15. junij, 2023
Robeta Adonis

Takoj na začetku se postavi vprašanje: Je lahko avtodom božansko lep? 593 centimetrov dolgo Robetko so namreč Korošci poimenovali po grškem bogu lepote Adonisu, legendarno čednem tipu, ljubimcu boginj Afrodite in Persefone in bojda celo nekaterih možatih bogov. Pustimo mitologijo ob strani, 593 centimetrov dolgi Robeta Adonis je na zunaj precej čeden predelani kombi, ki znotraj prepriča z inovativnimi rešitvami.
Na žalost nam je obupno slabo vreme na Kopah s temperaturami okrog ledišča in vodoravno »letečim« ledenim dežjem preprečilo fotografiranje. Tako so fotografije proizvajalčeve, uspelo pa se nam je z Adonisom pobliže spoznati v nekaj prevoženih kilometrih. Vtisi? Vozilo je kompaktno in čvrsto grajeno. Kot se za ta cenovni razred predelanih kombijev spodobi, je bivalni del tudi med vožnjo po slabših voznih podlagah precej tih. Najbrž vas zanima še cena: vsaj 135 tisočakov moramo imeti v žepu, da bo Adonis lahko postal naš (božanski) sopotnik.

Še to: Robeta Adonis je večkrat nagrajeni predelani kombi, med drugim je prejel tudi laskavo priznanje AVTODOM LETA 2023 nemške specializirane revije AUTOBILD.

 

Robeta Adonis

 

 

ZUNAJ PREVLADUJE ČRNA BARVA

Zunanjost je odeta v črnino. Mercedesova kovinska črna barva »Obsidian Schwartz« se v lepem vremenu (ali pod lučmi) prav po pavje sveti, Robetina diskretna, a zelo imenitna grafika pa doda piko na i. Nenazadnje gre za predelani kombi višjega razreda z imenom grškega lepotca. Tudi serijska lahka platišča so v črni barvi, z dodano zlato barvo Robetine grafike, prav tako vsa kasetna okna. Maska je kromirana. Malo več kot poltretji meter visoki Adonis deluje sveže, prestižno in samozavestno, a hkrati zelo agilno. Nenazadnje je dolg le 593 centimetrov.

 

 

POLNO OPREMLJENI MERCEDES SPRINTER

Seznam serijske opreme, ki jo premore osnovno vozilo, je zelo dolg. Mercedes Sprinter je bogato opremljen, med drugim pa razvaja s samodejnim menjalnikom, sistemom MBUX z anjvečjim zaslonom, na katerega je večan sistem kamer s 360-stopnijskim kotom prikaza okolice, senzor za dež, radarski tempomat in senzor za nadzor snopa žarometov. Za boljšo vidljivost ima Robeta Adonis vgrajene LED (high performance) dnevne luči.
Da na postajališču za avtodome ali v kampu ne boste glasno loputali z drsnimi vrati, le-ta pomika elektrika. 190-»konjski« motor poskrbi, da se Adonis in voznik počutita domače tudi na prehitevalnem pasu na avtocesti. Tudi dolgi vzponi bodo s tem motorjem v veselje. Za doplačilo ima lahko Adonis tudi štirikolesni pogon.
Prvo, kar me je navdušilo, je oblazinjenje. Pri Robeti Mobil se ponašajo z lastno delavnico, kjer mojstrice in mojstri z dolgoletnimi izkušnjami s šivanjem avtomobilskega oblazinjenja višjega razreda poskrbijo, da je Robeta tudi v voznikovi kabini in na sedežni klopi na otip in očem prijetna. Svetlosiva alkantara bo tudi poleti prijetna »pod ritjo«. Vsi vgrajeni asistenti bodo poskrbeli, da bo voznik tudi po večurni vožnji s sedeža zlezel precej spočit in pripravljen na dogodivščine.

 

 

INOVATIVNA IN SODOBNA TEHNIKA


Poleg herojskega imena in možatega zunanjega izgleda se lahko Robeta Adonis pohvali še z 100 Ah LiON baterijo, 230-vatnim solarnim sistemom, električnimi ventili za izpust odpadne in čiste vode in celostnim digitalnim zaslonom, s katerim lahko krmilite in kontrolirate vse električne naprave v vozilu. Greli se boste z dizelsko Trumo Combi. V prihodnji sezoni bo na voljo še inovativni sistem Robeta Smart.

