje mestnih vrat. Središče mesta je trg Marienplatz, kjer se obiskovalci in domačini začasno ustavijo, da si ogledajo animirano uro, ki prikazuje legende. München je znan po sezonskih festivalih in bogatem kulturnem koledarju, tako da zanimivosti in znamenitosti ob obisku zlepa ne bo zmanjkalo. Naj vas privlačijo prekrasne cerkve in izjemni muzeji ter palače ali pa si le želite poveseliti z gostoljubnimi domačini – v Münchnu je vedno prijetno, veselo in zabavno. Obiskovalci lahko uživajo tudi v številnih javnih parkih in vrtovih, še posebej na lepo urejenih 900 hektarjev Angleškega vrta (Englischer Garten) ali pa se pomešajo med »veseljake« na festivalu Oktoberfest. Še zanimivost: staroslovensko ime za mesto je Monakovo.
www.muenchen.de

 

 

POTSDAM (Brandenburg)


Potsdam, glavno mesto države Brandenburg, leži 40 kilometrov jugozahodno od Berlina. Tu so imeli nekoč svojo rezidenco pruski vladarji, mesto pa je še danes »polno« palač in vrtov v slogu, ki je dobil tudi svoje ime: Potsdam Rokoko. Mesto je bilo naseljeno že v bronasti dobi, vendar je šele s Frederikom Velikim postalo pomemben igralec na evropskem političnem parketu. Velik del starega dela mesta je pod zaščito UNESCO.
Ena najlepših zgradb v Potsdamu je palača Sanssouci, ki je bila zgrajena leta 1745 na podlagi skic Frederika Velikega. Palača z eliptično kupolo v središču in krožnimi prostori na konceh, se ponaša s čudovito vrtno fasado z dvoriščem s kolonadami korintskih stebrov. Najpomembnejše notranje značilnosti so ovalna marmorna dvorana z dvojnimi korintskimi stebri, mala galerija z razkošnimi okraski, koncertna soba z velikimi freskami, knjižnica in Voltairova soba. V Potsdamu ne spreglejte tudi čudovitega parka Sansoucci, ki se ponaša z znamenitostmi kot so Neptunov Grotto, galerija z mojstrovinami slikarjev 17. stoletja (med njimi so dela Rubensa, Van Dycka in Caravaggia) ter fontana s predstavitvami štirih elementov in mitoloških figur.
www.potsdam-tourism.com


BREMEN


Polno ime Svobodno hanzeatsko mesto Bremen spominja na članstvo mesta v srednjeveški trgovski zvezi Hansa in poudarja zgodovinski položaj Bremna kot mesta, ki ni podrejeno nobeni deželni oblasti. Ti kraji so bili naseljeni že pred več kot ducat tisoči let, skozi tisočletja in stoletja pa je mesto pridobivalo na pomenu. Pomembnost in tudi blagostanje sta mestu dala neizbrisen pečat, ki je viden še danes.
Slikoviti Marktplatz je dom številnih zanimivosti, vključno s čudovito Mestno hišo s spomenikom najbolj znanega nemškega viteza Rolanda. To je tudi mesto priljubljenega božičnega trga in Freimarkt, starodavnega sejma, ki ga prirejajo vse od leta 1036 (torej skoraj 1000 let!). Mestno hišo so postavili leta 1410, razkošno renesančno opečnato fasado pa je dobila v začetku 17. stoletja. Katedrala svetega Petra izvira iz 11. stoletja, zvonika pa sta visoka kar 98 metrov. Mesto Bremen je tudi dom legendarnih Bremenskih godcev, osla, psa, mačka in petelina.
www.bremen-tourismus.de

 

 

 

HAMBURG

Hamburg, za Berlinom drugo največje mesto v Nemčiji, leži ob reki Elbi, ob pomembni povezavi med morjem in nemško mrežo celinskih plovnih poti ter številnimi otoki. Mesto je najbolj znano po znameniti pristaniški coni, pristanišču Hamburg, ki je poleg glavnega transportnega središča je Hamburg postalo eden najpomembnejših evropskih kulturnih in trgovskih središč ter glavna turistična destinacija. Ukrivljeni Deichstrasse je nema priča preteklosti, saj je eden redkih delov mesta, ki je preživel uničenje vojn in požarov. Tu še lahko vdahnete hamburško preteklost: ogromna opečna skladišča, zgrajena nekaj stoletij po koncu mestne hanzeatske moči, tvorijo »kanjon« vzdolž kanalov. V Hamburgu se staro uspešno meša z novim: Hafencity je predel, kjer sta staro in novo v presenetljivi mešanici 19. stoletja, opeke in sodobnih jeklenih in steklenih stanovanjskih objektov, z balkoni nad privlačnimi kavarnami in jambori starih jadrnic. Če ste sladkosnedi, ne spreglejte Muzeja čokolade, zanimiv je tudi obisk Hamburg Miniatur Wunderland, kjer so uredili pomanjšano in polno delujočo maketo velemesta.
www.hamburg-tourism.de


WIESBADEN (Hessen)


