Aktivno

Ljubitelji kampinga in karavaninga smo tudi nadvse aktivni ljudje!

 

20. april, 2020
8 mitov o kajtanju

Kajtanje (angleški izraz je kitesurfing oziroma kiteboarding, slovenski jezik še vedno nima pravega izraza za ta šport, zato pač uporabljamo omenjeno popačenko) vas ne pusti hladnega. Elegantno drsenje po vodi, visoki skoki, vrtoglavi manevri ali pa le sproščeno križarjenje med otočki, na majhni deski in s padalom, pripetim na telo, ima nekakšno magično privlačnost.

 

Če ste ob pogledu na kajterje pomislili, da to ni šport za vas, pomislite še enkrat. Če nimate kakšne hujše telesne hibe, se lahko kajtanja, brez pretiranega telesnega napora, naučite že v nekaj dneh. V naslednjih vrsticah smo zbrali nekaj najpogostejših mitov o kajtanju.

 

 

#1 Za kajtanje moram biti zelo močan

Čeprav je na prvi pogled kajtanje šport za mišičnjake, je resnica precej drugačna. Če utegnete, se ustavite na vetrovni plaži in poglejte, kdo vse se ukvarja s kajtanjem. Seveda boste najprej opazili tiste najbolj radikalne dečkote z izklesanimi telesi, ki skačejo visoko in izvajajo radikalne manevre v zraku. A poglejte še malce naokoli: kajtajo tudi krhke deklice, otroci, upokojenci. Da, tudi ljudje s telesnimi poškodbami kajtajo.
Za upravljanje padala ne potrebujete nadčloveških moči, saj je vsa sila, ki jo ustvarja padalo, usmerjena v trapez, pripomoček, ki ga zapnemo okoli telesa, nanj pa pripnemo padalo. Roke pa padalo zgolj »šofirajo«. Fizično je tako šport – dokler so razmere seveda »normalne« – zelo nezahteven. Da vas dodatno pomirim, še lastna izkušnja ... Pred dvema letoma me je na dopustu »usekalo« v hrbtu. Ko sem skušal z bolečim hrbtom stopiti na jadralno desko, sem hitro ugotovil, da ne bo šlo. S kajtom pa sem brez večjih bolečin užival na vodi dobre tri ure ...

 

 

#2 Kajtanje je nevarno

Kajtanje je relativno varen šport, vendar pa se moramo držati določenih varnostnih pravil. Namenoma sem vključil besedo »relativno«, saj tveganje vendarle obstaja, kot pri vseh drugih športih. Velja pa, da je za tistega, ki ne ve, kaj dela, kajtanje nevaren šport. V takšnem primeru se lahko zadeva konča zelo zelo grdo. Padalo, napolnjeno z vetrom, je silovit generator moči, ki lahko tudi stokilogramskega silaka vleče po plaži. Če pa se kajtanja lotimo sistematično, se osnov naučimo na tečaju, kajtamo »z glavo« in skrbimo za to, da je oprema sodobna in brezhibna, ne bo težav, le užitek.
Nekaj pravil, ki se jih držimo, da bo kajtanje varno:

1. Začetniki obiščite tečaj. Splača se investirati nekaj stotakov, saj se na tečaju naučimo osnov kajtanja in predvsem varnostnih zapovedi.

2. Kajtajmo z zdravo pametjo. Kajtanje v zelo močnem in nevihtnem vetru prepustimo profesionalcem.

3. Vedno kajtajmo v družbi, predvsem pa se seznanimo z opremo, predvsem varnostnimi sistemi, s katerimi lahko kajt ločimo od telesa.

4. In še enkrat: začetniki, kajtanja se naučite na tečaju!

 

 

#3 Kajtanja se lahko naučim brez tečaja

Seveda, vsega se lahko naučimo sami, tudi kajtanja. A precej lažje in hitreje vam bo šlo, če se tega lotite na tečaju. Pri kajtanju je ključna tehnika obvladovanja kajta, šele nato deske. Zato vam predlagamo naslednje: kupite ali sposodite si trening padalo, velikosti od enega do treh kvadratnih metrov. Spoznajte se z njim, zabavajte se z njim in dobili boste občutek za veter in obnašanje padala v vetru. Nato najdite kakovostno kajt šolo, tudi pri nas jih je precej, in se vpišite v tečaj. Saj veste, zakaj ...
Spet primer iz pravega življenja: pred leti se je kolega odločil, da bo postal kajter. Kupil si je rabljeno opremo in na bližnjem polju dvignil kajt. Vse je šlo lepo, lahen veter je dvignil kajt, igral se je, tekal po polju, celo skočil je že. Nato je sledil obisk plaže. Pihala je sunkovita burja, kolegi so mu odsvetovali, da se poda na vodo. A je vztrajal. Dvignil je kajt, takoj ga je presenetil močan sunek vetra in kajt ga je potegnil v gručo kopalcev. Nikomur se ni nič zgodilo, na srečo. V drugem poskusu je prišel do vode in ponovil vajo. Tokrat z resnejšimi posledicami, saj ga je kajt spet vlekel po vodi, medtem pa je s kolenom udaril v skalo, ki je gledala iz vode. Razbito koleno in klavrn zaključek. Fant se je precenil, osnov ni poznal, za varnostne sisteme na kajtu je le slišal, nikoli pa jih ni preizkusil.
Nočem vas odvrniti od kajtanja, nikakor. Kajtanje je super šport, vendar pa (spet) predlagam najprej obisk tečaja. Tam boste spoznali opremo, veter in pravilno tehniko kajtanja. Nato lahko z manj skrbi

uživate na vodi.

