1. maj, 2019
Eriba Feeling 425

Vleko in nasploh počitnikovanje z Eribo Feeiling najlepše opišejo lahkotni ritmi pesmi Irene Cara »What a Feeling« iz filmske uspešnice Flashdance iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Njena kompaktnost pa navdušuje tako voznika kot tudi preostalo posadko – navzven je mala in lahkotna za vožnjo, navznoter pa nadvse prostorna.

 

Eriba Feeling 425


Za preizkus počitniške prikolice Feeling bi si moral vzeti vsaj teden dni časa, a spomladanski meseci v našem poslu niso namenjeni uživanju, temveč predvsem obisku proizvajalcev počitniških vozil, predstavitvam novosti nove sezone in delu. Tako se je namesto idilične Toskane za preizkus simpatične Feeling ponudila okolica Celja, ki pa ni nič manj idilična od svetovno znane Toskane, le občutno manj (lahko napišem kar nič) je promovirana. V bližini mesta je nekaj jezer in jezerc, hribčki pa zagotavljajo idilično kuliso.
Na testno vožnjo smo se podali z družinsko naravnanim Renaultom Grand Scenic z 1.6-litrskim turbodizelskim motorjem s 130 »konji«. Z navorom sicer za vleko večjih počitniških prikolic nekoliko podhranjeni agregat se pri vožnji z le 990 kilogramsko počitniško prikolico izkaže kot odlična izbira. Ta je postavljena na galvanizirano podvozje znake Al-Ko s pnevmatikami velikosti 185 R 14 C 102 L. Priklop je prav tako znamke Al-Ko, model AKS 2004/3004, ki zagotavlja enostaven priklop, lahko bi rekli celo s samo eno roko.
Počitniška prikolica Feeling 425 je med vožnjo dokazala, da je prijetna sopotnica na potepih, enostavna za upravljanje in vožnjo tudi na zavitih cestah. Zlahka jo označimo za eno najboljših potovalnih prikolic, njena kompaktna višina, do najvišje točke strehe meri le 224 centimetrov, pa ji omogoča celo shranjevanje v domači garaži. Nasploh je vožnja neutrujajoča za voznika (in sopotnike), k čemur pripomorejo še dolžina še vedno okretnih 607 centimetrov ter širina prikolice, ki znaša 217 centimetrov. Zelo ugodna za potepe je tudi že prej omenjena višina prikolice, ki je skoraj za čevelj nižja od »navadnih« počitniških prikolic.

 

SERIJA TREH PRIKOLIC

V seriji Eriba Feeling so na voljo tri počitniške prikolice. Preizkusili smo najkrajšo, model 425 s prečnim dvojnim ležiščem zadaj, ki meri v dolžino 607 centimetrov (samo bivalni del pa 486). Nekoliko daljša je 442, kateri meter pokaže 667 centimetrov (502 je bivalnih), v zadku pa ponuja ločeni ležišči. Zlata sredina po dolžini pripada modelu 470 z dolžino 647 centimetrov, ločenima ležiščema spredaj in sedežno skupino zadaj. Vse tri notranje razporeditve si je mogoče omisliti tudi v seriji Nova Light, a v »normalnih merah« in brez dvižne strehe.

 

PRESTIŽNA, A ŠPORTNA

Navzven deluje Eriba Feeling 425 prestižno. Temna stekla in bele površine s prav tako belo oplato delujejo dinamično, dinamiko pa poudarja skromna grafika na bokih. Skromnost je v tem primeru slaba beseda za opis dinamične črte, ki bok lepo ozaljša – vsaka bogatejša »načičkanost« bi prikolici le odvzela in ne dodala k oblikovni vrednosti.
Na prednji steni, nad prostorom za jeklenki, kraljuje veliko okno, ki izdatno osvetljuje dnevni prostor. Zadek je morda še najbolj pusta reč na vsej prikolici, a še zdaleč ni dolgočasen, saj monotonijo bele površino uspešno razbije ranžirni ročaj, ki kot letev sega preko vsega zadka. Odbijač iz umetne mase nosi na vsaki strani po tri okrogle luči in registrsko tablico.