Zvezna dežela Hessen je po površini primerljiva s Slovenijo, prestolnica pa, presenetljivo, ni Frankfurt na Majni, kot bi lahko pričakovali, temveč skoraj štirikrat manjši Wiesbaden, ki je po številu prebivalcev primerljiv z Ljubljano. Lega ob vznožju gozdnatih hribov Taunus prinaša obilje termalnih vrelcev, na kar opozarjajo znamenitosti v mestu: od spektakularnega stebrišča Die Alte Kolonnad oziroma Brunnenkolonnade v Kurbezirku do slavnega Kurhausa, impozantne stavbe z masivnim jonskim stebriščem, zgrajenim leta 1907. Poleg Kurhausa je leži okrožje Aukammtal s številnimi termalnimi kopeli in savnami, skupaj s Kochbrunnen, domom 15 izvirom termalne vode s povprečno temperaturo 66 °C in kopališča Kaiser Friedrich iz leta 1913. Čudovita sta tudi veličastni Biebrich Schloss, zgrajen med letoma 1698 in 1744, in Neroberg, 245 metrov visoki hrib z grško kapelo.
tourismus.wiesbaden.de

 


SCHWERIN (Mecklenburg - Predpomorjanska)


Morda predmestja Schwerina niso tako imenitna kot v drugih nemških (vele)mestih, zato pa obiskovalce osupne grad Schwerin, ki ponosno stoji na otoku sredi jezera tik ob mestnem središču. Grad, ki je še mnogo bolj pravljičen kot risani Disneyevi gradovi, je dom parlamenta zvezne dežele Mecklenburg – Predpomorjanska, zgrajen pa je bil v 19. stoletju v romantičnem slogu. Čudovita grajska fasada s številnimi stolpi in turreti združuje gotsko, renesančno in baročno arhitekturo ter njene značilnosti. Tudi notranjost je nadvse razkošna. Onkraj jezera so urejeni grajski vrtovi, v Schwerinu pa si lahko ogledate še državno gledališče, muzej ter mestno katedralo.
www.schwerin.de


MAINZ (Porenje – Pfalška)


Mainz, glavno mesto dežele Porenje-Pfalz, je eno najstarejših mest v Evropi, pisni viri tu omenjajo rimsko trdnjavo že v prvem stoletju. Mesto je po vsem svetu poznan tudi kot Gutenbergovo mesto, prav tu natisnili prvo delo s premičnim kovinskim tiskom in tudi danes ostaja sedež nekaterih najstarejših nemških založb. Mainz se lahko pohvali tudi z bogato kulturno zgodovino in je dom številnih mednarodno priznanih festivalov, med njimi tudi Fassnacht, karnevala iz 19. stoletja, ki privabi velike množice gledalcev.
www.mainz-tourismus.com

 


SAARBRÜCKEN (Posarje)

Posarje je ena od zibelk nemške industrializacije. V Saarbrücknu sta velik pečat pustila princ iz Nassau-Saarbrückena, William Henry, in njegov hišni arhitekt Friedrich Joachim Stengel. V treh letih sta »preuredila« Saarbrücken v baročno mesto, eno najlepših v Nemčiji, zgradila palače, cerkve, trge in fontane. Trg Ludwigsplatz, obkroža osem palač , ki se spogledujejo s cerkvijo Ludwigskirche. Le nekaj kilometrov južno od mesta je park Deutsch-Französischer Garten park, simbol prijateljstva med Nemci in Francozi, ki sta ga v petdesetih letih prejšnega stoletja skupaj odprla francoski premier Michel Debré in nemški kancler Konrad Adenauer. Vzhodno od mesta pa se nahaja železarna Völklingen , ki je bila ustanovljena leta 1873 in zaprta leta 1986. danes je v objektu industrijski spomenik in znanstveni muzej. Ferrodom v pritličju skladišča Möllerhalle predstavlja zgodovino in znanost o predelavi železa, otroci pa lahko uporabljajo video mikroskope za pregled površin železa in jekla ter se igrajo z magnetizmom.
www.saarbruecken.de


DRESDEN (Saška)

Glavno mesto Saške, Dresden, je eno tistih, ki je v drugi svetovni vojni utrpelo največ škode. Baročno mesto se je po desetletjih skrbne obnove dvignilo kot Feniks iz pepela, turisti pa si lahko ogledajo tudi čudovito sijočo kupolo cerkve Frauenkirche, ki so jo obnovili nedavna (2005). Vzemite si čas in se sprehodite po Brühlovi terasi, občudujte reko z enega od mostov in užijte vonjave mestnih vrtov. Dresden je milostno in lepo mesto, ki preprosto uživa v številnih znamenitostih. Prelepa je tudi kraljeva palača, ki je danes muzej, v katerem so na ogled postavljen številne umetnostne zbirke in zgodovinska oprema. Tudi kraljeva palača je bila v drugi svetovni vojni močno poškodovana.
www.visit-dresden.travel


MAGDEBURG (Saška-Anhalt)