 

 

#4 Če obiščem tečaj, bom znal kajtati v enem dnevu

Pogled na izkušenega kajterja kaj hitro sproži komentarje, da učenje kajtanja traja dolgo. Ni res. Kajtanja se boste lahko naučili v zelo kratkem času. A prosim vas, ne poslušajte izkušenih kajterjev, ki vam zagotavljajo, da boste znali kajtati v enem dnevu. Tako pač ne gre, razen če ste izjemen športen talent.
Realnejši čas, v katerem se boste naučili osnov kajtanja, je en teden. Seveda, če se boste kajtanja učili na tečaju. Po enem tednu boste, ob dobrem učitelju kajtanja, dovolj suvereno obvladali kajt, znali boste startati s kajtom, se peljati, obrniti in se vrniti na točko, s katere ste startali. Tisti naprednejši boste po enem tednu zabeležili že kakšen skok. A naj vas izjemno hiter napredek v učenju kajtanja ne zavede prehitro. Po enem tednu učenja kajtanja bomo že uživali, vendar pa nas lahko hitro presenetijo spremenljivi pogoji na vodi. Sunkovit veter, veter, ki se nenadoma okrepi ali pojenja, razburkana voda. To so dejavniki, ki nam lahko kot začetniku zagrenijo kajtanje. A s tedni, z meseci in leti kajtanja bomo uživali tudi takrat, ko razmere niso idealne.

 

 

#5 Kajtanje je drago

Če ga primerjamo s tekom ali z nogometom, je kajtanje drag šport. Če ga primerjamo z windsurfingom, wakeboardingom, s smučanjem ali z deskanjem, pa postane precej dostopnejši. Cene kompletnih padal z »barom« za upravljanje se gibljejo med 700 in 1500 evri, cene desk pa med 300 in 1000 evri. Z eno desko in dvema padaloma bomo lahko pokrili kar precejšen vetrovni razpon, skupaj s trapezom, z neoprensko obleko, neoprenskimi čevlji (ti so kar priporočljivi, še posebej za začetnike) in s čelado (tudi ta je smiselna za začetnike) lahko predvidimo strošek približno 3000 evrov. Na prvi pogled se sliši drago, a če to primerjamo z windsurfingom, je cena podobna. Oprema za smučanje, deskanje ali wakeboardanje je sicer cenejša, vendar pa moramo k temu prišteti še ceno vozovnic za vlečnice ...
Seveda pa si lahko kajtanje še malce pocenimo. Na trgu je precejšnja ponudba rabljene opreme, ki jo lahko, staro leto ali dve in dobro ohranjeno, kupimo že za polovico cene nove ali še manj.

 

 

#6 Kajtam lahko le na morju

Ni res. Kjer koli najdemo dovolj veliko vodno površino (in seveda veter), je možno kajtanje. Tudi v zelo plitvi vodi je možno kajtati, saj so smerniki na kajterski deski zelo kratki. Ob nedavnih poplavah smo lahko videli junake, ki so kajtali na poplavljenih poljih »za hišo«. Pazite le, da bo na jezeru, mlaki ali drugi vodi dovolj prostora in brez ovir, ki bi lahko pomenile nevarnost za kajt (telegrafski ali električni drogi, hiše ...). Seveda pa so idealni pogoji za kajtanje morje ali jezero s peščeno obalo.
Kajtamo pa lahko tudi po suhem. S posebno rolko z velikimi kolesi lahko kajtamo po travnikih in poljih, s smučmi ali snežno desko pa brez težav kajtamo po snegu. Možnosti so pravzaprav neomejene ...

 

 

#7 Poceni opremo lahko kupim na eBayu ali Bolhi

Seveda lahko. Kot sem že napisal, rabljena oprema ni »prepovedana«. Vendar pa moramo vedeti, kaj kupujemo. Kadar kupujemo novo opremo, nam bodo prodajalci v specializiranih trgovinah lahko strokovno svetovali glede izbire prave opreme. Ko pa se lotimo kupovanja rabljene opreme, smo prepuščeni sami sebi. Če ne vemo, kaj iščemo, se ne spuščajmo v svet rabljene opreme, saj nas kaj hitro lahko nekdo »nate...«. Še posebej pazimo pri nakupu opreme prek spleta. Na eBayu, spletni »tržnici«, lahko najdemo izjemne ponudbe »kajtov, primernih za začetnike«, »odlično ohranjenih« in podobno. Resničnost pa se lahko hitro izkaže za povsem drugačno. Če ne poznamo opreme za kajtanje, nam poštar lahko hitro dostavi 10 let star kajt, povsem neprimeren za začetnika. Poleg tega pa tako stara padala niso imela varnostnih sistemov, ki omogočajo varno kajtanje. Če se že lotevamo nakupa rabljene opreme, se posvetujmo z izkušenim kajterjem, ki bo znal ločiti pleve od semen.

 

 

#8 Kajtanje je lep šport!

Morda sem vas v zgornjih vrsticah malce prestrašil. A brez skrbi. Kajtanje je izjemno lep šport, ki je, vsaj kadar se z njim ukvarjamo rekreativno, fizično nezahteven, ponuja pa užitke, kakršnih drugje verjetno še niste doživeli. Kajtanje je šport, v katerem lahko napredujemo izjemno hitro, vendar pa je pri tem napredku pomembna velika mera treznosti. Lotimo se ga počasi, dodobra spoznajmo opremo za kajtanje, preučimo vetrovne razmere in kajtajmo z glavo. Če se bomo držali teh osnov, bo kajtanje za nas postalo eden najlepših športov na svetu.

 

Kajtanje