 

TUDI NOTRANJOST JE NEKAJ POSEBNEGA

Vhodna vrata so me takoj spomnila na prvi Hymerjev Exsis, izdelan na Fiatu Ducato modelne serije 244. Zakaj? Ker sem ob izstopu z glavo kar pošteno treščil v podboj, pa sem s svojimi 170-imi centimetri med nižjimi. Hja, to je davek nizke linije strehe, ki prizadene tudi ljudi nižje rasti …
Notranjost kljub nižjemu stropu ni utesnjena. Nasprotno: če sem ob vstopu pogrešal kakšno strešno okno, ker se mi je 178 centimetrov višine zdelo malo utesnjenih, pa je ob dvigu strehe postalo jasno, da ga sploh ne potrebujemo. Streha, ki se dvigne za slabih 20 centimetrov, je namreč obdana s platnom, skozi katerega prijetno pihlja, svetloba pa skozenj prijetno boža notranjost prikolice. Z dvigom strehe se stojna višina znotraj prikolice dvigne na zelo prijetnih 198 centimetrov, vse štiri platnene stranice pa so opremljene z zamreženimi okni, ki poskrbijo za izdano zračenje in osvetlitev bivalnega prostora.
Notranjost je prilagojena dvema popotnikoma, ki s seboj občasno vzameta še vnuka ali vnukinjo. V zadku so namestili veliko dvojno ležišče, ki je postavljeno prečno na os prikolice. Postelja meri 200 (193) x 135 centimetrov in zadošča za dve odrasli osebi. Pod njo je velik skladiščni prostor, ki je dostopen tako od zunaj kot tudi z dvigom letvenega ogrodja ležišča.
Poleg so na levem boku vgradili kompaktno kopalnico, ki je sicer brez prhe, a ponuja prav vse, kar potrebujemo na potepu. Poleg stranišča in umivalnika tudi ogledalo, nekaj odlagalnih mest in večje okno – za zračenje. Kopalnica je brez stropa, zato je nadvse zračna. V šali bi lahko rekli, da je največji zaprti prostor v prikolici garderobna omara, saj je resnično velika.
Spredaj so ob bokih namestili dva kavča z mizico, iz katerih naredimo dvojno ležišče velikosti 143 / 99 x 200 centimetrov. Dovolj za obiskovalce ali pa prej omenjene vnuke.
Dodatni dve ležišči si lahko omislite v dvižni strehi, ki se v maniri legendarne Californie dvigne pod kotom namesto navpično in ponuja še posteljo velikosti 193 x 150 centimetrov. Tako lahko ponuja kompaktna malčica kar peterico ležišč.
Kuhinjski del je bogato odmerjen saj meri 102 x 64 centimetrov. Poleg korita in kuhalnika namreč ostane še več kot 50 dolžinskih centimetrov delovne površine, kar bo dobrodošlo, ko boste obrok pripravljali znotraj. Za nameček so dodali še dvižni podaljšek delovne površine. Hladilnik je osemdeset litrski in zadošča potrebam povprečne posadke. Prostora v predalih je dovolj, nekoliko večje bi lahko bile le viseče omarice, vendar sta njihova »majhnost« in odpiranje navzdol posledica zasnove strehe. Kompromisi pač morajo biti …
Če bi se kdaj naveličal potepanj z avtodomom, bi bila serija Feeling zagotovo med kandidati za nakup. Kompaktna in enostavna za vožnjo, a hkrati dovolj prostorna za bivanje, počitniška prikolica Feeling 425 združuje adute tako ene kot druge »vrste« počitniških vozil. Kakovostna oprema, uporabniku prijazne barvne kombinacije in edinstveno oblikovanje bodo zlahka prepričali tudi zahtevnejše uporabnike.