Nemško mesto Magdeburg se ne znajde velikokrat na popotniških seznamih, saj ga zasenčijo bolj znana in s tem tudi bolj popularna mesta v bližini, na primer Berlin, Hamburg, Leipzig, Dresden in Hannover. Vseeno pa Magdeburg ponuja veliko: mestna katedrala je prvi primerek gotske arhitekture v Nemčiji, v njej je tudi grobnica prvega cesarja Svetega rimskega cesarstva – saškega vojvode in vzhodno frankovskega kralja Otona I. velikega. Tudi v Magdeburgu je pustil pečat avstrijski arhitekt Hundertwasser, kjer je tik pred smrtjo (leta 2000) postavil stavbo, v kateri je danes Art hotel, vrtovi na strehi pa so enkrat tedensko odprti za javnost. Zanimiv je tudi 60 metrov visoki leseni stožec, ki je ena najvišjih lesenih zgradb na svetu, v njem pa je predstavljen človekov razvoj od starodavnega Egipta, do srednjega veka, renesanse in dandanašnjih dni. Čisto na vrhu vas pričaka še lep razgled na mesto Magdeburg, reko Elbo in okolico. Mimogrede, ob reki Elbi je urejena skoraj 1000 kilometrov dolga kolesarska pot.
www.magdeburg-tourist.de

 


KIEL (Schleswig-Holstein)

Glavno mesto zvezne dežele Schleswig-Holstein, Kiel, je pomorsko mesto ob velikem naravnem pristanišču, leži pa tudi ob pomembni plovni poti, ki povezuje Severno in Baltsko morje. Glavna zanimivost je tradicionalni Kielski teden v mesecu juniju, največja svetovna regata z več kot 4000 plovili in več milijoni obiskovalcev. Mesto je močno prežeto s pomorstvom, zato ni čudno, da vas vabimo še v mestni pomorski muzej, ki so ga leta 1978 odprli v mogočni stavbi dražbene hiše. Razstavljeni so ladijski dnevniki, zemljevidi, modeli ladij, navigacijski instrumenti in prečni prerez podmornice Seehund iz druge svetovne vojne, posebna razstava pa je posvečena gradnji plovnega kanala Kiel, ki je bil dokončan leta 1895 in je Severno morje povezal z Baltikom.
www.kiel-sailing-city.de


DÜSSELDORF (Severno Porenje-Vestfalija)


Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija ima kar 18 milijonov prebivalcev, ti je kar 30 od 80 največjih nemških mest. Glavno mesto je Düsseldorf, prestolnica mode in umetnosti, med ljubitelji počitniških vozil jako poznano mesto, kjer vsako leto konec poletja organizirajo sejem Caravan Salon, največjo sejemsko prireditev na trgu počitniških vozil. Düsseldorf, mesto ob reki Ren (in rečici Düssel) pa ponuja še mnogo več. Staro mestno jedro je čudovito in hkrati polno življenja (in pravega žura), Königsallee pa je najbolj elegantna avenija v Nemčiji. Reka Ren pa ponuja obilo možnosti za rekreacijo, na njenem nabrežju pa je leta 1997 odprta obalna promenada, kjer »se dogaja« …
www.duesseldorf-tourismus.de

 

 

HANNOVER (Spodnja Saška)

Zgodovinski Hannover na reki Leine je glavno mesto dežele Spodnje Saške in pomemben trgovski center z univerzo ter akademijama glasbe in drame. Mesto je pomemben kulturni center in se ponaša s številnimi muzeji, galerijami in gledališči svetovnega razreda. Obsežni parki in vrtovi - Eilenriede, Maschpark z jezerom, Lönspark, živalski vrt in vrtovi Herrenhausen - upravičujejo trditev, da je Hannover »mesto v državi«. Veličastni vrti Herrenhausen vključujejo Georgengarten, čudovit park v angleškem slogu, in Berggarten, botanični vrt z orhidejskimi in kaktusnimi hišami. V palači Herrenhausen, kjer se nahaja muzej, so prikazani predmeti in dokumenti, povezane z mestno bogato baročno dobo.
V središču mesta je Marktplatz, kjer stoji stara mestna hiša (Altes Rathaus) iz 15. stoletja. Cerkev Marktkirche ima kar 97 metrov visoki zvonik.
www.visit-hannover.com

 

 

ERFURT (Turingija)

Erfurt, prestolnica Turingije, je staro univerzitetno mesto z bogato zgodovino, dolgo preko 1200 let. Zato se znamenitosti odkrivajo tako rekoč na vsakem koraku, med njimi pa izstopajo katedrala svete Marije iz leta 742 (današnja cerkev je bila postavljena leta 1154 za časa romanike) s tremi zvoniki. Sinagoga je bila zgrajena okrog leta 1100 in je najstarejša sinagoga v Evropi.
Osrednji del mesta se suče okrog Marktstrasse in trga Fischmarkt, kjer stojita dve renesančni stavbi »Zum Roten Ochsen« in »Zum Breiten Herd«. Znameniti trgovski Krämerbrücke je bil postavljen leta 1117 in je dolg 120 metrov. To je čudovit kraj za raziskovanje, poln je galerij, butikov, kavarn in restavracij.
www.erfurt-tourismus.de

 

ČLANEK - PRESTOLNICENEMŠKIH ZVEZNIH DEŽEL