11. maj, 2020
Grad na Goričkem

Na Goričkem stoji največji grad na naših tleh, ki naj bi imel točno 365 sob in soban. Mogočno poslopje, pred katerim brez težav parkiramo (lahko bi tudi prespali, saj imajo v načrtu ureditev postajališča za avtodome),

Grad na Goričkem

Na žalost je bil na koncu druge svetovne vojne močno poškodovan in kar dolgo časa smo lahko opazovali samo njegove mogočne razvaline. Zdaj ga počasi obnavljajo, v njem je središče trideželnega parka. V gradu je na ogled šesterica rokodelskih delavnic, v katerih so predstavljene domače obrti in dejavnosti značilne za Goričko in Prekmurje.

Grad na Goričkem - Črna kuhinja

Dopolnjujejo jih črna kuhinja, viteška dvorana ter razstavni prostori. Med sprehodom po grajskih arkadah lahko prisluhnemo legendi o grajskem zmaju Kaču ali pa poiščemo izgubljeno zmajevo krono. Če boste Grad obiskali brez avtodoma, lahko v gradu tudi prespite – urejene so štiri spalnice.

 

 

GRAJSKA KOSTNICA

V bližini gradu na vzpetini stoji mogočna kostnica grajske družine, ki je pozidana v neoklasicističnem slogu.

Grad na Goričkem - Kostnica

Kapelica je kvadratnega tlorisa in kar malce skrita znotraj starodavnega gozda.

 

 

PLEČNIK V GRADU

V vasi v dolini, kjer se nahaja tudi doživljajski park Vulkanija, je Plečnik obnavljal župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja pri Gradu, ki je kakovosten spomenik gotske arhitekture, domnevno zgrajena že v 1. polovici 15. stoletja, takrat z nižjo ladjo in višjim, poligonalno sklenjenim prezbiterijem.

Cerkev v Gradu na Goričkem

Zvonik je bil prezidan leta 1729, cerkev pa opirajo stopnjevani oporniki ter opasujejo talni zidci. Oba portala sta kamnoseško obdelana. Križnorebrast in zvezdast obok prezbiterija počiva na geometričnih konzolah in polstebrih. Glavni oltar je leta 1778 izdelal radgonski kipar Johannes/Janez Klein. Na njem je lesen kip Marije z Jezuščkom v naročju iz leta 1510. Ladja je bil po zamisli arhitekta Plečnika preoblikovana leta 1955, stranski oltar pa po zamisli arhitekta Bitenca.