 

 

IMENITNA NOTRANJOST

Tudi oblikovanje notranjosti je zelo imenitno. Notranje stene so oblečene v tkanino, kar je še posebej prijetno v predelu spalnice. Vsi materiali, ne glede na prostor, so izbrani in visokokakovostni.

 

Robeta Adonis


Prva stvar, ki navduši takoj ob vstopu, je kuhinjski blok. Vstop navkljub njegovi velikosti ni utesnjen, kuhinja pa nudi veliko delovne površine. Kako, če pa je vozilo krajše od šestih metrov, boste rekli. Z inovativno zasnovo pulta so pričarali veliko delovno površino: Pokrov korita se ne dvigne, temveč se ga odsune v levo, proti prednjemu delu. Tako pridobimo veliko površino levo od korita, ki lahko služi za odlaganje ali pripravo jedi, polica pa je dostopna tudi od zunaj. Tako kot 75-litrski kompresorski hladilnik, ki je nameščen ob koncu kuhinjskega bloka tik ob vhodu in omogoča odpiranje z dveh strani. Kuhalnik ima dva plinska gorilca. Še to: delovna površina je izdelana iz kerrocka v videzu črnega granita in je naravnost imenitna. Odpadno vodo iz pomivalnega korita pred potjo v rezervoar »sprejme« mlinček (navtični macerator), ki zmelje ostanke hrane. Viseča omarica poskrbi za hrambo posodja ali živil.
V kopalnici, v katero vstopimo skozi novo zasnovana steklena vrata, nas pričaka keramična straniščna školjka. Okrogli umivalnik počiva vrh kvadraste omarice, pipa in prha sta v matirani črni barvi. Pod stropom so dodali viseče omarice, za toaletni papir pa stenski nosilec. Navkljub majhnosti prostora se v kopalnici zaradi premišljene zasnove ne boste počutili utesnjeno. Kopalniška vrata v povsem odprtem položaju (180 stopinj, levo krilo) lahko služijo tudi kot vrata med spalnico in dnevnim delom.
Kaj pa salon? Glede na vreme, ki smo ga ob predstavitvi vozil sezone 2024 doživeli na Kopah, bomo v salonu preživeli večino časa, ostalega pa na stranišču ali v postelji … Zatorej je tudi salon precej imenitno zasnovan.

 

Robeta Adonis

 

Mizica je postavljena sredinsko in omogoča prilagajanje prostora. Robeta Adonis ima štiri homologirane sedeže, a, roko na srce, je namenjena izključno dvema. Takima, ki vesta kaj želita. Ki znata ceniti svoj prosti čas in tudi udobje, ki jima ga vozilo nudi. Sedi se na v prijetno oblazinjenje oblečenih sedežih (tudi sedežna klop sestoji iz dveh ločenih sedežev), mizica zadošča za dva pogrinjka, prostor je prijetno svetel. Na zadnji steni z velikim novim Robetinim logotipom, kakršna bo odslej krasila vse Robetine predelane kombije, je predviden prostor za TV zaslon. Svetilki ponujata tudi priklop USB.

 

Robeta Adonis

Robeta Adonis


Že prej sem v povezavi s slabim vremenom omenil spalnico … no, le-to lahko omenim v povsem drugem kontekstu, a narava revije, ki jo držite v rokah, tega ne dovoli. Tako se bom bolj posvetil meram ležišča, ki je glede na dolžino vozila, precej spodobnih mer. Kakovostna vzmetnica, ki jo izdelujejo v Robetini specializirani šivalnici, meri 150 x 195 centimetrov. Ker je Mercedes Sprinter precej ozek kombi, so na obeh straneh dodali razširitve karoserije, ki omogočajo vgradnjo daljšega ležišča (+ 15 centimetrov). Nad vzglavjem in vznožjem so obesili viseče omarice, stene pa so oblečeno v na otip zelo prijetno tkanino, pod katero je plast pene. Tako bo spanje še prijetnejše. Vzmetnica je deljena, kar omogoča dvig srednjega dela in s tem prevoz večjih kosov prtljage, na primer bicikla ali dveh.

 

Robeta Adonis