Dopust z najetim počitniškim vozilom

Izkušnje kažejo, da se lastništvo »splača«, če je avtodom v uporabi med 40 do 60 dni na leto, zato se veliko ljudi najprej odloči za najem počitniškega vozila. Šele ko se res prepričajo, da jim tovrstno dopustovanje ustreza, se odločijo za nakup.

 

Kdo lahko najame počitniško vozilo?

Avtodom lahko načeloma najame vsaka polnoletna oseba z opravljenim vozniškim dovoljenjem B kategorije. Vendar večina najemodajalcev zahteva kot dodatni pogoj starost voznika vsaj 21 let oziroma tri leta vozniških izkušenj. Praviloma mora vozilo voziti oseba, na katero se glasi najemna pogodba. V primeru, da bo voznikov več, naj bo to, v izogib morebitnim zapletom z zavarovalnico v primeru nesreče, v pogodbi poimensko navedeno.
Pri odločanju za najem bodite še posebej pozorni na število homologiranih sedežev!

 

Cene najema

Cene najema so odvisne od mnogih dejavnikov. Poleg najpomembnejšega – izbranega termina – so tu še cenovni razred vozila, njegova dolžina, število ležišč in vrsta. Sezona najema sicer traja vse leto, vendar so najpopularnejši termini – poletje, prazniki in počitnice – najdražji.
Cena najema zajema najemnino za počitniško vozilo za določeno časovno obdobje. V to je seveda vključeno obvezno in kasko zavarovanje vozila (z enoodstotno odbitno franšizo) ter zelena karta. Dodatna oprema se običajno plačuje posebej (GPS in podobno), posoda in oprema za kampiranje ter osnovni pripomočki pa so praviloma že všteti v ceno. Prevoženi kilometri so ponavadi omejeni na 2500 kilometrov tedensko, za vsak preseženi kilometer pa je treba doplačati. Priporočamo, da si izdelate načrt poti (itinerar) že pred odhodom in se v primeru prekoračitve omejitve (to se vam zna zgoditi, če nameravate obiskati Nordkapp, na voljo pa imate samo tri tedne) vnaprej pogodite za ugodno ceno. Ob vrnitvi boste to storili mnogo težje.

 

Najemnina

»Običajni« avtodom:

 

SezonaDnevna najemnina
Nizka80–100 EUR
Srednja100–130 EUR
Visoka130–180 EUR (in več, odvisno od modela vozila)

 

Počitniška prikolica:

od 60 EUR naprej
 

 

najem vozila